30 Ocak 2013 Çarşamba

AYVA REÇELİ... Meyve Yoğunluklu...

Sonbaharın başında anlaşılmıştı bu kış ayvanın bol olacağı, buna bağlı olarak da kışın sert geçeceği. Sert geçecek kışı beklemeye başladım. Avrupa, bembeyaz karlar altında, doğu illerimiz zaten kışa uzun zamandır teslim olmuş. Biz ise İstanbul'da yazdan kalan güneşli günler yaşadık. Bu hafta sonu kar Trakya'dan giriş yaptı da İstanbul biraz soğudu ama kar yine yok. Havada kar kokusu da yok. 



Karlı-buzlu soğuk havaları sevdiğimi zannetmeyin. Benim derdim yağan karın seyrine durmak değil. Kış soğuğu zaten sevilesi bir şey değil. Benim derdim, ne olacaksa olsun, kış kışlığını yapsın ve gitsin. Bütün istediğim bu. 


Kara kışı bekleyedururken, yazdan kalan günlerden bir gün semtimizdeki pazarlardan birine yolum düştü. Tezgahlara yığılmış sapsarı ayvaların çokluğundan pazar yeri sarıya kesmişti adeta. Pazarın daha başında ayvaların sarısı gözlerimi aldı. Ben de tezgahın başına geçip, hem reçel hem de tatlı için uygun ayvaları seçip aldım.






Reçel, meyvenin şekerle saklanmasıdır, bir manada konservedir. Ancak, şekeri çok yoğundur. Klasik reçel ölçüsü, meyvenin çeşidine göre bir kilo meyveye bir buçuk veya iki kilogram tozşekerdir. 

Son yıllarda artarak devam eden şeker düşmanlığı bu kış bizim evi de etkiledi. Şekeri mümkün olduğunca az tüketmeye çalışıyoruz ama yılların alışkanlıklarını bir çırpıda değiştirmek hiç kolay değil. Şuruplu tatlıları çok azalttık, meyve tatlılarını tercih eder olduk ama sabahları kahvaltı sofrasındaki reçellerden vazgeçmek istemiyoruz.

Ayvalarımla, bir arkadaşımın önerisi üzerine "Meyve yoğunluklu" bir reçel denemeye karar verdim. Gerçi, son yıllarda yaptığım reçellerde de çok şeker kullanmamaya dikkat ediyordum ama bu defa daha az şekerlisini denemek istedim.  

Meyvenin yarısı kadar bir şekerle kaynattığım Ayva reçeli, bence mükemmel oldu. Böylece, kahvaltı soframızı renklendiren reçellerden vazgeçmemize gerek kalmadı.

AYVA REÇELİ: 

Malzemeler;


Birbuçuk kilo ekmek ayvası

3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 limon suyu
karanfil
ayva çekirdeği

Yapılışı; Ayvalar yıkanır, kabukları soyulur, dörde bölünür ve çekirdek yuvaları temizlenir. Dilimlenen ayvalar yumuşayıncaya kadar bir bardak su ile kapağı kapalı tencerede ayva çekirdekleri ile beraber kısık ateşte pişirilir. 


Ayva dilimleri yumuşayınca, şeker ve bir kaç tane karanfil ilave edilir. Üstü açık olarak, çok kısık ateşte kaynamaya bırakılır. 


Reçel kıvamını aldığında bir limonun suyu ilave edilir ve bir iki dakika sonra reçelin altı kapatılır.




Afiyet olsun!




3 yorum:

  1. Kış gelecek demeyin ben bitti diye bakıyorum. :)) Reçliniz, özellikle rengi harika mutlaka deneyeceğim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ben çok seviyorum ayva reçelini ama çocuklara sevdiremedim bir türlü..:((
    Rnegin güzelliğne baktım kaldım.
    Çok ama çok nefis görünüyor.
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. bu sene yapamadım ama her an yapabilirim,eline sağlık çok severim..

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...