21 Nisan 2013 Pazar

SU MUHALLEBİSİ...İstanbul'un Muhallebicileri...

Eski İstanbul'da ev dışındaki sosyal hayatın mekânlarından biri de Muhallebici'lerdi. Muhallebinin rengiyle uyumlu ve temizliğin simgesi beyaz mermerli tahta masaların üzerini sildikten sonra siparişinizi alan garsonların seri servisleriyle saat kısıtlaması olmadan, günün her saatinde bir şeyler yeyip, içeceğiniz yerlerdi. Uzun bir alışveriş sonrası yorulmuş bedenleri ve sızlayan ayakları dinlendirmek için mutlaka yakındaki bir muhallebiciye girilirdi. Uzaktan bakışıp, birbirlerini beğenmiş gençlerin tanışıp, konuşmak için buluşacakları yer de yine bir muhallebici dükkanı olurdu. 



İstanbul'un her semtinde büyük-küçük çok muhallebici dükkanı vardı ama Kapalıçarşı'daki Çukur Muhallebicisi ile Beyoğlu'ndaki Saray Muhallebicisi meşhurdu. Bilhassa düğün alışverişi için tercih edilen giyim-kuşam, altın takı ve her türlü çeyizliğin satıldığı Kapalıçarşı'ya giden gelin ve damadın yakınlarından oluşan küçük grup, biraz da çekişmeli geçen yorucu alışveriş sonrasında mutlaka Çukur Muhallebicisinde damadın ikramı tatlılar ile yorgunluk atarlardı.


Beyoğlu'ndaki Saray Muhallebicisi de çok sayıda sinemaların bulunduğu ve tanınmış mağazaları ile modayı takip edenlerin alış-veriş merkezi olan İstiklal Caddesindeki yerinde, her türlü müşterinin sabah saatlerinden itibaren sinema ve tiyatroların -suare -gece gösterimlerinin bitiş saatine kadar, hem hafif bir şeyler yiyip, hem de sohbet edebilecekleri ferah, geniş salonlu, iki katlı bir mekândı. Bu dükkanlara muhallebici adı verilmesinin sebebi, sadece su muhallebisi satılmak üzere açılmış yerler olmasıdır. Zamanla ürün çeşitlerini çoğaltarak, diğer sütlü tatlıları, su böreğini ve tavuklu pilavı da menülerine eklemişler. 


Tarihi KAPALIÇARŞI ÇUKUR MUHALLEBİCİ
Uzun yıllardır kuyumcu dükkanı

Çocukluğumun tatlarından biri olmasına rağmen evde yapmayı düşünmediğimiz için hiç denemediğimiz su muhallebisini, uzun yıllar önce ziyaret ettiğimiz İstanbul'lu bir aile ikram edince hatırlayıp, hevesle aldığım tarifi geçen yıllar içinde bir defa uygulamak kısmet oldu. Şekersiz olduğu için tatlıseverlerin tercih etmediği bir tatlıdır. Şekerin zararlarını öğrendikten sonra sevenlerinin çoğalacağını ümit ederek, tarifini paylaşmak istedim. 




SU MUHALLEBİSİ:

MALZEMELER:

1 kg Süt
1 çorba kaşığı (tepeleme) Pirinç unu
2 çorba kaşığı (tepeleme) Nişasta
1 tutam Tuz
1 tatlı kaşığı Şeker
Pudra şekeri
Gülsuyu

YAPILIŞI:

Nişasta ile pirinç unu, azar azar verilen su ile boza kıvamına getirilir.
Muhallebinin pişeceği tenceredeki soğuk süte katılır. 
Tuz ve şeker de ilave edildikten sonra orta ateşte devamlı karıştırılarak, pişirilir. 
Kaynama başladıktan sonra kıvam koyulaşınca ateşi kapatılır.
Suyla iyice ıslatılmış tepsiye dökülür. 
Servis sırasında isteğe bağlı olarak üzerine bolca pudra şekeri dökülüp, gülsuyu serpilir. 

Afiyet olsun!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...