Daha önceki yıllarda yaz mevsiminde taze kayısıdan reçel yapardım, hem yazın kahvaltı sofrasında çeşit olur, hem de kış mevsimi için saklardım. Ama kuru kayısıdan reçel yapmışlığım yoktur. Pakette ki 400 gr. kuru kayısı miktarı da gözüme az göründü ama yine de denemeye karar verdim.
Kayısıları bir güzel yıkadım ve geceden bol suya yatırdım. Sabah, tencerenin kapağını açtığımda ne göreyim; kayısılar suyu çekmiş her biri iri iri, taze sulu kayısılardan hiç bir farkları yok. Reçeli kaynatacağım tencereye iki bardak su ile dört bardak toz şekeri kaynamaya bıraktım. Şeker eriyene kadar karıştırdım. Daha sonra, kaynama başlayınca ateşi kıstım.
Kısık ateşte şurubun rengi zeytinyağ rengini alınca suyundan süzdürerek çıkardığım kayısıları ilave ettim. Kayısılar pişip, suyu da kıvam alınca bir kahve kaşığı kadar limon tuzunu ve yarım taze limon suyunu da ilave ettim. Reçelimi bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ateşi kapattım.
Kahvaltı sofralarımızın renkli lezzeti, tatlı krizlerimizin kurtarıcısı reçellerimiz içinden bir tanesini daha sizlerin beğenisine sunmakla iftihar ediyorum.
Afiyet olsun!!!
Ara sıra kaçamaklar olacak elbet Rabia Hanım :) ben de yeminimi bozuyorum ne yapayım öyle güzel şeyler yapıyorki kızım :) tarifiniz mükemmel olmuş denemek lazım ilk fırsatta. Teşekkürler. Sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili Gül Sen, şekerli besinlerin suçlu ilan edildiği zamanımızda tatlı tarifleri verirken rahatsız oluyorum ama yorumunuzdaki -kaçamak yapmak- ifadesi ile biraz rahatladım.
SilSevgilerimle...
Rabia hanım yazdım ve bir aksilik olmazsa yarın yapacağım. Süper gözüküyor ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBence reçel üstü bir lezzet oldu ama fotoğrafdaki kaseyi neden doldurmamışım anlamadım :))
SilZiyaretiniz için teşekkür ederim :)
bu tarifi ana sayfadan beğenmiştim zaten,kayısılı herşeyi severim ellerinize sağlık rabia hanım:)
YanıtlaSilCanımm ellerine sağlık ben de hiç kuru kayısıdan yapmadım arkadaşım yapmıştı dediğin gibi kayısı şekerlemesi gibiydi tadı nefis görünüyor reçelin afiyetle yiyin,sevgilerimle...
YanıtlaSilEfendim reçelin yanına hanımeli de güzel yakışmış saygılarımla
YanıtlaSilRabia abla selamlar bu tarif icin yeniden geldim
YanıtlaSilTekrar elinize saglik iyi bayramlar
Hoş gelmişsiniz. Teşekkür ederim. Şimdiden afiyet olsun. Size de iyi bayramlar. Sevgilerimle...
Sil