22 Ocak 2015 Perşembe

TEL KADAYIF...Klasik Lezzet...

İstanbul  geçen kış gerçekten üşüdü. Kelimenin tam anlamıyla hava buz gibiydi! O soğuk günlerden bir gün kendimi yufkacı dükkanına zor attım. Uzun süredir yürüdüğüm için hem acıkmış hem de üşümüştüm. Yüzüm soğuktan kızarmış, sızlıyordu. Eve gidince yapacağım Tava Böreğinin hayaliyle dükkana girdim. Dükkan sahibi yufkaları sararken, ben de raflara göz gezdiriyordum ki gözlerim Tel Kadayıf paketlerine ilişti. Haftada en az bir kere girdiğim bu dükkanda o paketleri hep görürdüm ama bu sefer nedense bir cesaret geldi ve Tel Kadayıfı almaya karar verdim.


Bu işin cesaretle ne alakası var diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Merakınızı hemen gidereyim. Bir kaç yıldır mutfaktan elini-eteğini çekmiş annemin vaktiyle pişirdiği tel kadayıflarını tatmayı bırakın en azından görmüş olsaydınız endişemi anlardınız. Hiçbir zaman hırslı bir insan olmadım ama bir işe kalkıştığım zaman başarılı olmak isterim. Pişireceğim Tel Kadayıfın baş jürisinin annem olması sebebiyle kendi cesaretime kendim de şaştım.

Annem mutfak işlerini bıraktı ama mutfağa gireceğim zaman yemeklerin tarifini mutlaka kendisine sorar, neticenin sorumluluğunu benimle paylaşmasını sağlarım. Yemeklerin tariflerini gayet güzel hatırlıyor ama kadayıfı sorunca aklı biraz karıştı, hatırlayamadı. Aslında, bunda benim biraz suçum var. Çünkü, uzun yıllardır evimize kadayıf girmedi. Neyse ki; annemle yaptığımız fikir teatisinin sonunda kadayıfı nasıl pişireceğime beraberce karar verdik.


Tel Kadayıf tatlısının pişirme şeklinin tesbiti için annemle yaptığımız minik toplantı sonrası alınan karar aynen aşağıdaki gibidir.
İş bu tarif tarafların onayıyla uygulamaya konulmuştur.


MALZEMELER;
Yarım kilo Tel Kadayıf
200 Gr. Tereyağı
1 Su Bardağı Ceviz içi.

ŞERBETİ;
3 Su Bardağı Su
2,5 Su Bardağı Toz Şeker.
Bir dilim Limon.


YAPILIŞI;
Evvela şerbeti kaynatmam gerekiyordu. Çünkü, fırından çıkan kadayıfın şerbetini soğuk verecektik.
3 su bardağı su ile 2.5 su bardağı toz şekeri kaynattım. Kaynama başlayınca ateşini kıstım, şerbet zeytinyağı rengini alıncaya kadar kısık ateşte kaynamaya devam etti. Zeytinyağ rengini alan şerbetin içine kalınca bir dilim limonu ilave edip, bir-iki taşım daha kaynattıktan sonra soğumaya bıraktım.

Gelelim fırına vereceğim kadayıfın tepsiye yerleştirilmesine. Tel Kadayıfı'mızın yarısını yağladığım Borcam kare tepsiye düzgünce her yeri aynı seviyede olacak şekilde yerleştirdim. Ellerimle, biraz bastırarak tepsiye daha iyi yerleşmesini sağladığım kadayıfın üzerine erittiğim tereyağının yarısını bir kaşık yardımıyla gezdirdim. Yağlanmış kadayıfın üzerine öğütülmüş cevizi eşit şekilde yaydım. Kadayıfın kalan yarısını aynı şekilde ellerimle biraz bastırarak yerleştirdikten sonra kalan yağı da üzerine gezdirdim. Böylece tepsiye yerleştirdiğim kadayıfı fırına verdim. Kadayıfın üzeri kızarınca fırından çıkardım, bir iki dakika sonra soğumuş olan şerbetini verdim.

Tatlıların lezzetini kazanması için mutlaka bir süre dinlendirilmeleri gerekiyor. Ben de tatlının şerbetini çekmesi ve ılınması için bir müddet beklettikten sonra büyük jürimiz annemin tadımına sundum. Sonuç nasıl diye merak ediyorsanız çok şaşırırım. Tatlımız kötü olsa sizin karşınıza getirebilir miydim?

Tatlımız şerbetin tamamını çektiği için tepsiye tadını bırakmadı. Biz bu halini beğendik ama siz daha ağır tatlı tercih ederseniz, su ve şekerin miktarlarını yarımşar bardak arttırabilirsiniz.

AFİYET OLSUN!






9 yorum:

  1. offff bu foto yeniyo muuuu :)

    YanıtlaSil
  2. Annemle beraber okuduk ve yarın hemen tarifi uyguluyoruz :) emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Rabia Hanım, kasten mi yaptınız. Kadayıfı bu kadar seven ama bir türlü kıvamını düşüremeyen ben resmen kıvrandım sizinkini görünce. Muhteşem görünüyor... Ellerinize sağlık. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Bir şu kadayıf tatlısının şerbetini vermeyi başaramadım anlamış da değilim inan kadayıf ne kadar kolay bir tatlı olarak görünse de hiçte öyle değil benim kadayıflar kızarma konusunda süper oluyor şerbetini verdikten sonra bana hep ihanet ediyorlar ve ben uzun zamandır artık evde kadayıf tatlısı yapmayı bıraktım.Sevgili Rabia o kadar muhteşem olmuş ki kadayıf tatlın bir an olsa yesem dedim eline sağlık canım afiyetler olsun,sevgi ile kal annene selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Annenize uzun sağlıklı bir yaşam diliyorum.Zaten bence ne varsa eski tariflerde var.Sevdiğimiz halde bizim evde hiç pişmeyen bir tatlıdır kadayıf. Halbuki çocukluğumda evimizde çok sık yapıldığını hatırlıyorum. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Anne usulü kadayıf başkadır. Hazırlardan o lezzeti alamıyorum. Biz çocukken tel kadayıf bizim yılbaşı tatlımız olurdu.:) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Tel kadayıfı hep annemden yemişimdir. Ben beceremiyorum hiç.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...