12 Ocak 2015 Pazartesi

TAVA BÖREĞİ...Sıcak-sıcak...Tazecik...

İstanbul bir haftadır buz gibi soğuk. Yağmurlu günlerde yürüyüşe çıkamadığım için hafta başında yağmur kesilince yürüyüşe çıkmıştım da hissettiğim dondurucu soğuğu Merhamet...İçimizi Isıtanlar başlıklı yazımda anlatmıştım. Zaten, meteoroloji raporuna göre İstanbul'a kar yağması bekleniyordu. Tempolu yürüyüşümü tamamladıktan sonra dönüşe geçtim. Yürürken bir yandan günlük mutfak alışverişi ile kar yağması ihtimaline karşı tedbir için almam gerekenleri kafamda listelendiriyordum.



Günlük alışverişlerimde liste hazırlamak gibi bir alışkanlığım hiçbir zaman olmadı. Her zaman aklıma güvenmişimdir ama bazen aklımın bana oyun ettiğini düşünmüyor değilim. Mesela, mutfakdaki eksik bir malzeme için markete gidip, iki dolu poşet ile eve döndüğümde asıl ihtiyacım olanı almamış olduğum çok oldu.

Neyse, yolun çoğunu yürümüş, evin yakınındaki markete yaklaşırken yufkacımızın önünden geçip, gidiyordum ki; ne hikmetse birdenbire acıktığımı farkettim. Aç karnına alışverişe çıkmanın tehlikelerini bilirim ama artık iş işten geçmiş, ok yaydan fırlamıştı. Daha dükkana girmeden, pişireceğim böreğin hayalini kurmuştum bile. Düşündüğüm börek, fazla ön hazırlık gerektirmeyen, gayet pratik Tava Böreğiydi.


Tava böreği, herhangi bir nedenle fırın kullanılamayacaksa tercih edilen bir börek pişirme şeklidir. Aynı zamanda, tavanın büyüklüğüne göre en fazla üç yufka kullanılarak yapıldığı için taze taze yenilip, bitirilecek miktarda olur. Benim çelik tavam iki yufka alıyor. Üç yufkayla da denediğim oldu ama o zaman böreğin içi istediğim gibi pişmiyor. İki-üç kişilik çay sofrası için tavsiye edebileceğim tava böreğinin lezzeti de ayrıca beğenilmeyi gerçekten hak ediyor.


Uzun lafın kısası İstanbul'a kar yağdığı daha doğrusu -doğru dürüst- kar yağmadan havanın buza kestiği günlerde evde mahsur kalmanın can sıkıntısını mis gibi demlediğimiz çaylarımızın eşliğinde yediğimiz çıtır çıtır tava böreğimiz ile üzerimizden atmaya çalıştık. Büyük bir ihtimalle, bizim gibi dışarıda işi olmayan hemcinslerim de aynı yolu denemişlerdir.

Bizlerin bu konforuna imrenen genç hanımlar ise bilmezler ki; onların yaşında olmak için sabahın köründe sokaklara çıkmaya razı olduğumuzu.

Ner'den bilsinler! Biz bildik mi?




TAVA BÖREĞİ

MALZEME:

2 YUFKA
1 YUMURTA
5-6 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
BEYAZ PEYNİR
MAYDANOZ

YAPILIŞI:

TAVAYI YAĞLA
BİRİNCİ YUFKAYI TAVAYA SER
KENARLARI TAVADAN TAŞSIN
BİR YUMURTAYI ÇIRP
SIVIYAĞI İLAVE ET TEKRAR İYİCE ÇIRP
TAVADAKİ İLK YUFKAYI SADECE SIVIYAĞ İLE YAĞLA
İKİNCİ YUFKAYI DÖRDE BÖL
ÜÇ TANESİNİ ARALARINA SOS MALZEMESİNİ KAŞIKLA YAYARAK DÖŞE
DÖRDÜNCÜ PARÇAYA DA SOS MALZEMESİNDEN YAYDIKTAN SONRA MAYDONUZLU VEYA SADE BEYAZ PEYNİRİ UFALAYARAK SERPELE
TAVADAN SARKAN YUFKALARI ARALARINI SOS MALZEMESİYLE ISLATARAK KAPAT
TAVAYI BİR KAPAKLA KAPAT
DİNLENMESİ İÇİN BUZDOLABINA KALDIR.
PİŞİRECEĞİN ZAMAN KAPAĞI KAPALI OLARAK KISIK ATEŞİN ÜZERİNE OTURT.
ALTI HAFİF KIZARINCA KAPAK YARDIMIYLA BÖREĞİNİ ALTÜST YAP.
BU DEFA KAPAĞI AÇIK OLARAK PİŞİR.
İSTEDİĞİN KIVAMDA KIZARDIĞI ZAMAN TEKRAR VE SON DEFA KAPAK YARDIMIYLA BÖREĞİ ALTÜST YAP.
OCAĞI KAPAT
ŞAHANE TAVA BÖREĞİNİZ PİŞTİ BİLE.

AFİYET OLSUN!










8 yorum:

  1. rabia en kısa zamanda yapmalıyım eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Rabia aynı şekilde bu soğuk ayaz havalarda evlerde mutfaklarda vakit geçirir olduk bazen can sıkıntısından bazen canımız çekip ben ki öyleyim bu sıralar öyle çok börekler yaptım ki.Bir açsa da havalar ara versem artık derken bu nefis tava böreğin aklımı çeldi hiç tavada neden bilmem börek yapmadım bir ara denemek istiyorum,sizlere afiyetler olsun çok iştah açıcı görünüyor.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş eline sağlık, o kadar canım çekti ki anlatamam:)))afiyet bal olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Canım çok çekti, eşime söyledim yapiciz efem :)

    YanıtlaSil
  5. Hem pratik hem güzel, mutlaka deneyeciğim, ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. Pratik lezzetler beni hemen cezbediyor. Biraz üşengeç bir kadın olduğum için olsa gerek. Ama o kadar güzel görünüyor ki cezbetmemesi mümkün değil. Ben de denemek istiyorum. Ellerinize sağlık Rabia Hamın. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. oooh ne güzel görünüyor ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Sabah sabah iyi olurdu aslında ama.... ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...