18 Aralık 2012 Salı

SEMT PAZARLARINDA...Kış Mevsimi...

Kış mevsimini ağaçların çıplak dallarında, gökyüzündeki bulutta, ısıtmayan güneşte ve günlerin kısalmasında görebiliyoruz. Mevsimlerin değişimini gözlemlediğimiz bir başka yer de semt pazarları. Her ne kadar seracılık geliştiğinden beri değişse de yine de kışın gelişiyle birlikte pazardaki sebze ve meyvelerin renkleri de adeta soluyor. Lahana, pırasa, kereviz, yer elması, karnıbahar gibi sebzelerin renklerini düşününce gerçekten bir an üşüdüğümü, içimin ürperdiğini hissettim. 





Sizler gibi ben de sağlıklı beslenme konularına ilgi duyuyorum ama bu durumun biraz abartıldığını düşünüyorum. Tükettiğimiz sebzelerin bütün vitamin ve mineral değerlerini bilmemizin gerekli olduğuna inanmıyorum. Bizim yapmamız gereken, mevsiminde ve tazeliğine dikkat ederek damak tadımıza uygun (haşlama, kızartma, etli, kıymalı, zeytinyağlı v.s.) tarzda pişirmektir. 


Geçen yıl bir televizyon kanalında rastladığım Kosova kökenli olduğunu ve bir meyhane işlettiğini öğrendiğim asıl mesleği makyözlük olan oyuncu-şarkıcı Suzan Kardeş, meyhanesinde yaptığı Pırasa Salatası'ndan bahsetti ve pırasadan nefret eden bir müşterisinin önce bilmeden yediği bu salatayı sonradan her geldiğinde mutlaka istediğini söyledi.

Bu blogda yemek tarifleri vermek gibi bir düşüncem olmadığı gibi sebzelerin faydalarını anlatmayı da düşünmüyordum ama hayatın içinden bir şeyler anlatırken yollar ister istemez pazardan da geçiyor, mutfaktan da. 

Konuyu toparlamak gerekirse sağlıklı beslenme, Yaradan'ın bizim için yarattıklarını mevsiminde, tazeliğine dikkat ederek damak zevkimize uygun tariflerle pişirilmesini sağlamak ve şükrederek afiyetle yemektir.





5 yorum:

  1. Pırasa salatasını öğrenmek isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenmek istemekte haklısınız. İstediğim halde bir türlü deneyemedim. Sizin gibi sunucunun da salatanın tarifini sorduğunu hatırlıyorum. Pırasalar, ince ince soğan halkası gibi doğranacak ama yekpare kalmayacak. Tüm halkaları tek tek ayıracaksınız ve üzerine zeytinyağ-limon gezdireceksiniz. Bu kadar :))
      Ziyaretiniz için teşekkür ederim :) Salatayı denerseniz afiyet olsun...

      Sil
    2. Mümkün olan tüm ürünleri çiğ yeme yanlısıyım. Bu fikir harika Rabia Hanım; mutlaka deneyeceğim çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çok samimi bir yazı olmuş Rabia hanım..aklıma küçükken annem sebze yaptığında trip atıp odama kapanmalarım geldi:) sonra üniversiteye geçince ayaklarımın beni manava götürdüğüne şahit oldum:)..dediğiniz gibi yaş ile beraber vücut sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kızlar akıllı oluyor da ondan :)
      Sorun bakalım yaşıtınız erkeklere, ne cevap verecekler :)))
      Sevgiyle kalın...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...