13 Ocak 2013 Pazar

SAATLİ MAARİF TAKVİMİ...Hediye Takvimlerin Misyonu!!!

Evimizde genellikle -yapraklı- yıllık takvim kullanıyoruz. Günleri tek bir sayı ile gösteren aylık takvimleri de kullandığımız oldu ama onlar yapraklı takvimin yerini tutmadılar. Bir kaç yıldır kullandığımız ufak bir işletmenin hediye ettiği evimizdeki takvimdeki bilgilerden yola çıkarak, bu takvimlerin bir nevi ilmihal haline getirildiğinin -elbette yetersiz ve özensiz- farkındayım. Hediye -bedava- olduğu için tercih ettiğimiz bu takvimlerin klişeleri çoğu kere aynı olmasına rağmen, bastıran şirketin veya firmanın adı yazılı kartona iliştirilerek o şirkete aitmiş gibi görünüyor. Bu şirketlerin genellikle Anadolu menşeli aile şirketleri olduğunu ve sahiplerinin de dindar olduğunu veya öyle görülme arzusu içinde olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. 



Adeta ilmihal hüviyeti kazandırılmış olan bu takvimler ile firma sahibinin dini bütün, dolayısıyla da özüne sözüne güvenilir biri olduğu imajı yaratılmaya çalışılıyor. Bu durum, firmaların kurucu sahibinin işbaşında bulunduğu müddetçe devam edeceğe benziyor. Yeni neslin, veliaht patronların ise tanıtımlarında bu yolu takip edeceklerini zannetmiyorum. 




Takvimin tanımını yapacak olursak; zamanın günlere haftalara aylara yıllara bölünmesidir. Tarih boyunca her millet, seçtikleri bir günü yılın başı olarak belirledikten sonra yıllık takvimleri hazırlamışlar ve kullanmışlardır. Takvimlerin, bu tanım çerçevesinde sadece zaman ve zaman içindeki önemli olaylara dair bilgi vermek üzere tasarlanmış olmaları gerekir. 

1860 yılında Hacı Kasım Efendi tarafından basılıp satışa sunulan ilk takvim olan Saatli Maarif Takvimi, dini ve milli özel günleri -bayramları- açıklayıcı kısa bilgiler ile haber veren, yıllık iklim değişikliklerini bildiren, Türk büyüklerinin yaptığı hizmetleri, savaşları, antlaşmaları yıldönümlerinde bildirerek ve hayata dair -günün yemeği o gün doğan çocuklara isimler gibi- hoş bilgiler de veren başarılı bir örnektir. 


Yukarıda bahsi geçen hediye takvimlerin henüz icat edilmediği çocukluk yıllarımızda babamızın her yeni yılda aldığı Saatli Maarif Takvimi, evimizin yeni yıl hediyesi gibiydi. Her yıl Aralık ayının ortalarında, babamız elinde bin bir ihtimamla tuttuğu takvimi getirir, kartonunun kırılmaması için bizim erişemeyeceğimiz bir yere kaldırırdı. 

Yeni yılın ilk gününde, oturma odasının duvarını süsleyen Saatli Maarif Takvimi'nin 1 Ocak yazılı ilk yaprağı açılınca, ailemizin o yıl yaşayacaklarını takvimin yaprakları arasında görebileceğimi zannederdim. Saatli Maarif Takviminin benim hayatımdaki bir işlevi de o yıllarda okul öncesi çocuklarına kitap, dergi bilinmediği için babamın her gün koparıp, okuduktan sonra bıraktığı takvim yaprakları sayesinde okumayı sökmüş olmamdır.  

Şimdi bunları hatırlayınca, değmeyecek bir hediye -bedava- takvim uğruna bunca yıldır hem Saatli Maarif Takvimine hem de kendimize haksızlık etmişiz. 





14 yorum:

  1. Saatli Maarif Takvimini anneannem kullanırdı. Hergün yaprağını koparır, Ön ve arka sayfasını bize okuttururdu. Daha küçücükken bilgi sahibi olurduk. Ne güzel hatırlattınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Mutlaka alınırdı değil mi? Halbuki ne güzel bilgiler vardı. Hava durumu özellikle fırtınalar şaşmaz bir doğrulukla belirtilirdi. Meze tarifleri bile olurdu. Eve takvim geldiğinde o kadar kalın gelirdi ki gözüme bu yıl nasıl biter tek tek diye düşünür hatta üzülürdüm. :)) Halguki ne kadar çabuk geçiyor değil mi?

    YanıtlaSil
  3. Benim için de bambaşka bir anlamı vardır :)

    YanıtlaSil
  4. Evet yaaa,yeni yila girmeden iki hafta öncesinden alinir bir kenarda sirasini beklerdi:)))Simdi ise günleri,saati takip etmek cok kolay...
    Güzel günler diliyorum

    YanıtlaSil
  5. http://yildiztumerdem.blogspot.com sayfası çok yönlü bir hekim için hazırladığım sayfa. Yıllardır Saatli Maarif Takvimine onun yazılarını ve şiirlerini kullanıyor. Yeni bir tarihte onun bu konuyla ilgili yazısını kaleme almıştım. sizin yazınızla bire bir örtüşüyor Rabia hanım.

    YanıtlaSil
  6. http://yildiztumerdem.blogspot.com.tr/2014/05/saatli-maarif-takviminin-yasamimdaki.html
    sizin gibi saatli maarif takvimine hayran bir hocamızın yorumu.

    YanıtlaSil
  7. http://yildiztumerdem.blogspot.com.tr/2014/05/saatli-maarif-takviminin-yasamimdaki.html
    sizin gibi saatli maarif takvimine hayran bir hocamızın yorumu.

    YanıtlaSil
  8. 2015 saatli maarif takvimini nereden bulabilirim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız, Saatli Maarif Takvimini kırtasiye dükkanlarında bulabilirsiniz. İyi yıllar...

      Sil
  9. Her yıl Saatli Maarif Takvimimi alırım, ama tabii ki çok fazla benzerleri var,2016 da da inşallah yapraklarını koparıp arkalarını okumak nasip olur..

    YanıtlaSil
  10. Annem sürekli kullanır. Hatta takvimsiz yapamaz, her gün koparır okur. Resimdeki takvimin dizaynına bayıldım.

    YanıtlaSil
  11. Hala arkasında yazılanları okumayı çok severim (:

    YanıtlaSil
  12. Eskiden evimizde vardı çok severdim ama sonra unuttuk tabi :(

    YanıtlaSil
  13. Özellikle almaya gideni tembihlerdi babam saatli maarif takvimi olacak diye:))
    kütüphane gibiydi. yaprakların önü arkası ailenin tüm fertlerinin elinden mutlaka geçerdi. şimdi arkalarına bakmıyorum bile bir tane en usturuplusundan alıyoruz eve.
    İsteyen karşı çıkabilir ama ben yırtılıp atılacağı yüz de yüz olacak kağıtlara neden kur an ayetleri yazılır anlamış değilim gazeteler de aynı şekil de Ramazan gelince bir birleriyle yarışıyorlar sonra sağ da sol da ayak altın da çöpün için de bu nasıl değer vermektir anlamış değilim.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...