7 Nisan 2013 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ...Kısırın Küçük Kardeşi...

Uzun yaz günlerinin ikindi saatlerindeki çay sofralarına pek yakıştırdığım Kısır'ı Prof.Dr. Canan Efendigil Karatay hocanın tavsiyesi üzerine kış aylarında da çay sofralarımıza dahil ettik. Kısır için gerekli ana malzeme ince bulgur ve salçalar mutfağımızda her daim bulunur ama kısırın olmazsa olmazları olan yeşillikler için markete veya pazara gitmekten başka çare yoktur. Sırf bu nedenle kısır yapmaktan çok kere vazgeçtiğim olmuştur. 



Zira, yeşillikler için haftalık semt pazarlarına gitmek veyahut marketlerin yeni ürün geldiği günleri denk düşürmek gerekiyor. Çünkü, her ne yemek yaparsak yapalım iyi bir sonuç almak için malzemelerin taze ve kaliteli olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bilhassa, yeşilliklerin taptaze olması çok önemli. Çünkü, yeşillik ne kadar iyi koşullarda saklansa da vitamin değerleri düşüyor. Pazardan aldığım yeşillikleri bazen tazeyken tüketip, bitiriyoruz ama çoğu zaman da ziyan oluyor. Bu nedenle ikidir Kısır ziyafetinden artakalan yeşillikler bilhassa taze soğanlar ziyan olmasın diye Mercimek Köftesi yapıyorum.

Kısır'dan kalan yeşillikleri kullanmak için hazırladığım Mercimek Köftesi'ni, ağabeyinin küçülmüş, eski kıyafetlerini giyen küçük kardeşe benzettiğim için Mercimek Köftesi'ne Kısır'ın küçük kardeşi adını verdim.




Kısır'ı sevdiğinizi yazmıştınız, bakalım küçük kardeş Mercimek Köftesi'ni de seviyor musunuz?




MERCİMEK KÖFTESİ:

Malzemeler;
1 su bardağı Kırmızı Mercimek
1 su bardağı Köftelik Bulgur
2 su bardağı Su
1 adet orta boy kuru Soğan
1 yemek kaşığı Biber Salçası
1 yemek kaşığı Domates Salçası
4 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Karabiber
1 tatlı kaşığı toz Kişniş
1 yemek kaşığı Pul Biber
1 çay kaşığı Kimyon
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
4-5 adet taze Soğan
Yarım demet Maydanoz
Yarım demet Dereotu
Yarım demet taze Nane
Tuz

YAPILIŞI:

Kırmızı mercimek bir kaç su yıkadıktan sonra iki bardak su ile kısık ateşte pişirilir. 

Suyunu çektiği anda ateşi kapatılıp, bulgur eklenip demlenmeye bırakılır. 

Bir tavada kuru soğanlar zeytinyağında kavrulur, salçaları ilave edilir. 

Salçalarla bir iki dakika daha kavurduktan sonra ılınmış, demlenmiş olan mercimekle buluşturulur. 

Tüm baharatlarla karıştırdıktan sonra hafif hafif elle yoğurulur. 

Yeşillikler ince doğranır ve ilave edilir. 

En son (isteğe bağlı) cevizler de ilave edildikten sonra  köfte şeklinde içine kıvırcık yaprakları serilmiş servis tabağına yerleştirilirler.

Afiyet olsun!





19 yorum:

  1. He riki kardeşide çok severim. Bulguru çok seviyorum ben. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bulgur, sağlığımız için çok kıymetli. Kullanımını yaygınlaştırmak lazım. Malum, pirinç pilavı da çok lezzetli ve ondan vazgeçmek kolay değil :)

    YanıtlaSil
  3. Kısırı da mercimek köftesini de çok severim. Hele bol acıyla. Karatayı ço seviyorum bazen kısır, pastırmalı yumurta. :)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karatay hocayı işimize geldiği yerde seviyoruz :)) Ekmek ve şekeri hayatımızdan çıkartamıyoruz -kendim için söylüyorum- ama bol tereyağı, yumurta ve diğerlerini tüketmekte hocayı dinliyoruz.
      Ziyaretiniz için teşekkür ederim :)

      Sil
  4. İlhan beyin dediği gibi ,işimize yarayanı severiz,ama bulgur ,yeşillikler başka ,ellerine sağılık canım,güzel hafta dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Ben kısırı sevmediğim için olanca sevgimi mercimek köftesine vermişimdir.Çok çoook severim yemelere doyamam.Bu son bu son deyip elimi bir türlü çekemem mercimek köftesinden.Canımmm ellerine sağlık olsun çok güzeller.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba güzel ziyretiniz için teşekkür ederim,
    ellerinize sağlık köfte harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık bayılırım mercimek köftesine.harika göeünüyor misss

    YanıtlaSil
  8. benzetmenizi çok beğendim...ikisini de çok severim, besleyici ve faydalı olduğu için de yapmaya çalışırım. Kısır ve mercimekli köfte yapılınca eve yayılan kokuya da bayılırım, canım istedi şimdi...ellerinize sağlık, süper görünüyor...

    YanıtlaSil
  9. Ahh nasıl severim anlatamam:)
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. ELLERİNİZE EMEKLERİNİZE SAĞLIK:)
    BULGURLA YAPILAN TÜM LEZZETLERİ ÇOK SEVERİM:)
    AYRICA KISIRIN KÜÇÜK KARDEŞİ SÖZÜNÜ DE ÇOK SEVDİM:)
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  11. Eşim Mersin'li olarak, bizde kısır ve mercimek köftesini çok severiz. Ellerinize sağlık.

    Ailece güzel, sağlıklı yeni bir hafta dilerim.


    YanıtlaSil
  12. Cok güzel ve istah acici gözüküyor,ellerine saglik Sevgili Rabia,
    yiyenlere afiyetler olsun.Güzel bir haftaya baslamani diliyorum

    YanıtlaSil
  13. Çok severim ben bu köfteyi.Yanında ayran oldumu tamamdır:)

    YanıtlaSil
  14. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve iltifatlarınız için teşekkür ederim :)

      Sil
  15. Üstüne nar ekşisiyle güzel olur :))

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...