30 Kasım 2015 Pazartesi

AYVA REÇELİ...İRİ RENDELEMELİ...

"Yaşayan görür" derler. Bir kış mevsimine daha eriştik. Yaz mevsiminin son demlerinde, morlu, yeşilli, kırmızılı sebze ve meyveler pazar tezgahlarını renklendirmeye devam ediyor. Güneşin ısıttığı, pırıl pırıl gökyüzünün altında yazdan kalan günleri yaşarken kendimizi yaz mevsiminde zannediyoruz ama akşamın karanlığı erkenden inerken kış günlerinin çok da uzakta olmadığını anlıyoruz. Annemin deyimiyle "Kış, benzeye benzeye geliyor".


Pazar tezgahlarında yaz ürünlerinin yanında sapsarı renkleri, mis gibi kokularıyla ayvalar yer almaya başlayınca kışı özlediğimi anlıyorum. İstanbul dört mevsimi de doya doya yaşayan ve yaşatan bir şehir. Bu nedenle, pastırma sıcaklarının ardından yağmurların başlamasını beklerken güneşli günlere uyanmak benim için şaşırtıcı oldu. Yaz günlerini sevmediğimden değil de sadece vakti geldiği halde kendini saklayan, bize mantolarımızı, eldivenlerimizi giydirecek, atkılarımızı taktıracak kış mevsimini özlemiş olmam.

Her yıl kışa girerken aynı şey oluyor. Mis kokulu, sapsarı, yumuşacık ekmek ayvalarını eve taşımaya başlıyorum. Sonra da ayvaları çürütmeden tüketmenin yollarını arıyorum. Ayvalarla ilk yapacağım elbette reçel kaynatmak. Kış boyunca kahvaltı sofralarını tatlandıracak reçeller kaynatılıp, kavanozlar raflardaki yerlerini aldıktan sonra sıra tatlısını pişirmeye gelir. Bazı etli ve zeytinyağlı yemeklerde de ayva kullandığım olur.


Ayva reçeli kaynatacağım günlerde yemek yazarı Engin Akın'ın gazetedeki yazısında ayva reçeli için özel rendelerin varlığından bahsediyordu. Bu rendeler iri gözlü olduğu için rendelenen ayvalar da iri taneli olurmuş. Bugün bu rendeleri bulmanın zorluğunu anlatan yazar, mevcut rendelerin en iri gözlü kısımlarını kullanmamızı öneriyordu. Yıllar önce heves edip aldığım ve bir iki kullandıktan sonra çekmecenin bir köşesinde unuttuğum rende aklıma geldi. Ayva rendesi olmamakla beraber ayvalarımı gayet iri taneli rendeleyeceğinden hiç şüphem yok.


Rendemiz de hazır olduğuna göre ayva reçelimizi kaynatmaya başlayabiliriz.

AYVA REÇELİ (RENDE)

MALZEME:
1,5 KG (5 adet) AYVA 
2 BARDAK SU
5 BARDAK TOZ ŞEKER
YARIM LİMON
YARIM ÇAY KAŞIĞI LİMON TUZU
10-15 TANE AYVA ÇEKİRDEĞİ

YAPILIŞI:
1) AYVALAR YIKANIR, RENDENİN EN İRİ TARAFIYLA RENDELENİR. ÇEKİRDEKLERLE BERABER TENCEREYE ALINIR.

2) TENCEREDE 2 BARDAK SUYLA KAPAĞI KAPALI OLARAK YUMUŞAYANA KADAR ORTA ATEŞTE PİŞİRİLİR.

3) AYVALAR YUMUŞAYINCA TENCEREYE TOZ ŞEKER İLAVE EDİLİR ŞEKER ERİDİKTEN SONRA ATEŞ KISILIR, KAYNAMAYA BIRAKILIR.

4) KIVAM ALAN REÇELE LİMON TUZU VE LİMON SUYU İLAVE EDİLİR.

5) BİR İKİ TAŞIM KAYNATILDIKTAN SONRA OCAK SÖNDÜRÜLÜR.


AFİYET OLSUN! 
KAHVALTI SOFRALARI 
BEREKETLİ OLSUN...








9 yorum:

  1. bayılırım, ellerineze sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Ayyyy o fotoğrafta gördüğüm rendeden bende de vardı senelerce durdu durdu çekmecede ya bir ya iki kere kullanmıştım geçen sene tuttum başkasına verdim tühhh:).Ayva reçelin çok güzel olmuş rengi ile kıvamı ile harika duruyor eline sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ben de annemden rica etmiştim sağ olsun yaptı iki hafta önce. İçine nar da kattık biz. Sizinki de çok güzel görünüyor. Elinize sağlık. Ayva rendesini de ilk kez duydum bu arada.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel görünüyor...Ellerinize sağlık.. Ekmek üstü sunumu da çok hoş.. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ben genelde marmelat yapıyorum ama rende halini de çol sevdim, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Valla tam bana göre göre dediğim bir tarife rastladım ve yaptım İnanılmaz güzel oldu tatlı, reçel konusunda sizlere tavsiye etmem haddim değil ama mutlaka yapın derim. Ayvayı rendeliyoruz, şekerle karıştırıp düdüklü tencereye koyup pişiriyoruz. Düdüklü tencerenin kapağını ne kadar geç açarsanız ok dar rengi kızarıyor.Tam tembel işi ama nefis oluyor. :)) Pişme süresi haysiyetli bir düdklü de 7-8 dakika. Bu arada tabii ki sizin ki süper, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Selam,
    Ellerinize sağlık, İlk görünüşte domates reçeli sandım, annem domates reçeli yapıyor ve enteresan sıra dışı bir tat, siz de deneyin isterim güzel:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık Rabia ablacım 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nail'ciğim. Sevgi ve selamlar, esenlikler dilerim.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...