Eskiden çok eskiden bahar aylarında çok tekrarlanan bir deyim vardı. "Eski ağza, yeni taam". Şimdiki gibi senenin her günü her sebze ve meyvenin olmadığı, ürünlerin kendi mevsiminde yetiştiği, yaz ürünleri ile kış ürünlerinin aynı tezgâhta yer almasının mümkün olmadığı bir başka zamanlardı o günler.
Komşu teyzelerin konuşmaları daha dün gibi kulaklarımda. Mesela, taze baklayı pişiren komşu teyze halis-muhlis zeytinyağı, bol dereotu ile pişirdiği yemeği ballandıra-ballandıra teferruatıyla anlatır, arkasından da "eski ağza yeni taam" diye sözünü bitirirdi.
Mevsiminde ilk defa pişirdiği için yeni olan yemek, daha önceki yıllarda da yenmiş, bilinen bir tat olduğu için eski ağız tabiri kullanılmaktaydı. O yıllardan hatırımda kalan bilgilerden biri de zeytinyağlı yemeklerin piştiğinde yağına kalmasına dikkat edilirdi.
Bahar sarhoşluğu başlıklı yazımda da bahsettiğim gibi enginar ve iç bakla satın almak üzere evden çıktığımda havadaki baygın çiçek kokularıyla bünyemde meydana gelen bahar sarhoşluğu yüzünden önünden geçip gittiğim enginarların dönüşte ihtiyacım olan kadarını tezgâhta görünce, kısmet diye mırıldandım. Kimse kimsenin kısmetini yiyemez.
Kimbilir! kaç kadın kaç bahardır aynı yemekleri pişiriyor ve hâlâ aynı
coşkuyla paylaşıyorlar.
ZEYTİNYAĞLI (İÇ BAKLALI) ENGİNAR
MALZEME:
4 adet Enginar
250 gr. iç Bakla
1 adet orta boy Soğan
1 kahve fincanı ZeytinyağI
1/2 demet Dereotu
1 tatlı kaşığı Tuz, Şeker
3/4 su bardağı Su
YAPILIŞI
İç baklaların kabukları soyulur. Küp doğranmış soğan ile birlikte tuz ekilerek hafifçe ovuşturularak tencerenin dibine yayılır.
Üzerine, enginarlar yerleştirilir.
Yağı ve suyu ile şekeri de serpildikten sonra enginarların üzerine bir kapak kapatılır.
Tencerenin de kapağı kapatıldıktan sonra orta ısıdaki ocağın üzerine oturtulur.
Tencereden gelen kaynama sesinden ve kokusundan piştiği anlaşılan yemek tenceresinde soğumaya bırakılır.
Servis tabağına evvela enginarlar yerleştirilir.
Enginarların üzerine iç baklalar taksim edilir.
Tencerenin dibindeki yağ üzerlerine gezdirilir.
İnce kıyılmış dereotu ile süslenen ve ayrı bir lezzet kazanan yemeğimiz servise hazırdır.
Afiyet olsun!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
ellerinize sağlık nefis olmuş :)
YanıtlaSilZiyaretin için teşekkür ederim, uğurböceğim :) Belki de ben sevdiğim içindir ama gerçekten nefis oldu :)
SilSevgiler...
Harika görünüyor,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilKitap Cumhuriyetim, ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim :)
SilEn sevdiğim şeklidir enginarın ama bu sene iç baklalı yapmak kısmet olmadı. Ben niyetleninceye kadar iç bakla bitti galiba. Daha doğrusu ben bullamadım. Hikayesiyle beraber çok güzel anlatmışsınız. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBu sene iç baklalar hem az hem de küçük taneliler genellikle.
SilBelki daha erkendir. Daha mayıs ayı bile girmedi. Eskiden, enginarı ilk defa anneler gününde pişirirdik. Gittikçe daha erken çıkıyor sebzeler.
Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim :)