10 Mart 2013 Pazar

SULTANİ BEZELYE...İsmiyle Müsemma*

Geçen hafta Kadıköy Balık Pazarında yürürken bir manavın tezgahında gözüme ilişen kocaman harflerle "Sultaniye Bezelye, Kilogram fiyatı 10TL" yazılı etiketi görünce benim de gözlerim kocaman açıldı. Önce fiyat abartılı geldi ise de aslında, sultani bezelye diğer sebzelere kıyasla her daim pahalı olmuştur. Biraz ucuzlasın diye beklerseniz pazar tezgâhlarını terkeder gider. İsmiyle müsemma, saray sultanı gibi halkla yüz göz olmayı pek sevmez. 



Bu durumu yıllar öncesinden tecrübeyle öğrenmiş bir hayranı olarak onu pazarda gördüğüm anda satın alır, işi şansa bırakmam. Sultani bezelyeyi bilhassa kuzu etiyle pişirip, yemesini seven çok kişi ve aileler vardır ama bu sebze toplumda pek de yaygınlık kazanmamıştır. Dolayısıyla, sevmeyen -bilmeyen- daha çoktur. Çünkü, market tezgâhlarında yeralmaz, pazarlarda da on tezgâh varsa ancak iki tanesinde bulunur. 

İnce, yassı ve adeta şeffaf gibi parlak açık yeşil renkli olan Sultani bezelyeyi zeytinyağlı olarak pişirenler varsa da biz etli veya kıymalı pişirmeyi tercih ederiz. Bu günlerde kasapların vitrinlerine dikkat edilirse kuzu eti zamanı olduğu anlaşılır. İlkbahar aylarının özelliği olan bu durum, Sultani bezelyenin kuzu eti ile pişirilmesinin sebebini de ortaya koyuyor.



Taze baklanın içlenmeden -Zeytinyağlı Taze Bakla- tarifini vermek bana uygun gelmişti ama şimdi sultani bezelyeye haksızlık yapmış gibi hissediyorum. Sultani'nin daha kısa ömürlü olması hasebiyle tezgahlardaki yerini terketmeden, bilmeyenler açısından evvela onu anlatmalıydım diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Herhangi bir etli-kıymalı sebze yemeğinden farklı olmasa da adet olduğu üzre bir tarif yazalım ki, Sultaniye'nin hatırı kalmasın!



MALZEME:

1 Kg. sultani bezelye
250 gr. kuzu eti.
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Sıvı yağ, tuz, su

YAPILIŞI:

Sultani bezelye, taze fasulye gibi ayıklanır. 
Bol suyla yıkanıp, süzgece alınır. 
Tencerede iki kaşık sıvı yağ kızdırılır, kuşbaşı doğranmış kuzu eti yağda çevrilir. Suyunu bırakan etler suyunu tam çekmeden yemeklik doğranmış soğan ilave edilir. 
Soğanlar yumuşayınca salça ilave edilir. 
Etler, soğan ve salça hep beraber bir-iki çevrildikten sonra bezelyeler ve küp doğranmış domateslerle birlikte tuz ve suyun da konduğu tencere kaynamaya bırakılır. 
Kaynama başlayınca ocağın ateşi kısılır ve pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun!

*Fiziksel yapısıyla veya karakteriyle adı örtüşen.





8 yorum:

  1. Bizde bunun kızartmasını yaparız çok severiz mevsimi geçmeden hemen alıp yapmalı canımm ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  2. Hiç böylesini yemedim desem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanırım, yazıda da belirttiğim gibi bilmeyen, sevmeyen çok.
      Ben seviyorum ama bilmeyenler çok bir şey kaybetmiş sayılmazlar :)

      Sil
  3. hep içini yeriz, denemek lazım :)

    YanıtlaSil
  4. merhabalar Rabia Hanım ellerinize sağlık,bezelyeler tezgahlarda yerini almaya başladı dimi artık bol bol pişiririz :)
    banada beklerim takipleşmek dileğiyle sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Açıkcası pişirmediğim ender yemeklerdendir. Sebebi de gülebilirsiniz tabi bezelye adına istinaden içini ayıklamayı düşündüğümden ve de azıcık bir şey kalacağını düşünmemdendir. :)) Bulursam hemen alıyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Keşke insanoğlu kuzunun da bebek yahut çocuk bir canlı olduğunu kabul etse de kan akıtmadan yemek yese. Hem zeytinyağlılar neyimize yetmez ki!

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...