1 Mart 2017 Çarşamba

ÜÇGEN BÖREK...Çay Sofrasında Bereket...

Misafir ağırlanan çay sofralarında ev sahibesinin en çok dikkat ettiği husus ikramlık servisinin pratik olmasıdır. Zira, sofrada tabaklara servis edilecek börek çeşitleri, tuzlular, tatlılar, salatalar sıra beklemektedir. Bu arada değinmeden geçmeyelim çay sofralarının en baş ikramlığı börek çeşitleridir. Hele ki; el açması börek olan sofrada diğer ikramlıklar sadece teferruattır. Hem göze hem de mideye hitap eden bir veya iki çeşit el açması börek hazırlamış olan ev sahibesi ne kadar gururlansa hakkıdır. Nar gibi kızarıp, kabarmış böreklerin görünüşü en iştahsız insanı bile baştan çıkarabilir.


İkramlıkların pratik olması istenir ama nar gibi kızarmış böreğin önceden dilimlenerek sofraya getirilmesini de gönül arzu etmez. Çünkü, sofralarda sunum da önemlidir. Şık bir servis tepsisinde sofraya getirilen böreğin önce gözleri şenlendirmesi gerekir. Daha sonra dilimlenerek tabaklara servis yapılır. Bu durum arzu edilendir ama kalabalık sofralarda çok da uygun değildir. Kalabalık sofralar için gerekli olan pratik çözümlerdir. Masaya yerleştirilen ikramlıklar kesip, dilimlemeye gerek bırakmayacak şekilde servise hazır olmalıdır. Bunun için de görsellik bir tarafa bırakılarak börekler önceden dilimlenerek sofraya getirilirler.

Hem sunumu şık olsun hem de servisi kolay olsun derseniz, bu da mümkündür. Mutfakta çareler tükenmez. Mesela, herkesin bildiği Gül Börek tipi porsiyonluk böreklerin servisleri pratiktir. Sigara böreği gibi sarılarak hazırlanan klasik Üç Yufka Böreği'de servisi kolay olan bir tariftir. Ancak, illâki tepsi böreği döşemek istiyorum ama servisi pratik olsun derseniz bu da kolay. Bunun için, böreğinizi tepsiye döşedikten sonra fırına vermeden önce dilimlemeniz lazım.


Dilimlenmiş olarak pişirilen bir çok börek tarifi biliyorum. Bu tariflerin en yenisi ise Üçgen Börek. Üçgen Börek, iştah açıcı çıtır görünümüyle çay sofrasına çok yakıştığı gibi ayrıca bereketli de. Ben bu böreği ilk defa geçtiğimiz sonbaharda yazlık dönüşü taziye ziyaretine gelen misafirlerim için pişirmiştim. Sofrada az kişi değildik ama yine de hepsini bitiremedik. Üç adet yufka ile yapılan bu böreğin bereketine inanamayacaksınız.


Bereketli Üçgen Böreği, sevdiklerinizle buluştuğunuz ferah sofralarda dostluğun ve kardeşliğin sımsıcak duygularına katık yaparken bana da bir selam göndermeniz dileğiyle...






ÜÇGEN BÖREK

MALZEMELER;
3 Adet Yufka
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Çay Bardağı Süt
3 Çorba Kaşığı Su
1 Adet Yumurta

İç  Harcı;
250 gr. Beyaz Peynir
Yarım Demet Maydanoz

Üzeri İçin;
Susam

YAPILIŞI;
Yumurta çırpılır içine zeytinyağı, su ve süt ilave edilerek karıştırılır. Bu sos, yufkaları ıslatmada kullanılacaktır. Böreklerin üzerine sürmek için (3 çorba kaşığı kadar) bir miktar ayrılır.
Birinci yufka, tezgahın üzerine serilir. Yufkanın üzerine sosun 1/3 i kaşıkla gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın her yanına sürülür.
İkinci yufkaya aynı işlem uygulanır.
Üçüncü ve son yufkanın üzerine de kalan sos sürüldükten sonra iç harcı tüm yüzeye eşit miktarda serpilir.
Her iki uçtan rulo yapılan yufkalar tam ortada yan yana getirilir.
Her iki ruloyu birbirinden ayırmak üzere yufka ortadan boydan boya kesilir. Bu durumda iki tane rulo meydana gelir.
Bu rulolar bıçak yardımıyla üçgenlere bölünür. Yağlanmış tepsiye dizilen üçgenlerin üzerlerine fırça yardımıyla sosu sürülür.
En son olarak üzerlerine susamları serpilen üçgen börekler buzdolabında bir-iki saat dinlenmeye bırakılır.
İkindi çayına pişecek böreğin sabahtan hazırlanması, hatta bir gün önce hazırlanması tavsiye edilir.
Fırına verilen börekler, orta sıcaklıkta üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun!




2 yorum:

  1. Evet sunumu çok hoş olmuş ve çıtır çıtır.. Yanına bir tek çay ister..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çay demlendi şimdi geliyor :) Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için teşekkürler...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...