18 Aralık 2019 Çarşamba

AYVA REÇELİ...Tatlı Niyetine...

Her yeni mevsim girdiğinde pazar tezgahlarında bir bir boy gösteren mevsim meyvelerinden sırasıyla reçel kaynatırım. Kahvaltı sofralarına muhteşem renkleriyle canlılık katan reçellerimiz olmazsa olmazımızdır. Her kavanozun kapağını kapatırken, "Bereketi içinde olsun, çok kişi tadına doysun"diye dua ederim. Reçel kavanozlarını bir bir rafa dizdiğimde de savaşa hazırlanan asker misali soğuk kış günlerine karşı savunma tedbirlerinden birini daha sağlama almış hissederim.


Reçelleri kahvaltı sofralarıyla sınırlı tutmamız da pek doğru değil. Evlerimizde her zaman tatlı bulunmuyor. Çoğu evde sadece misafir davet edildiğinde tatlı pişiyor. Aslında iyi de ediyorlar. Sütlü tatlılar neyse de şerbetli hamur tatlıları vücudumuzda ve dolayısıyla organlarımızda bazı harabiyetlere sebep oluyorlar. Bedenimizin en kuvvetli olduğu ve günlük yaşamın getirdiği hareketliliğin dorukta olduğu gençlik yıllarında vücudumuz riskleri kolaylıkla alt edebiliyor. Ancak, gençliğin geride kaldığı yaşlara ulaştığımızda dikkatli olmamızda yarar var.

İleri yaşlarda şekerli besinlerden uzak durmamız gerektiğini bugün bilmeyen yoktur ama maalesef yılların alışkanlığından kurtulmak o kadar da kolay değil. Hatta bazıları için hiç değil. Bir arkadaşım anlatmıştı. Ailece kah sohbet edip, kah televizyon izledikleri bir gece canları helva çekmiş de gecenin bir yarısında hiç üşenmeden mutfağa girip, helva kavurmuşlar. Tatlıya olan bu düşkünlüğümüz iyi bir şey değil ama maalesef gerçek.


Kaynatmaya karar verdiğimde bu reçelin reçelden daha fazlası olsun istedim. Tatlı krizi yaşayanlar ve tatlı sevdikleri halde evde her daim tatlı bulundurmayanlar için bu reçel bir nevi kurtarıcı. Pişirdiğiniz her hangi bir tatlıyı uzun süre saklayamazsınız, bir kaç gün içinde tüketmeniz gerekir. Halbuki, reçeller uzun ömürlü olmaları nedeniyle her tatlı ihtiyacınızda kavanozunda sizi beklerler.

Nasıl tüketeceğiniz ise size kalmış. Ya benim gibi bir kase taze mayaladığınız yoğurdun içine katar, kaşıklarsınız, ya da Azeri dostlarımız gibi çayın yanında eşlikçi olarak hem kendinize hem de misafirinize hoş bir sürpriz yaparsınız. Ancak, her hâlükârda şeker ve şekerli mamulleri tüketirken azla yetinmeyi alışkanlık haline getireceğiz.

Rahmetli annemin dediği gibi "Az yiyen her gün yer, çok yiyen bir gün yer"diyelim, reçelimizin yapımına geçelim.

Afiyet olsun!



AYVA REÇELİ...

MALZEME:

1.5 Kg. Ekmek Ayvası
1.5 Su Bardağı Su
2.5 Su Bardağı Toz Şeker
Karanfil
Ayva Çekirdeği
Yarım Limon suyu

YAPILIŞI:

Ayvalar yıkandıktan sonra kabukları soyulup, çekirdek yuvaları çıkartılır ve lokma büyüklüğünde doğranır.
Tencereye alınan ayvalar, 5-10 tane ayva çekirdeği ve 2-3 tane karanfil ile ayvalar yumuşayıncaya kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
Yumuşamış olan ayvaların üzerine toz şeker ilave edilir.
Şeker eriyince kaynamakta olan reçelin altı kısılır.
Tencerenin kapağı açık olarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
Kıvam almakta olan reçele limon suyu ilave edilir.
Bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ateşi kapatılır.
Reçel sıcakken kavanozlara doldurulur.
Reçel, kavanozda soğuduktan sonra kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
Reçel kavanozları, ışık almayan, serince bir yerde saklanır.



34 yorum:

  1. Rabia hanım evvela ellerinize sağlık reçeliniz nefis görünüyor. Reçel duanıza da hayran oldum. Bereketli olur inşallah.

    Çocuklar ve ben reçeli sevemedik yıllarca. Oysa eşim ne güzel reçel yaptı yıllarca. Canım ya, kendi yaptı kendi yedi:)

    Bu ara yaşlar ilerledi malum sağlığa zararlı diye o da veda etti reçele.

    Zaman zaman eş dost kalvaltılarında dikkat ederim. Çoluk çocuk nasıl keyifle reçele saldırıyor dostlarım. Çok imreniyorum ama yiyemiyorum :)
    Sevgiyle Kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece reçel mi yiyemiyorsunuz bilmiyorum, eğer tatlı sevmiyorsanız bu sizin şansınız, şükredin. Benim gibi reçelleri, tatlıları sevenler için hayat zor. Ziyaretiniz ve samimi yorumunuz için çok teşekkür ederim. Siz de sevgiyle kalın, esenlikler dilerim.

      Sil
  2. Bizim evde tatlı seviliyor ne yalan söyleyeyim. Zararlarını bilsek de yiyoruz. Çocuklar reçeli kahvaltıda pek yemezler. Genelde krep yaparsam reçel aranır bizim evde:) Annem de her türlü reçel yapar, eskiden daha çok yapardı. O da azalttı.
    Elinize sağlık bu arada. Ayvayı fırında tatlı olarak pek severim, reçelini epeydir yemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlılarımızla mutlu mesut yaşıyorduk. Canan hoca Amerika'dan döndü, bizim de tersimiz döndü. Allah'dan mısır şurubu çıktı da bizim şeker bir nebze de olsa kabul edildi. Biz de biraz olsun rahatladık. Halbuki, ne güzel sözdür Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım :)

      Sil
  3. Ağzım sulandı. Reçelli ekmek nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağzınızın sulanmasını iltifat olarak kabul ediyorum ama belki de şu anda açsınız :( Demek ki; aç iken birincisi alışverişe çıkılmayacak, ikincisi yemek tariflerine bakılmayacak. Neyse ki reçelli ekmek zor bir şey değil, aksi takdirde üzülürdüm :) Sevgiler...

      Sil
  4. Emeğinize sağlık güzel görünüyor reçel tarifi..Yapabilirsek bir deneyelim bakalım yapabilecek miyiz?😊 Bu arada unutmadan söyleyeyim siteniz çok zor açılıyor,yani ilk açılmada kasılıyor,uzun bir süre beklemek zorunda kalıyorsunuz..🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim siz daha iyisini yaparsınız. Her zaman olmasa da zaman zaman bir sorun var ama nedenini anlayamadım. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. oyy ne güzel gözüküyoooo kışın enerji lazım eveeet saool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de sağ olun. Teşekkür ederim. Keyifleri bol hafta sonu dilerim.

      Sil
  6. Deneyeceğim ilk fırsatta, ayva tatlısı-reçeli çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ yemesini de seviyoruz ama tatlısını, reçelini hatta kompostosunu da çok seviyoruz. Size de şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  7. Severim çok ,tarifi de deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltı sofralarınızı renklendirin, şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  8. Elinize sağlık, rengi çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Reçelimizin rengi de tadı da güzeldir :)

      Sil
  9. Ağzım sulandı valla.. işteyim eve gidince evdeki ayvaları halletsemmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş dönüşü akşam vakti yorgun argın eve gidip, reçel kaynatmayı düşünen bir kadın. Bir fotoğraf bu kadar mı etkili olur :)

      Sil
  10. Rengi harika.. Ben hiç ayva reçeli yapmadım. Ellerinize sağlık.. Çok güzel görünüyor. Reçelleri tatlı yerine ben de kullanırım zaman zaman..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kışa girerken sonbahar mevsiminde ilk aklıma gelen Ayva reçelidir. Sonrasında, portakal gelir. Her ikisi de tatlı krizlerine birebirdir. Sevgiler, esen kalın.

      Sil
  11. "Az yiyen her gün yer,çok yiyen bir gün yer"Ne güzel demiş rahmetli anneniz mekanı cennet olsun arkadaşım.Reçel muhteşem görünüyor rengine vuruldum eline emeğine sağlık yiyenlere afiyet şifa olsun canım,sevgilerimle.Haaa içimden geçeni de demeden gitmek istemedim.Yakın komşum olaydın bir minik kase ayva reçelinden isterdim.O derece iştah kabartan bir görsel var karşımda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecenin bu vaktinde okuduğum bu güzel sözlere ve dualara çok teşekkür ederim Vişnap'çığım, çok duygulandım. Şu an zaten komşum hatır sormaya uğramış gibi hissettim. Bu vesileyle, yeni yılını kutlar, sağlık ve mutlulukla nice yıllar dilerim.

      Sil
  12. Ya görüntü bile yeterli bence ayva reçeliniz süper olmuş tabi abartmandan yemek şartıyla ellerinize sağlık rabia hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız görsellik önemli. Zaten, görüntüsü güzel olanın içeriğinin de güzel olma olasılığı yüksektir. Güzel sözler için teşekkür ederim. Esen kalın...

      Sil
  13. harika görünüyor deneyeceğim görsel olarak muhteşem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Merak etmeyin görünüşü kadar lezzeti de güzeldi. Onun için de hemen bitiverdi :(

      Sil
  14. Ayva reçeli diğer reçellerden çok farklı geliyor bana, böyle yerken etli etli, çok nefis. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, ziyaretiniz ve samimi yorumunuz için. İyi geceler, esen kalın...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...