12 Mayıs 2016 Perşembe

AKIL KALBE DANIŞIRSA...

Bedenimizi kullanırken bunu beynimiz aracılığıyla yapıyoruz. Malumdur ki; her şey beyinde bitiyor. Organlarımız beyinden aldıkları komutlarla çalışıyor. Mesela ellerimiz eğer beyin komut vermezse çay bardağını bile tutamaz. Hal böyleyken, beynimizin bizi yönettiğini varsayabiliriz ama bunu tek başına yaptığını düşünmüyorum. Her yönetici gibi kararlarında başvuracağı bir danışmana ihtiyacı var. Bu yüzden beynimizin bazı önemli kararlarını alırken kalbimize danıştığı kanaatindeyim.


Kalbimizin asli görevini yaparken yani vücudumuza kan pompalarken bir yandan da beynimizin danıştığı konulardan etkilendiğinizi anlarız. Asli görevini aksatır, pompaladığı kan miktarının ayarı kaçar. Fazla kan pompalarsa yanaklarımız al al olur heyecandan elimiz ayağımız kesilir eğer normalden az kan pompalarsa kendimizden geçer, bayılırız. Beynimiz kalbimize ne kadar danışırsa danışsın yöneticiliğin en önemli sorumluluğu olan son kararı beynimiz kendisi vermek ister. Kalp, duygularımızın yuvası olduğuna göre beyin de aklı temsil eder. Bir yandan aklı temsil eden beynimizin bizi idare ettiğini düşünüyorum ama bir yandan da yaptıklarımdan, aldığım kararlardan her zaman hoşnut kalmadığımı hatırlıyorum.

Beyin ile kalbin yani akıl ile duyguların birlikte paslaşarak hayatımı yönetmelerini anlamaya çalışırken kalbimin kurnazlık yapabileceği aklıma geldi. Memnun kalmadığım kararlarımda belki de kalbim etkili oldu. Kalbim hile yaparak ipleri eline almış olabilir. Düşündükçe daha iyi anlıyorum ki; bazı kararlarımda kalbimi kapatırken, bazı kararlarımda aklımı yok saymışım. Bir şarkı vardı eskilerde "Son verdim kalbimin işine" diye. Demek ki; kalbimiz bazen bizi ele geçiriyor ve o an için sahip olduğu güçle aklımızı devreden çıkartıyor.


Aldığımız doğru veya yanlış kararlar bize ait ve sonuçlarına da biz katlanıyoruz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz kararlarımız için aklımızı veya kalbimizi suçlamak biraz kolaya kaçmak gibi görünüyorsa da çok da haksız sayılmayız. Bence, kendimizi onların ellerine bırakmak yerine her ikisinin de iplerini elimize alıp, dengeyi sağlamamız gerekiyor. Eğer bunu yapmaz isek daha çok hatalar yapar, daha çok üzülürüz.





19 yorum:

  1. Merhaba;
    Kaleminize sağlık öncelikle ...
    Bazen de hep yaptığımız en kısa çözüm birilerini ya da bir şeyleri suçlamak ...
    Aldığımız kararların arkasında duramadığımızdan ah kalbim ah beynim ah senin yüzünden diye devam eden serzenişler ....

    Güzel ve keyifli akşamlar , umut dolu yarınlar dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. didemika geldiğin ve iyi dileklerin için teşekkür ederim. Serzenişlerimiz mutlaka olacaktır. Malum, kabahati gelin etmişler kimse almamış. Sevgilerimle...

      Sil
    2. Beyinle kalp bir bütündür. Birbirlerini dengede tutarlar. Bu dengenin bozulması (Allah hiç kimseye göstermesin )bu hayatiyetin bitmesi anlamına gelir diye düşünüyorum.

      Sil
  2. Belki ikisini de dengede tutmaliyiz karar alırken. Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cem kazan denge çok önemli. Geldiğin için teşekkürler...

      Sil
  3. Ben çoğu zaman duyguları ile yani kalbi ile hareket eden bir insanım. Bir türlü akıl ile kalbi dengede tutmayı beceremiyorum. Bu nedenle çok kırılırım, üzülürüm, ağlarım... Keşke şu işin bir kolayı olsa, herkes aklı ile kalbini dengede tutabilse. Sevgiler Rabia Hanım.

    YanıtlaSil
  4. Nermin hanım hoş gelmişsiniz. Kişinin karakteri değişmez ama yaşadıklarımızdan ders çıkartırsak belki birazcık daha az üzülebiliriz. Kendimiz ve yakın çevremiz için gayret. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Bedenimizin can alıcı organları arasında da tam bir uyum sağlanamıyor her zaman. Eşref saatimize göre bazen uysal, bazen isyankar olabiliyorlar. Duygular ve akıl, çatışmalar ya da çelişkiler yaşayabiliyor kimi zaman.
    Kalbimizi ve beynimizi korumaya alarak sağlığımıza dikkat etmek, onları gücendirmemek lazım sanırım.

    Rabia Hanım, birkaç kez denememe rağmen yorumunuz yayınlanmadı. Yazılarınızı, yorumlarınızı hep okurum. Ziyaretinize teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Hanım dediğiniz gibi dengelemek her zaman mümkün olmuyor. Geldiğiniz için teşekkür ederim. Yeni yayınlarda görüşmek üzere...

      Sil
  6. Şu kalbimin sesini dinleme olayını beceremedim gitti. Artık küstü bana zaten onu dinlemiyorum diye. Öyle kendi halinde atıp duruyor. Görevini yapıyor, fazlasına karışmıyor. Bir gün işim düşer diye çok korkuyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buzlu Kalem bir gün kalbinin sesine kulak vermen gerekirse akıl sesinle uyumlu olmasını dilerim. Aksi durum hiç de iyi olmuyor. Sevgiler...

      Sil
  7. Beyin ve kalp birbiri ile bağlantılı olsa da acaba aldığımız kararlar da ilk öncelik hangisine ait oluyor diye düşündüm bir an için yorum yazarken sanırım birbirini aynı anda uyarıyorlar.Ne olursa olsun aldıkları kararlar hep hayırlı olup bizlere sonradan pişmanlıklar yaşatmasınlar.Hayırlı geceler arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişnap arkadaşım, akıllı olmak bu olsa gerek. Sevgilerimle...

      Sil
  8. ben kalbimi çok dinlerim. Ama dediğiniz gibi son karar mercii beyin.. hangisini dinlemek daha doğru bilmiyorum. Denge kurabilirsek ne mutlu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkli Pasta Sepeti güzel bir dua vardır. Mealen "Hakkımda hayırlı olanı bana sevdir." diye. Doğrusu bu galiba...

      Sil
  9. Uyum önemli derler ama ben kalbi ağır basanlardanım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence, Blogger Bolat'ın kalbi doğru. Aklının yol göstermesine gerek kalmıyor. Ziyaret için teşekkürler...

      Sil
  10. aklımızı kullanabilme becerimiz henüz emekleme aşamasında çünkü üst beyin sıklıkla devreden çıkıyor ve alt -ilkel beyin-beyin yönetiyor kararları. onun da grisi yok ya beyaz ya da siyah. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, çoğumuzu ilkel beynimiz yönetiyor. Onun yönettiği insanlarımız da ortada zaten. Ben ilkel beynin yaptırdıklarından değil de üst aklımız ile kalbimizin işbirliğini anlatmaya çalıştım. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkürler, esen kalın...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...