21 Nisan 2013 Pazar

SU MUHALLEBİSİ...İstanbul'un Muhallebicileri...

Eski İstanbul'da ev dışındaki sosyal hayatın mekânlarından biri de Muhallebici'lerdi. Muhallebinin rengiyle uyumlu ve temizliğin simgesi beyaz mermerli tahta masaların üzerini sildikten sonra siparişinizi alan garsonların seri servisleriyle saat kısıtlaması olmadan, günün her saatinde bir şeyler yeyip, içeceğiniz yerlerdi. Uzun bir alışveriş sonrası yorulmuş bedenleri ve sızlayan ayakları dinlendirmek için mutlaka yakındaki bir muhallebiciye girilirdi. Uzaktan bakışıp, birbirlerini beğenmiş gençlerin tanışıp, konuşmak için buluşacakları yer de yine bir muhallebici dükkanı olurdu. 



İstanbul'un her semtinde büyük-küçük çok muhallebici dükkanı vardı ama Kapalıçarşı'daki Çukur Muhallebicisi ile Beyoğlu'ndaki Saray Muhallebicisi meşhurdu. Bilhassa düğün alışverişi için tercih edilen giyim-kuşam, altın takı ve her türlü çeyizliğin satıldığı Kapalıçarşı'ya giden gelin ve damadın yakınlarından oluşan küçük grup, biraz da çekişmeli geçen yorucu alışveriş sonrasında mutlaka Çukur Muhallebicisinde damadın ikramı tatlılar ile yorgunluk atarlardı.


Beyoğlu'ndaki Saray Muhallebicisi de çok sayıda sinemaların bulunduğu ve tanınmış mağazaları ile modayı takip edenlerin alış-veriş merkezi olan İstiklal Caddesindeki yerinde, her türlü müşterinin sabah saatlerinden itibaren sinema ve tiyatroların -suare -gece gösterimlerinin bitiş saatine kadar, hem hafif bir şeyler yiyip, hem de sohbet edebilecekleri ferah, geniş salonlu, iki katlı bir mekândı. Bu dükkanlara muhallebici adı verilmesinin sebebi, sadece su muhallebisi satılmak üzere açılmış yerler olmasıdır. Zamanla ürün çeşitlerini çoğaltarak, diğer sütlü tatlıları, su böreğini ve tavuklu pilavı da menülerine eklemişler. 


Tarihi KAPALIÇARŞI ÇUKUR MUHALLEBİCİ
Uzun yıllardır kuyumcu dükkanı

Çocukluğumun tatlarından biri olmasına rağmen evde yapmayı düşünmediğimiz için hiç denemediğimiz su muhallebisini, uzun yıllar önce ziyaret ettiğimiz İstanbul'lu bir aile ikram edince hatırlayıp, hevesle aldığım tarifi geçen yıllar içinde bir defa uygulamak kısmet oldu. Şekersiz olduğu için tatlıseverlerin tercih etmediği bir tatlıdır. Şekerin zararlarını öğrendikten sonra sevenlerinin çoğalacağını ümit ederek, tarifini paylaşmak istedim. 




SU MUHALLEBİSİ:

MALZEMELER:

1 kg Süt
1 çorba kaşığı (tepeleme) Pirinç unu
2 çorba kaşığı (tepeleme) Nişasta
1 tutam Tuz
1 tatlı kaşığı Şeker
Pudra şekeri
Gülsuyu

YAPILIŞI:

Nişasta ile pirinç unu, azar azar verilen su ile boza kıvamına getirilir.
Muhallebinin pişeceği tenceredeki soğuk süte katılır. 
Tuz ve şeker de ilave edildikten sonra orta ateşte devamlı karıştırılarak, pişirilir. 
Kaynama başladıktan sonra kıvam koyulaşınca ateşi kapatılır.
Suyla iyice ıslatılmış tepsiye dökülür. 
Servis sırasında isteğe bağlı olarak üzerine bolca pudra şekeri dökülüp, gülsuyu serpilir. 

Afiyet olsun!




17 yorum:

  1. su muhallebisini hiç denemedim ama aklımda,ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence denemelisiniz. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum. Hafif ve zarif bir tatlıdır. Ziyaretiniz için teşekkür ederim :)

      Sil
    2. En sevdiğim ,gerçeğini bulduğum için çok sevindim teşekkürler...

      Sil
    3. Ben de sevindim. Güzel günlerde, ferah sofralarınızda yer alması dileğiyle, Sevgiler...

      Sil
  2. Muhallebicilerde bir de sevdiğim şey tavuklu çorbadır. Herkes yapar bunu ama oralarda süper olur. Eskilere götüedünüz beni. Bir şey de muhallebicilerde garsonlar hap belli bir yaş üstü olur değil mi? Hiç genç garson yoktur. :)) Su muhallebisi de en sevdiğim tatlılardandır. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğle veya akşam öğünlerinde yemek servisi yapan lokantaların alternatifiydiler. Merasime gerek yoktu. Önünden geçerken, acıkmışsan, yorulmuşsan giriverirsin, anında da servis yapılır.
      Ziyaretiniz için teşekkürler...

      Sil
  3. Cocuklukta yiyilen herseyin ayri bir tadi vardir demiii,Ve zaman gectikce yiyilen hicbirsey ogünlerdeki tadi vermez......
    Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet! eskilere ait yazmamın sebebi de özlem olsa gerek. Her zaman ki gibi doğru teşhis :) Ziyaretin ve iyi dileklerin için teşekkür ederim :)

      Sil
  4. ah hatıralar ,ah.......canım ellerine sağılık,vallahi gözüm kaldı .

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor,severim ben de:)

    YanıtlaSil
  6. Keşkül yazınızdan bu yazınıza geçiş yaptım:)
    Bu paylaşımla birlikte eskilere götürdünüz beni.
    Su muhallebisini,Rahmetli annecim bol gül sulu ne de güzel yapardı.Uzun yıllar oldu yemeyeli!!!
    Bu lezzetler sanırım en değerli yıllarımız olan çocukluğumuza ait olduğu için bizler için daha özel ve değerli.
    İst.kızıma gittiğimde eskileri andıran atfosferiyle muhallebici görürsem,diyeti boşverip,her çeşidinden birer kase yemek istiyorum:)
    Bildiğiniz hala var olan adres varsa tavsiyelere açığım:)
    Tabii sizin tarifi de yapıcam:)ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim :) İstanbul'da eskileri andıran mekânlar bulmak çok zorlaştı. Her şey zamana uyuyor. Yazıda bahsettiğim Çukur Muhallebici çok uzun yıllardır, kuyumcu olarak işletiliyor. Beyoğlu'ndaki Saray Muhallebicisi de bulunduğu yerden biraz öteye gitmiş, yeni yerini görmedim.
      Mutlaka bilmediğim yerlerde iyi muhallebiciler vardır ama bu konuda Saray Muhallebicisi benim favorim.
      Üstüne biraz yürüyüş yapmak şartıyla, bir kaç kasenin hiç zararı olmaz, merak etmeyin :)) Şimdiden, afiyetler olsun :)

      Sil
  7. Cok güzel anlatmissiniz o güzel kültürü. Su muhallebisi ayrica benim sevdigim ve misafirlerime de hazirladigim bir tatlidir. Yas özellikle kirka dayninca sekere dikkat etmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  8. Eski Türk filmlerinde erkek bir kızla tanışınca muhallebiciye giderlerdi. Yani öyle de kutsal bir görevi vardır. :) Sahibinin siyasi görüşü nedeniyle hiç gitmek istemediğim Saray muhallebicisinin tavuk etli çorbası muhteşem. Bu saatte bu yemek içmek muhabbetine nereden girdim? :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Hâlâ su muhallebisi satan varmi

    YanıtlaSil
  10. Ah eski günler. Annemnrahmetli her yemeği ve tatlıyı olduğu gibi su muhallebisini de çok güzel yapardı. Tarifi sizden almak güzel. Teşekkürler Rabia kardeşim. Sevgilerimle. Ece Evren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Ece hanımcığım. Rahmet olsun, annelerimizin her yaptığı güzeldi. Şimdi bizim yaptığımız o tatları yakalamak. En son korona günlerinin başında pişirdim. Komşularımla eski günleri andık. Tatlılar, börekler de misafirle oluyor. Bu günlerde maalesef bunlardan mahrum kaldık. Sevgilerimle, esen kalın.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...