21 Kasım 2015 Cumartesi

CEM YILMAZ...Ali Baba ve 7 Cüceler...

Sanatın tüm dalları için geçerli olan gözlem, tiyatro ve sinema oyuncuları için olmazsa olmazdır. Karikatürist ve mizahçılar için de gözlem yapmak aynı derecede önemlidir ve bir nevi ödevdir. Çünkü, hiçbir sanatta yoktan var etmek yoktur. Ressamın renkleri, müzisyenin melodisi, yazarın hikaye ettiği insanların hepsi bu dünyada mevcuttur. Sanatçı var olanı yeteneği doğrultusunda yeniden yorumlayabilir sadece. Bunun için de iyi bir gözlemci olması gerekir.


Cem Yılmaz, tam da bu noktada bence bir numara. Sahnede seyirciye adeta ayna tutuyor. Anlattığı insanların bir çoğu seyircilerin arasında. Çünkü, başta da dediğim gibi sanatçı yoktan var edemez. Sadece, varolanı bize yansıtır. Dram yazarı, hayatın acı taraflarından hikayeler anlatarak ağlatırken, mizahçı ise günlük hayatta bize belki de normal gelen hal ve davranışları öyle yorumlar ki; katıla katıla güldüğümüz hikayedeki kişi veya kişiler bize hiç yabancı gelmez. Daha da ötesi güldüğümüz hikayede kendimizi bulmamız kuvvetle muhtemeldir

Cem Yılmaz'ın vizyondaki son filmi Ali Baba ve 7 Cüceler'i seyredip, sinemadan çıktıktan sonra kendisine olan hayranlığım bir kat daha arttı. Cem Yılmaz'ın ilk filmi "Her Şey Çok Güzel Olacak" ve arkasından Hokkabaz'ı gerçekten beğenerek izlemiş ve sinemadan mutlu çıkmıştım. Bu iki filmi defalarca, yeniden seyredebilirim. Daha sonraki filmleri ise benim için hayal kırıklığıdır. Bu filmden de ümitli olmadığım için gidesim yoktu ama kısmet oldu izledim. İyi ki de gitmişim. Bu son filmle Cem Yılmaz'ın o beğenmediğim filmlerindeki şifreyi çözdüm.


Anladım ki; o bize herhangi bir hikaye anlatmak derdinde değil. Evet, film için bir konu belirliyor ve hikayesini yazıyor. Hatta hikayeleri kimselerin aklına dahi gelmeyecek kadar farklı ve çılgınca ama esas yapmak istediği esprileriyle süslediği gözlemlerini aktarmak. Cem Yılmaz, başta kendi milleti olmak üzere tüm dünya insanlarının her türlü hallerini çok iyi biliyor. Acı ilacı şekerle yutturan doktor gibi o da insanoğlunun zaaflarını espriler katarak anlatıyor.


Ali Baba ve 7 cüceler'in konusunu burada anlatmama hiç gerek yok. Çünkü, o bu filmde de yine bizi, bizden birilerini, iyileri ve kötüleri mükemmel bir şekilde harmanladığı, yerinde ve dozunda yaptığı esprilerle tatlandırdığı mükemmel bir yemek gibi sunuyor.

Yiyenlere afiyet olsun (pardon) iyi seyirler...



14 yorum:

  1. Hey! Cem Yılmaz'ın filmlerini hep sevdim. Henüz yeni filmine gidemedim. Taraftar ruhlu biriyimdir.
    Yine yeni yeniden beğenirim:)

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler, ben de seyretmek istiyorum en kısa zamanda.

    YanıtlaSil
  3. Pek Yakında icin görüşünüz nasildi? Ben begenmistim. Ailesini yeniden kazanmak isteyen bir koca. Bence ters koseydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Yakında filmini de vizyondayken seyretmiştim ama sanırım beklediğimi bulamamıştım. Sinemadan çıktığımda, ne güzel bir aşk hikayesiydi veya ne müthiş bir maceraydı diyebilmeliyim. Bana bu heyecanı vermiyorsa o film benim için olmamıştır. Böyle filmleri de bloğumda yazmıyorum zaten. İyi filmlerde, iyi seyirler...

      Sil
  4. Cem yılmaz'ın filmlerini çok beğeniyorum.. Bu filmi de çok merak ediyorum.. İzleyeceğim inşalalh.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Cem Yılmaz' ın en büyük özelliği bence gözlem yeteneği... Herkesin baktığı şeyi o görüyor.

    Bu filmide öyle güzel anlatmışsınız ki izlemeden olmaz artık

    YanıtlaSil
  6. Bu fimi duyup da merak etmemek elde değil. Filmde çok fazla argo kullanıldığını duydum ve size sormak istedim. Gerçekten de filmde fazla miktarda argo kullanılmış mı? Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Nilüfer hanım, sormakta çok haklısınız. Bir röportajında Cem Yılmaz'a da sordular. Evet, filmde küfür var ama sadece bir yerinde rahatsız oldum. Erkek yoğunluklu ortamlarda olabilecek kadar argo kullanılmış. Size de iyi seyirler dilerim :)

    YanıtlaSil
  8. cem yılmaz ın keskin zekalı esprilerini severim. en kısa zamanda da bu filme gidicem. Blogunuzu yeni keşfettim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. düşünce şekli ve cevap kıvraklığına bayılıyorum ben yaşam için de eğleniyorum diyor ama hayatı bir ayna olarak tutuyor her birimize:))

    YanıtlaSil
  10. Filmi tek başıma izledim ve hiç sıkılmadım.. Güzeldi dediğiniz gibi..

    YanıtlaSil
  11. Benimde merak ettiğim bir film,yorum için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Kısa sürede seyretmek istiyorum ben de.

    YanıtlaSil
  13. Bana nedense isminden çocuk filmlerini anımsatmıştı. Kim bilir belki izlemeye giderim.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...