Son seçimlerde oy kullandıktan sonra facebook'daki sayfamda duygularımı paylaşmış, vatandaşlık görevimi yerine getirdiğimi ve kısaca temennilerimi yazmıştım. Ancak, kendi yazdığıma kendim yabancı kalmıştım. Zira, vatandaş kelimesini günlük hayatımızda kullanmadığımızı, sadece seçim günlerinde hatırladığımızı farkettim. Halbuki, vatandaş olmanın derinlikli bir manası var. Sonuna aldığı "daş" ekiyle kardeş manasına gelen karın-daş gibi birleştirici ve aidiyet hissi taşıyan bir kelime. Burada haksızlık yapmak istemem, vatandaş kelimesini bir de seyyar satıcılar kullanırlardı eskiden. Gel vatandaş! diye bağırarak müşteri toplamaya çalışırken.
Kardeşi olmayan insanlara belki izah edemem ama kardeşi olanlar bilir. Kardeşlik, annenin kendi içinde büyüttüğü çocuğuyla arasındaki bağa benzeyen, aynı annede beslenip, büyümenin yarattığı bir sevgi bağı ile bağlanmaktır. Çocukları üzerinde anne babaların emekleri olduğu gibi kardeşlerin de birbirleri üzerinde emekleri vardır. İnsanlar aile kurup, kendi çocuklarını büyütürken kardeşleriyle olan bağlarında bir gevşeme hissedilse bile o bağ hiç bir zaman kopmaz.
Burada anlatmaya çalıştığım, karındaşlık bağları ile bağlanmış kardeşler gibi vatandaşlık bağıyla bağlanarak birbirimizle kardeş olalım. Paylaştığımız vatan evimiz olsun, atalarımıza saygımız, birbirimize saygı ve sevgimiz olsun. Kardeş demek birbirinin aynısı demek değildir. Aynı yumurta ikizlerinin bile fiziksel benzerlik dışında farklı karakterleri vardır. Vatanımızın çeşitli coğrafi bölgeleri kendine has özellikler taşır. Doğup, büyüdüğümüz bölge dışındakiler bizden farklıdır ama bu farklılık zenginliğimizdir. Birbirimize herhangi bir üstünlüğümüz olamaz.
Kardeşler hayat yolunda farklı hedeflere yürürler ve neticede farklı hayat standartlarına sahip olurlar. Kabiliyet ve becerilerine göre değişik hayatlar kurarlar kendilerine. Nasıl ki, bu durum aralarındaki kardeşlik bağını koparmazsa vatandaşların farklı hayatları da vatandaşlık bağıyla bağlanmalarına engel olmamalı. Aynı topraklarda beslenip büyüdüğümüz, aynı sevinçleri, aynı acıları paylaştığımız, aynı müzikle neşelenip, düğünlerde cenazelerde bir araya geldiğimiz için her birimizin birbirimizle vatan kardeşliğimiz var.
Hepimizi besleyip büyüten Anadolu, oğullarından ve kızlarından bunu istiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.