Çocukluğumuzda bizim evde kereviz etli ve terbiyeli olarak hazırlanırdı. Dolayısıyla, ana yemekti ve yemek mecburiyetindeydik. Bu gün rahmetle andığımız annemiz, yemeğin içine patates ilave ederdi de kereviz yeme işkencesi bir nebze de olsa kolaylaşırdı. Neyse, uzun lafın kısası bir gün bizim sofrada büyükçe bir servis tabağının içerisinde rengârenk, maydanozla süslenmiş, resim gibi bir yemek gördük. Annemizin o güne kadar ki yaptıklarına hiç benzemiyordu.
Meğer bir arkadaşında görmüş tadı ve görünümü ile hoşuna gittiği için bizim de seveceğimizi düşünerek pişirmiş. Düşündüğü gibi de oldu, biz bu yemeği çok sevdik ve bu güne kadar da tarifine sadık kalarak yaşattık.
Mutfağa ben geçtikten sonra çok değişik tarifler denedim -ayvalı, portakallı gibi...- ve hepsini de ayrı ayrı sevdik ama bu eski sevgiliyi hiçbir zaman unutmadık ve ihmal etmedik.
Aslında, bu örnekten yola çıkarak diyebiliriz ki; sebzelerimizin çok çeşitli pişirilme usulleri var ve bunların içinde mutlaka bizim damak zevkimize uygun olanı vardır. Bunu arayıp, bulmamız ve sağlıklı beslenme için sebzeleri soframızdan eksik etmememiz gerekiyor.
Gelelim, uzun uzun yıllar önce bizim evde pişen ve bize kerevizi sevdiren yemeğin tarifine.
ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler:
3 adet orta boy Kereviz
1 adet irice Soğan
1 adet irice Patates
1 adet irice Havuç
1 çay bardağından bir parmak eksik Zeytinyağ
1 tatlı kaşığı Tuz
1 tatlı kaşığı Tozşeker
1 çay bardağı Su
Yapılışı:
Kerevizler ayıklanır limonlu suda bekletilir.
Küp doğranmış patates ve havuç tencerenin dibine yaydırılır.
Üzerlerine bir parmak eninde yuvarlak ve dümdüz kesilmiş kerevizler yerleştirilir.
Kerevizlerin üzerine de enine üçe bölünmüş soğan yaydırılır.
Küp doğranmış patates ve havuç tencerenin dibine yaydırılır.
Üzerlerine bir parmak eninde yuvarlak ve dümdüz kesilmiş kerevizler yerleştirilir.
Kerevizlerin üzerine de enine üçe bölünmüş soğan yaydırılır.
Tuzu, şekeri serpildikten sonra zeytinyağı ve suyu da ilave edildikten sonra dolma pişirirken kullandığımız tabağımızı yerleştirir ve kapağı kapatırız.
Kaynama başlayıncaya kadar orta ateşte tutulan tencerenin ateşi, kaynama başlayınca kısılır.
Yemeğin lezzetli olması için yağına kalması, yani suyunu çekmesi gerekir.
Zeytinyağlı yemekler, piştiği tencerede soğumaya bırakılır.
Servis tabağına sırasıyla önce kerevizler alınır.
Kerevizlerin üzerlerine, havuç-patates karışımı taksim edilir ve eğer varsa ince kıyılmış maydanozla süslenir.
Not: Yukarıdaki esas tarifi uygularken bazen su yerine portakal suyu kullanıyorum.
Demek ki kerevizin her evde benzer bir hikayesi var:)
YanıtlaSilBen de çocuklardan önce eşime alıştırmıştım.Bu anımla yazmıştım.
Bence de ön yargılı yaklaşılan değerli bir sebzemiz.
Ellerine sağlık canım tablo gibi bir görüntü ve nefis lezzet için:
Sevgiler...
Teşekkürler Sevalce :) erkekler büyümeyen çocuklardır diyenler haksız değiller galiba :)))
SilBen kerevize ayva ekleyen ve bir bardak portakal suyu ilave edenlerdenim:)
YanıtlaSilVeee, çok severim , çokkk:)
Büyüdük, hep beraber kerevizsever olduk :))
SilSevip, pişirip, yiyenlere afiyet olsun...
Görüntüsü ve kokusu nedeniyle maalesef pek sevilmeyen kereviz aslında muhteşem bir sebze. Kıymeti sonradan anlaşılıyor. Ben de eskiden yemezdim. Ama şimdi...
YanıtlaSilAnnem yer elması da ekler. Lezzetli olur. Tavsiye ederim.
YanıtlaSilBen yorum gönderdim geldi mi bilmiyorum.?
YanıtlaSilEllerinize sağlık.Çok mükemmel birtarif ve anlatım.Hemen deniyeceğim teşekkürler...
YanıtlaSil