16 Haziran 2013 Pazar

ÇÖPLERİMİZ İZİMİZDİR!!!

Belde belediyesi, "ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM", "YERLERE ÇÖP ATMAYIN" yazılı levhaları sahil yolu boyunca belli aralıklarla diktirmiş. Levhalardaki yazıların şablonu standart ve her yerde rastlanılan bir yazı olması hasebiyle -zannedersem- kanıksanmış, insanları etkilemiyor. Bunu da yol kenarlarına savrulmuş pet şişe, naylon poşet ve uçuşan ambalaj kağıtlarından oluşan çöplerden anlamak mümkün.


Yol boyunca gördüğüm uçuşan ambalaj kağıtları, naylon torbalar ve pet şişeler fotoğrafta olmayınca yalancı durumuna mı düştüm? 

Bisikletle katettiğim yol boyunca gördüğüm bu levhaların arasında farklı bir levha dikkatimi çekti. Levhada, "ÇÖPÜNÜZ DEĞİL İZİNİZ KALSIN" yazıyordu. Diğer standart -çöp atmayın- yazılarından sonra bu veciz söz bana çok değişik geldi. Hem hoşuma gitti hem de düşünmeye sevk etti. Düşündüğüm de şu! levhayı okuyan piknikçilerin bu cümleden ne anlayacakları. 

Vatandaş bütün gün denizde, kumda gülmüş-oynamış, yemiş-içmiş akşam gitme vakti geldiğinde çantasını, torbasını toparlamış, ya arabasına ya da geldiği araç her neyse ona binmek üzere yola doğru yürürken, mahut levhayı gördü diyelim. İlk tepkisi, şöyle bir dönüp, arkasına bakmak olacaktır. Arkasına, yani bir gün boyunca işgal ettikleri yere doğru mahzun bir bakış fırlatır. Çünkü, kilometrelerce uzunluktaki kumsalda binbir özenle, bir kaç defa yer değiştirmek pahasına beğenip, seçtikleri ve bütün gün hoşça vakit geçirdikleri yeri evi gibi benimsemiş ve terkederken kalbinde bir burukluk hissetmektedir. 

"ÇÖPÜNÜZ DEĞİL İZİNİZ KALSIN" talimatına uyup, çöpleri toplamak üzere hamle yaptığı anda ise yazının sonundaki -iziniz kalsın- sözü kafasını karıştıracak. Çöpleri toplarsam, iz bırakmam gerekecek. Benden ve ailemden -veya arkadaşlarımdan bu yerde ne gibi bir iz bırakmamızı istiyor olabilirler diye kara düşüncelere dalacak.


Ancak, bütün gün deniz, güneş ve açık havanın vücutta bıraktığı hafif tatlı yorgunluk ile bırakılacak iz konusunda herhangi bir karara varamayan vatandaş, toplamaktan vazgeçtiği çöplere bakarak, veciz bir söz mırıldanacaktır kendince; "Çöplerimiz İzimizdir!" 


Temiz deniz, temiz kumsal, temiz çevre, insanlık izi'mizdir kanaatimce...




5 yorum:

  1. Pek bir şey anlamadıkları levhanın yanındaki pet şişeden belli. :)) Aslında kendi gözlemlerime göre benzer durumlarda toplum olarak aşama kaydettiğimiz. Ama bence şu çekirdek olayını yasaklamaları gerek. Boğazda sbah yürürken bütün bankların altı silme çekirdek kabuğu. Çevreyi düşünmüyorsun bunları toplayan işçilerimize acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir düşünmeye başlasak zaten...
      Çekirdek kabuklarından, belediye başkanları da bizâr.
      Bazı il ve ilçelerimizde çekirdek yasakları zaman zaman basında yer alır.
      Ziyaretiniz ve bıraktığınız yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Güzel bir paylaşım olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Yeni nesil çevreci yetişiyor 35 yaş üstü nesilden umut kesmiş durumdayım bizi üret üret ye diye yetiştirdiler :))

    YanıtlaSil
  4. Güzel bri paylaşım olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...