26 Ocak 2016 Salı

BATON KEK...Kek İyidir...

Geçtiğimiz yaz başından beri evde kek pişirmiyorum. Geçen kış değişik malzemelerle değişik kalıplarda çeşit çeşit kekler pişirdim ve sizlerle de paylaştım. Kışın sonlarına doğru, çok sık pişirdiğim için olsa gerek bıkkınlık geldi ve heyecan vermez oldu. Halbuki, kek pişirmek en profesyonel mutfak ustası için bile heyecan vericidir. Hele ki; mutfakta iddiasız hanımlar için kek pişirmek, her defasında olağanüstü bir deneyimdir. Her defasında heyecanlanırız.


İkram ettiği kek için "çok güzel kabarmış" denmesi ev sahibesine yapılabilecek en büyük iltifattır. Kek dünyadaki en lezzetli, en harika, en sevilen bir unlu mamül olmayabilir ama iyi pişmiş bir kek her zaman için iftihar vesilesidir. İyi bir kek pişirebilmek için hamurunun kabarması gerekir. Fırında kabarmadan pişen kekin içi hamur kalır, dışı kızarır. Yarı pişmiş ve tıkız olan kek aynı zamanda hamur kokar. Ve böyle bir sonuçla karşılaşmaktan bütün hanımlar korkar.

Yazımın başında bahsettiğim kek pişirmenin heyecanı tam da budur. Ana malzemenin dışında ilave edilen meyveler, kuru yemişler ne denli zengin olursa olsun, kek kabarmamış ise yani kekin içi pişmemişse o kek olmamıştır. Kabarmadığı için içi çiğ kalan kekin dışı kızarmıştır ve kabuğuna yakın yerler yarım yamalak pişmiş gibidir. Misafirlere ikram edilecek kekin bu hali insanın içini acıtır. Davet sahibesinin hayalleri de kek gibi sönmüştür. Kimi hanımlar o haldeki keki kimselere göstermek istemezken, bazı hanımlar emeklerinin ziyan olmasına katlanamadıkları için olsa gerek o pişmemiş keki ortaya getirirler.


Havanın çok soğuk olduğu bu günlerde ister istemez evde daha çok zaman geçirdiğim için biraz can sıkıntısından biraz kek pişirmesini özlediğimden biraz da sıcacık, demli bir çayın yanına yakıştığı için kek pişirmek üzere geceden yumurtaları dolaptan çıkardım. Sabah kalktığımda mutfak tezgahında yumurtaları görünce bir an vazgeçer gibi oldum ama ikindi vakti çayın yanında hayal ettiğim kek için çaresiz erzak dolabının başına geçtim.


Uzun zamandır kek pişmeyen evde haliyle malzemelerde kısıtlıydı. Evdeki malzemeyle daha doğrusu az malzemeyle sade bir kek ama çok kabarmış ve kabardığı için de iyi pişmiş bir kek pişirmek üzere heyecanla işe koyuldum.

Siz de kek pişirirken heyecanlananlardansanız buyurun tarif aşağıda...


MALZEME:

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI YARI YARIYA SÜT VE SIVI YAĞ
2 SU BARDAĞI UN
1 ÇORBA KAŞIĞI MISIR UNU
YARIM SU BARDAĞI KURU ÜZÜM
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA

YAPILIŞI:

ŞEKERLE YUMURTALARI ELEKTRİKLİ ÇIRPICIYLA ÇIRP.
SÜT VE SIVI YAĞINI KAT VE BİRAZ DAHA ÇIRP.
UNLARI VE KABARTMA TOZUNU İLAVE ET ELLE ÇIRP.
SON OLARAK VANİLYA VE ÜZÜMLERİ EKLE KAŞIKLA ÇOK AZ KARIŞTIR.
KEK HAMURUNU YAĞLANMIŞ KALIBA DÖK.
170° FIRINA KOY.
FIRIN ISININCA ISIYI 150° AYARLA.
KEKİN ÜZERİ KIZARINCAYA KADAR PİŞİR.
BIÇAKLA HAMURU KONTROL ET.
BIÇAK TEMİZ ÇIKINCA KEK PİŞMİŞ DEMEKTİR.

AFİYET OLSUN...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...