30 Aralık 2012 Pazar

KABAK TATLISI...Yılbaşı Bereketi...

Çocukluğum radyolu günlere denk düşer. Rahmetli babamız mütedeyyin bir insandı ve radyo başında kutladığımız yılbaşı gecelerinde bulunmazdı ama bize de karışmazdı. Annemiz, mütedeyyinin de fevkinde bir babanın kızıydı ama ne babasının ne de eşinin düşüncelerini umursardı. Babamızın pek tasvip etmemesine rağmen 31 aralık gecesi annemiz için hoşça vakit geçirilmesi gereken bir geceydi. Okulda olduğumuz için hazırlıkları hatırlamıyorum ama okul dönüşü annemizi mutfakta diğer günlere göre farklı bir telaş içinde bulurduk. Mutfak masasının üzerinde soğumaya bırakılmış kabak tatlısı baş roldeydi. Çünkü, kabak tatlısının yeni yılda evimize bereket getireceğine inanırdı. 



Annemiz akşam için o günlerin şartlarına göre zengin, iştah açıcı bir sofra kurardı. Bize göre -mükellef- soframızda yemek yendikten sonra babamız evde oturmaz giderdi. Zannedersem, bu günün deyimiyle -alternatif kutlama- yapmak için yani ibadet için toplanırlardı. Babamız gittikten sonra yemek masamızı yeniden düzenlerdik. Bu defa masamız -mandalina, portakal, elma, muz- çeşitli meyveler, bu gece için özel alınmış zengin çeşitli kuru yemiş ve cevizli sucukların dilimlendiği tabaklarla donanırdı. Soframız o haliyle ilkokulda büyük bir ciddiyetle kutlanan yerli malı haftasında sınıfımızda donattığımız masaya benzerdi. 

Biz üç kardeş, annemiz ve bazı yıllar bir iki komşunun da katılımıyla gecemiz başlardı. Tombala kartları dağıtılır, evvela biri Çinko diye bağırır ondan sonra da Tombalayı kim yapacak diye heyecanla beklerken gözümüz önümüzdeki tombala kartında, kulağımız torbadan çektiği numaraları okuyanda olur, bir yandan da radyodaki şarkıya eşlik ederdik. Şarkılardan fal tutmak o günlerden kalmadır.



O zaman ki adıyla Türkiye Radyoları'nın günler öncesinden duyurduğu ve bizim de sabırsızlıkla beklediğimiz Yılbaşı Özel Programı, akşam saatlerinden itibaren başlardı. Radyonun kadrolu sanatçıları zamanın meşhur şarkıcıları birbiri ardına şarkılarını türkülerini söylerler, komedyenler de skeçleriyle bizi güldürürlerdi. 


O günlerden bu günlere çok şeyler değişti. Ailemize katılan yeni üyeler olduğu gibi kayıplarımız da oldu. Evimizin bereketi için kabak tatlımızı pişirmek bundan böyle benim görevim. Kabak tatlısı, pişirmesi kolay ve kolay olduğu kadar da sofrada göz dolduran bir tatlıdır. 


Kabak Tatlı'sının yapımını soracak olursanız; geceden şekere yatırılan kabak dilimleri ertesi gün önce orta ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirilir, daha sonra kapağı açılarak kısık ateşte suyu çektirilir. Tatlıyı, genellikle 2 Kg. kabaktan pişiririm. 2 Kg. kabak için 4 bardak şeker koyduğum da oldu 3 bardak da. Aslında, 2 bardak şekerle pişirdiğim de gayet güzel oldu. 

Şekere dair duyup, öğrendiğimiz acı gerçekler sebebiyle olsa gerek, tatlılarımı daha az şekerle pişirmeye gayret ediyorum. Demem o ki; kabak tatlınızın şekerini siz kendi zevkinize göre ayarlayacaksınız. Ancak, her defasında aynı tarifi uygulasanız bile her zaman aynı neticeyi alamazsınız. Bu tatlının özelliği malzemesindedir. Kimse kusura bakmasın, iyi bir kabak tatlısı pişirmek için yemek ustası veya tatlı ustası olmak gerekmez, yeter ki kabağınızı seçmesini bilin. Bunun için de KABAK TATLISI...Sonbahara Yakışan Tatlı...sayfasını ziyaret etmenizi öneririm.

Milletimizin birlik ve beraberlik içinde nice mutlu yıllara erişmesi dileğiyle; 

                                   YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.






15 yorum:

  1. Sanırım en güzel yeni yıl anıları çocukluğumuzun o radyolu yıllarına ait oluyor.
    Hele de o aile büyükleri kaybedilmişse anılar daha da değerleniyor.
    Belkide bunun için bayram sabahları yılbaşı akşamları böylesi özel günler duygu yoğunluğu yaşıyoruz.
    Aileniz ve tüm sevdikleriniz ile birlikte mutlu yıllar dileklerimle sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o çocukluk, gençlik günleri, nerelerdesiniz?
      Kaf dağının ardında mı kaldınız?
      Anka kuşunun kanatlarında da mı?
      Bana bir ses veriniz...
      Bana bu dizeleri yazdıran yorumunuz için teşekkür ederim :)
      Bolluk bereket, neşe, sağlık, mutluluk dolu günlerde yaşayacağımız bir yeni yıl diliyorum
      Sevgiler...

      Sil
  2. Sanırım çocukluk günlerini hasretle yadetmeyen yok. Sağlıklı huzurlu bir yıl diliyorum Rabia Hanım; size ve sevdiklerinize...

    Küçük not: Artık asla ve asla kabak tatlısına şeker koymuyoruz. Zamanla alışıyor damak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülsen Hanım, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
      Kabak tatlısına şeker konmamasını Prof. Karatay'dan duydum. Bilhassa fırında pişince tatlanıyormuş dediğine göre. Denenebilir...alışkanlıklardan kurtulmak kolay değil :)
      Sevgiler...

      Sil
  3. Efem, nice mutlu yıllar diliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Inanir misiniz son kabak tatlisi dilimini bu aksam yedik:))Dün pisirmistim ve bereket getirdigini bilseydim yilbasi aksami icin yapardim.
    Gercekten de iyi bir Kabak Tatlisi kesinlike kabagin cinsiyle alakali birsey.
    Denediklerimin arasinda en iyi kabak cinsinden yapiyorum artik hem de sizin kare borcaminizin aynisindan:))
    2013 yili size ve sevdiklerinize sans,mutluluk ve huzur getirsin.....
    sevgiyle ve dostca kalin......

    YanıtlaSil
  5. Ne güzeldi değil mi? Bütün akrabalar, eş dost bir arada tombala oynanır, radyo dinlenirdi. Bununla ilgili dün çok şaşırdığım bir şey oldu. Büyük oğlumla bir avm de bir markette kaarşılaştık, evde arkadaşlarıyla kutlayacaklarını ve alışveriş yaptığını söyleyip benden de yardım istedi alacakları konusunda. Ve tombala aldı. Çok şaşırdım. Bizim yılbaşında en büyük zevkimiz tombala dedi. Çok şaşırdım ve çok sevindim. Oğlumun tombala oynayacağını düşünmemiştim hiç. Demek eskiye bir özlem. Mutlu yıllar size.

    YanıtlaSil
  6. yeni yıl ve daha farklı lezzetler bizi bekliyor sanırım.herkesin yeni yılını kutlar bol kazançlı bir yıl geçirmesi dilerim mutlu yıllar.)

    YanıtlaSil
  7. yaşayamadığım çocukluğumu şimdi çocuklarımla yaşıyorum,ne yazık ki 2 yıldır sadece küçük bizimle,ileriye o da ablası gibi uzağı giderse ......kabak da benden başka kimse sevemedim,ama ısrarla yapıyorum sık,ellerine sağılık ve yeni yılını kutlarım canım.

    YanıtlaSil
  8. Makalenizi beğendim çok güzel yazmışsınız Blogunuzu takibe aldım. banada beklerim Yeni yılınızın sağlık huzur ve mutluluk içinde geçmesi dileğiyle

    YanıtlaSil
  9. Anneler her şeyin en güzelini düşünür, yapar..:)

    YanıtlaSil
  10. Hepimize mutlu seneler olsun.. Yazı diliniz çok akıcı. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Eksilmeyip artacağımız nice, yeni yıllarımız olsun (:

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel anlatmışsınız, yeni yılınız kutlu olsun.

    sevgiler

    tolunay

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar,
    Benim annem de Kabak Tatlısını sık yapar ve ben de çok severim bunu, keyifli ve çok da pratiktir, özel bir hazırlığa gerek duymaz. Ayrıca çok çeşitli süslemelerle de servis ederek tüketiriz, ben de hatta bugün bloğumda paylaşmıştım tesadüf:))farklı sunumlarıyla gönüllerimizi neşelendiren bu lezzeti...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...