15 Mayıs 2013 Çarşamba

KUZU ETLİ NOHUT...Ağır Makineli!

Hiç bitmeyecek zannettiğimiz koskoca bir kış mevsimi daha bitti. Şimdi kıştan kalan son izleri de silip-süpürmek zamanı. Dolap içleri temizlenecek, yazlıklar çıkarılacak, kışlıklar yıkanıp kaldırılacak. Kıyı-bucak elden geçecek perdeler yıkanacak ve tertemiz mis gibi evde bahar ve yaz aylarının tadı çıkarılacak. 




Her evde yaşanan ya da yaşanacak olan bahar temizliğine ek olarak ben bir de kiler temizliğine başladım. Kiler temizliği kıştan kalan erzak, turşu, reçel, marmelat ne varsa bitirilip, kavanozlarının yıkanması demek oluyor. Epey bir süredir kışlık erzak alımını durdurmuştum zaten. Bu temizlik kapsamında bizim evde birbiri ardınca mercimek, kuru fasulye ve en son da nohut pişirdik. 

Mevsiminde olduğumuz için kuzu etiyle hazırladığım yemeğimizi tabaklarımıza taksim ederken babamın sözleri kulağımda çınladı. Çok sevdiği için bize "En birinci yemek kuru fasulye" tezahüratı yaptıran rahmetli babam nohut yemeği için de "ağır makineli" derdi. Herhalde askerlik yıllarından bir hatıraydı ve yaşadığı müddetçe bunu hiç unutmadı.



Ben de onu ve hatıralarını unutmadım!





KUZU ETİYLE PİŞİRİLMİŞ NOHUT YEMEĞİ

MALZEMELER:

250-300 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 su bardağı nohut
2 kaşık sıvı yağ
3 adet küçük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 adet sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon

YAPILIŞI:

Nohut, bir gece önce iyice yıkanır. İçine tuz atılmış suya konur.
Sabah, ağır ateşte haşlanır.
Et yıkanır, yemeğin pişeceği tencerede kavrulurken, sıvı yağ ile iri doğranmış soğan ilave edilir. 
Sarımsakla beraber salçalar da konur ve bir iki çevirdikten sonra, bir miktar su ilave edilerek bir iki taşım kaynatılır.
Kaynayan yemeğin suyuna nohutlar salınır. 
Kuşbaşı doğranmış domatesler, sivri biber, tuz ve karabiber ile bir tutam da kimyon ilave edilen yemek kısık ateşte pişirilir.

Afiyet olsun!




21 yorum:

  1. Siz anlatin ben dinleyeyim, cok özledim memleketimin herseyini. Sebgiler
    Nesrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana :) Dinleyen olsun yeter ki ben anlatırım :))

      Sil
  2. çok leziz görünüyor aynen dediğin gibi bizdede yazlık kışlık olayına giremedik bu haftasonu girmek lazım.
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar ilk başlarda soğuk gitti, birden ısındı. Hepsi olur, sağlık olsun :)

      Sil
  3. yanınada pilav süper olur
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir saat sonra da uzun bir yürüyüş iyi olur :))
      Sevgiler...

      Sil
  4. Hayırlı Kandiller:)
    Sanırım bu aralar tüm evler yazlık-kışlık temizlik aşamalarıyla dolu:)
    Ayrıca bu nefis nohut yemeği için de ellerine emeklerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Mmmmm nefis olmuş eline sağlık şu tabağı alıp gidiyorum:)) sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Kim sevmez böyle güzel bir lezzeti harika olmuş canım ellerine saglık afiyet bal olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ohhh nasıl da canım çekti efem :) ama saat 00:16

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Rabia,
    daha önce ki KuruFasulye ve Baban ile olan ani yazisini okumustum.
    Babana Tekrar Allahtan Rahmet diliyorum.
    Evet,kis bitti ve temizlikler yapilmaya baslandi.Ben de bir kismini yaptim.
    sana kolayliklar diliyorum,Nohut harika gözüküyor,ellerine saglik.
    Rahatsiz oldugunu biliyorum.cok cok gecmis olsun.Saglikli ve huzurlu bir haftaya baslamani diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yıldız, teşekkür ederim, çok incesin. Hastalıklar insanı duygusallaştırıyor. Geçecek inşaallah :)

      Sil
  9. Ağır makine falan tamam da gerçekten milli yemeklerimiz. Bodrum'da Sakız Ana diye bir lokanta vardır. Yolunuz oralara düştüyse herkes bilir. Ününü nohutla kazandı. Hem de etsiz, sade suya. Yani demek istediğim nohut deyip geçmeyin. Haysiyetli bir yemektir aslında hele sizin gib kuzu etiyle pişirilmişse. :)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evvelallah, geleneksel yemeklerimizin hepsi haysiyetli :)
      Ziyaretiniz için teşekkürler...

      Sil
  10. Birkaç gün önce bitti benim temizlik durumalrı,temiz temiz oturuyorum çok şükür ama hiç kirlenmese ne iyi olurdu:)
    Ellerine sağlık canım..
    Çok ama çok severim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevremizi temizliğine gereken önem verilirse evlerimizin de daha temiz olacağı ve geç kirleneceği kesin.
      O günleri görürüz umarım :)

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...