Kış mevsimine özel zeytinyağlıların en bilineni Zeytinyağlı Pırasa'dır. Pırasa'yı takiben Kereviz ve Yer Elması kış günlerinin soğuk yemekleridir. Benim için kış soğuğunda zeytinyağlı yemek pek tercih edilesi bir şey değil. Daha ziyade sıcak yemekleri severim. Et çeşitleri, etli sebze ve bakliyat yemekleri, sıcacık çorbalar daha cazip gelir. Kış soğuğunda sıcak yemek ve çorbalar tercihimdir dedim ama zeytinyağlı pırasanın yeri ve önemi apayrıdır benim için.
Etli kurufasulye sevgisini daha önce Kurufasulye'den bir hikaye başlıklı yazımda bir nebze anlattığım rahmetli babam, sofrada eğer zeytinyağlı pırasa varsa mutlaka annesini hatırlar ve her seferinde yüzünde beliren sıcak bir gülümseme ile ""rahmetli anacığım bu yemeği yediğinde içim açılıyor oğlum derdi"" diye annesini anardı. Hayal-meyal hatırladığımız babaannemizi bu vesile ile bize hatırlatan babamız hem babaannemizin hatırasını canlı tutmaya çalışıyordu, hem de zeytinyağlı pırasa yemeğini iştahla yerken bize de sevdireceğini düşünüyordu zahir!
Bugün, babamın babaannemizi andığı gibi her defasında dile getiremesem de her zeytinyağlı pırasa yemeğini yediğim zaman gerçekten benim de "içim açılıyor". Yemeğin serinliği, zeytinyağının yumuşaklığı ve hafifliğinden olsa gerek, çocukluğumda hiç sevmediğim zeytinyağlı pırasa yemeğini şimdi kendi ellerimle bir güzel pişiriyorum da yerken de "Ohh, içim açıldı" bile diyorum.
Zeytinyağlı Pırasa'yı pişirdim, piştiği tencerede soğumaya bıraktım, daha sonra servis tabağına boşalttım. Yazıma eklemek için fotoğrafını çekerken biraz cazibe katmak için tabağın kenarına bir tutam taze maydanoz ekledim de bir poz da maydanozla çektim.
Ancak, ne kadar süslesem-püslesem de bu haliyle Osmanlı Padişahının sofrasına kabul edilmezdi. Çünkü, sarayın mutfağına pırasaların sadece beyaz kısımları girerdi. Bugün her konuda olduğu gibi değer yargıları değişti. Pırasanın yeşil kısımlarının çoğunu atıyorum ama sadece beyaz kısımlarını pişirmek için saraya sultan olmak lazım!
Ne gam! Biz de kendi evimizin sultanı olarak zevkimize ve keyfimize göre pişirdiğimiz Zeytinyağlı Pırasa'nın tarifine geçebiliriz.
Afiyet olsun!
Zeytinyağlı Pırasa:
Malzemeler:
1 kg. pırasa
1 adet kurusoğan
1 adet havuç
1 su bardağı su
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı:
1.Soğan iki kaşık yağda çevrilir, dilimlenen havuçlar da yağ ile birlikte çevrilir.
2.Kuşbaşı doğranan pırasalar tencereye ilave edilir.
3.Bir-iki karıştırıldıktan sonra pirinci, tuzu ve şekeri ilave edilir.
4.Kalan zeytinyağı ve su üzerine gezdirildikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakılır.
5.Pırasanın yeşil kısımları ve havuç yumuşadı ise yemek pişmiştir.
6.Tüm zeytinyağlılar da olduğu gibi yemek, tenceresinde soğumaya bırakılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Çok severim, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBol limonla çok güzel oluyor. Ben etlisini de pişiyorum :) Sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Gül Sen, limonu unuttuğuma inanamıyorum. Limon, zeytinyağlı yemeklerin olmazsa olmazıdır zaten. Hatırlattığın için teşekkürler :)
SilBuyuklerinize rahmetler diliyorum. Cok guzel gorunuyor ellerinize saglik, kucucuk bir onerim olacak ukalalik sanmazsaniz, yesil kisimlarini ince ince dograyip kavurup uzerine yumurta kirin cok guzel oluyor.. Sevgiler
YanıtlaSilEstağfurullah!! hayata dair :) her bilgi benim için önemlidir. Pazarcılar da ikaz ediyorlar zaten. Bir keresinde pancarın yapraklarını atmasını istemiştim. Pazı gibi kavurmamı tavsiye etti. Tavsiyesine uydum. Haklıymış :)) Sevgiler...
SilBen de ağzıma sürmezdim. Ta ki seneler önce tam yemek vakti bir iş için Kemerburgaz'a gidiyordum taksi ile. O zamanlar Kemerburgaz kömür ocaklarının yoğun olduğu yolu bile yok denecek kadar kötü bir yer. Moda'dan araba ile3.5- 4 saatte gidiliyor. Şoför giderken bir tarlaya daldı ve köylü, hanımların topladığı pırasalardan 4 kilo aldı. Bu kadar pırsayası ne yapacaksın deyince ballandıra ballandıra pırasa yemek tarifleri verdi. Aç karnına o kadar imrendim ki dönüşte ben de aldım tabii 4 kilo değil. :)) O günden sonra da çok sevmesem de kışın sık yeriz. Mktup gibi oldu özür, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMektupları da özledik. Her zaman söylerim, yemek deyip, geçmemek lazım. Bakın, bir tabak pırasa sizi yıllar öncesine götürdü. Hatıranızı burada bizimle paylaştığınız için teşekkürler...
YanıtlaSilSevgili Rabia eline sağlık pırasa harika görünüyor çok çok severim ,vallahi maydanozlar da güzelliğine güzellik katmış.Ben de bilhassa pırasanın yeşil kısımlarını çok severim ve ne kadar yeşil kısmı varsa hepsini kullanırım .Beni sanırım Osmanlı saraylarında ki zaman diliminde yaşasaydım mutfağa dahi sokmazlardı:))Sevgilerimle afiyetler olsun.
YanıtlaSilHer sekliyle kis mevsiminin en sevdigim sebzesidir pirasa nasilda guzel gorunuyor ellerine saglik rabiacim sevgilerimi biraktim..
YanıtlaSilİnanır mısınız bu yıl henüz pırasa yemedim ama eşimle dün konuştuk bu hafta güzel bir pırasa yemeği bekliyorum ben :))
YanıtlaSil