11 Ağustos 2013 Pazar

KARNIYARIK TENCERESİNDE...Börek Pişirdim!!!

Evimizin mutfağında yaptığımız tadilat nedeniyle uzun yıllardır kullandığımız büyük boy ocaklı fırınımızla -üzülerek- yollarımızı ayırdık ve dolayısıyla fırınsız kaldık. Alet çalışır, el övünür atasözünü çok beğenirim. İnsanları kibirlerinden kurtarmak, hadlerini bildirmek için söylendiğini düşünürüm. Efendim, diyeceğim o ki; fırınsız kaldığım günlerde anladım ki pişirdiğim yemek ve börekleri sadece kendime mal etmekle, ortaya çıkan lezzetlerin benim marifetim olduğunu zannetmekle ne kadar yanılmışım. Kendi kendime, "Hodri meydan" fırın yokken pişir bakalım şu nefis böreklerini de görelim, dedim.



İki yufka ile tava böreğini ikindi çayları öncesinde hazırlamışlığım vardır ama üç veya daha fazla yufkalı börekler için fırına alternatif olabilecek başka yöntemlere dair hiç bir bilgim yoktu. Bu defa, iş başa düşünce eldeki imkânları gözden geçirdim ve böreğimi ocağın üstünde tencerede pişirebileceğime karar verdim. 


Bunun için büyük boy teflon karnıyarık tenceresini gözüme kestirdim. Tencerenin dibini bir güzel yağladım, kenarlarından taşacak şekilde birinci yufkayı serdim. Eritilmiş tereyağ-su karışımı ile yufkayı ıslattım. İkinci yufkayı ilk önce yarıya, daha sonra yarım yufkaları da tekrar yarıya böldüm. Elde ettiğim dört parçanın her birini tencereye yayıp, yağlı su ile ıslattım. Bol maydanozlu, beyaz peynirli iç harcını yaydım. Üçüncü yufkayı da ikinci yufkada yaptığım gibi tencereye yerleştirdikten sonra birinci yufkanın taşan kısımlarını muntazam bir şekilde kapattım. 



Böreğimin en üstünü de kalan yağlı-su ile ıslattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp, ocağın üzerine oturttum. Kısık ateşte pişmeye bıraktığımız tencerenin kapağını açmadan hafifçe sallamak suretiyle altının kızardığını anlayabiliyoruz. Tencereden gelen kokular da bu konuda bize yardımcı oluyor. Altı kızarıp, pişen böreğimizi tencerenin kapağı ile alt üst yapıyoruz. 

Böreğimizin lezzetine garanti veririm ama ısısını ve pişme zamanını ayarladığınız fırında börek pişirmek imkanı varken hem zamanımızı hem de dikkatimizi isteyen bu yöntem biraz zahmetli. Ne var ki; herhangi bir sebeple fırınsız kaldığımız durumlarda bir alternatif olarak aklımızın bir köşesinde bulunsun istedim.

En iyisi, tenceremizi yemek pişirmek üzere asli görevine iade edip, yeni bir fırın almak üzere araştırmalara başlamak.
    





9 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık.Bende bu ara yeni bir mini fırın alma araştırması içerisindeyim
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Piyasada çok marka var, en iyisi kullananlardan sorup, öğrenmek lazım.

      Sil
  2. Ne kadar ilginç. Patenti tamamen size ait bir pişirme şekli. :)) Mutlaka çok güzel olmuştur ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi çok güzel pişti ama ancak mecbur kalınırsa denenebilir.Tencerede börek pişirmek biraz zahmetli. Ziyaretiniz için teşekkürler...

      Sil
  3. İnsan becerikli ve akıllı olduktan sonra, herşeyi yapabilir. Tıpkı sizin gibi, elinize sağlık.Ev halkı şanslıymış, yeni fırınla kimbilir neler yaparsınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İltifatlara teşekkürler, çok zarifsiniz. Yeni fırında yeni şeyler pişirmek lazım :))

      Sil
  4. Bu ay elektrik faturam tavan yaptı. Müsebbibi fırınım, çok kullandım çünkü. Artık kekleri börekleri tencerede yapmak lazım:)
    Elinize sağlık Rabia Hanım.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık. Yalnız yanmasın diye başında beklemeli, değil mi? Ben ne yapar eder; fırını en kısa zamanda ya lır ya aldırırdım. :D Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık,bir kaç gün önce ben de teflon tavada böyle bir börek pişirdim,güzel oldu gerçekten,ama şu tespitinize katılıyorum :) zahmetli oluyor,çünkü kontrol etmek gerekiyor pişip pişmediğini,ama sonuç,zahmetine değiyor :) sevgiler...

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...