Reçelin marmelata göre belirgin farkı içindeki meyvelerin diriliklerini muhafaza etmesi. Bu durum reçellerin başarılı olup, olmadığının da bir ölçütüdür. Gerçi, rengi ve kokusu meyvesi hakkında bir ipucu verir ama doğrusu reçeli meyvesinden tanımaktır. Bunun için de meyvenin bütünlüğünün bozulmaması, dağılmaması gerekir. Reçel için olmuş ama olgunlaşmamış, sert ve diri meyveler tercih edilmelidir. Bütün bunlar doğru ama bazen işler istediğimiz gibi gitmez ve biz de oluruna bırakırız.
Mevsim itibariyle meyve çeşitlerinin olağanüstü olduğu günler yaşıyoruz. Haftalık semt pazarında gördüğüm kimi meyveyi bitmek üzere olduğu için son defa olarak kimisini de yeni bollaştığı veya çok sevdiğim için almaya kalkınca doğal olarak mutfak pazar yerine döndü. Meyveleri nasıl ki üretici emek vererek yetiştiriyor ise biz de para verip satın alıyoruz ve eve taşıyarak da bir manada emek veriyoruz. Bu sebeple, meyvelerimizin çöpe gitmesini istemeyiz.
Bunun için en doğrusu tüketebilecek miktarlarda satın almaktır ama bugün benim de başıma geldiği gibi bazen abarttığımız oluyor. Bu durumda da yapılacak tek iş var meyvelerin dayanıklılık sırasına göre tüketilmesini sağlamak. Eğer bu şekilde tüketmek mümkün değilse, meyvelerin bir kısmını reçel yaparak saklamaktan başka çare yok.
Ballanmış incirlerin, kütür kütür üzümlerin Eylül ayının serin günlerinde taze taze tüketilmesi vücut sağlığımız için yararlı olduğu kadar bu eşsiz lezzetlerin tadına varmak da bir ihtiyaçtır. Eski ağıza yeni taam diyerek ara öğünlerde veya yemek sonrasında ortaya gelen çeşit çeşit taze meyveler ne büyük zenginliktir. Memleketimizin lezzetli meyvelerinin varlığına şükrederken gelelim reçel olarak kaynatılacak meyve seçimime.
Vaktiyle, MÜRDÜM ERİK REÇELİ...Mürdüm Renkli Lezzet...başlığıyla tarifini paylaştığım Mürdüm eriği reçeli kaynatmışlığım var. Mürdüm eriği, olgunlarından olmamak kaydıyla etinin sertliği nedeniyle reçele uygun bir eriktir. Anjelik ise daha sulu daha yumuşak etli bir erik olarak reçele pek uygun değildir. Böyle olduğu halde meyvelerin sonuna kalan Anjelik'lerimi reçel yapmaya karar verdiğimde daha da olgunlaşıp, yumuşadıkları için reçellik özelliklerini iyice kaybetmişlerdi.
Erikler reçellik özelliğini kaybettiği için marmelat olarak düşünmem gerekiyordu ama işi uzatmak istemediğim için olduğu kadarına razıyım dedim ve reçel olarak kaynatmaya karar verdim. Erikleri, mayhoş lezzetleriyle harika bir reçel olarak tereyağlı ekmeğimin üzerinde görmeyi o kadar arzu ediyordum ki "ben bu reçeli kaynatacağım, nasıl olursa olsun makbulümdür", dedim ve de kaynattım.
İyi de ettim. Anjelik erik reçeli görünüş olarak belki marmelatı andırıyor ama olgunlaşan meyvesinin o eşsiz lezzeti ve aroması ile tadına doyulmaz bir reçel oldu.
ANJELİK ERİK REÇELİ:
MALZEME:
1 Kg. Anjelik Erik
2 Su Bardağı Toz Şeker
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Erikler iyice yıkanır
Çekirdekleri çıkarılarak, dört parçaya bölünür
Pişeceği tencereye geceden konulan eriklerin üzerine toz şekeri gezdirilir
Sabah kapağı kapalı olarak orta ateşte kaynamaya bırakılır
Kaynama başlayınca ateşi kısılır
Kısık ateşte, suyunu çekmesi için kapağı açık olarak kaynatmaya devam edilir
Son olarak limon tuzu ve limon suyu katılan reçel bir iki taşım daha kaynatılır.
Ocaktan alınan reçel ilk sıcaklığı geçtikten sonra kavanoza doldurulur.
Kavanozda ılınan reçel kapağı kapatılarak buzdolabına kaldırılır.
Afiyet olsun!
Erik ve kayısı reçeli şekersiz fıstık ezmesi ile harika bir lezzet oluyor.Bir de reçel yaparken meyvelerin dağılmaması için biraz kaynayınca içinden meyveleri delikli kepçeyle alıyorum.Şerbeti koyulaşınca yeniden içine koyup bir taşım kaynatıyorum.Tane tane ve berrak bir reçel oluyor :))
YanıtlaSilBu vesileyle, reçel ile marmelat arasında bir lezzet yakalamış oldum. Ben çok beğendim. Tavsiye ederim. Sevgilerimle...
SilHiç erik reçeli yapmadım. Halbuki ne güzel olur. Marmelat gibi olsa bile ekmek üzeri yemesi leziz olur. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Mayhoş lezzeti hoşuma gidiyor. Marmelat'dan ziyade reçeli severiz ama bu defa da böyle ikisi arasında bir şey oldu. Sevgilerimle...
SilRabia hanımcığım nasıl güzel görünüyor. Elinize sağlık. Nefis olmuşlar...
YanıtlaSilTeşekkürler canım. Hem eriklerimi değerlendirmiş oldum hem de mis gibi reçelim oldu. Sevgiler...
SilMerhabalar,
YanıtlaSilGenelde bu eriği tüketiyoruz reçeli denemedim
Erik şuan daha olgun durumda pazarlarda gördüğüm kadarıyla
Olgun durumda olur mu?
Elinize sağlık tam kahvaltılık olmuş...
Merhaba! Benim eriklerim de olgun olduğu için marmelata benzeyen bir reçel oldu. Bu halini de çok sevdik. Karar sizin. Şimdiden afiyet olsun.
SilEvet aldım ve tarife göre yaptım harika oldu
SilAslında en ekonomik meyvelerden hele reçel için çok ekonomik...Şu ara daha ekonomik
Teşekkür ederiz farklı ve lezzetli tarifleriniz bize mutfak rehberi oluyor.
Ne mutlu bana. Tarifi deneyip, beğenmenize sevindim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun. Sevgilerimle, esen kalın.
SilErik reçelini yapmayı hiç denemedim,fikir oldu teşekkür ederim :)
YanıtlaSilRica ederim benim de bu ikinci erik reçelim. Diğerini Mürdüm eriği ile pişirmiştim. Anjelik eriğin mayhoş tadını seveceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.
SilBen bu eriği çok seviyorum, kütür kütür. Reçeli de etli etli olur, görsellerden belli oluyor zaten. Tarif için çok teşekkürler.
YanıtlaSilEvet haklısınız ben de bu eriği çok seviyorum. Zaten, tüketemeyeceğimizi anlayınca reçel yapmaya karar verdim. Farkındaysanız şekeri de çok az. Sevgilerimle...
SilÇok güzel görünüyor ellerinize sağlık =))
YanıtlaSilTadı görünüşünden de güzel oldu. Ben pişirdiğim için söylemiyorum :))
SilEn çok sevdiğim reçellerin başında gelir eline emeğine sağlık arkadaşım çok güzel görünüyor,afiyet şifa olsun yiyenlere..
YanıtlaSilTeşekkürler. Biz de çok sevdik. Sevildiği zaman da çok çabuk bitiyor. Yeni reçellere bakacağız artık. Benden de sevgiler...
SilErik reçelinin rengi de tam kıvamında olmuş :)
YanıtlaSilRengi de kıvamı da yerinde oldu. Bitmesin diye azar azar tüketiyoruz. Belki de Karatay hoca'dan etkilendiğimiz içindir :)
SilAnjelik erik, eriklerin içinde en çok sevdiğimdir. Keki de nefis olur. Bulabilirsem reçelini de denemek isterim. Elinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Semi hanım. Bende sever oldum bu eriği. Sonradan geldi Mürdüm eriğini unutturdu. Mürdüm erikli kek pişirdiğimi hatırlıyorum ama bundan sonra Anjelik ile yapacağım galiba.
SilErik reçeli pek tüketen biri değilim ama bu hoşuma gitti denemekte fayda var sonuçta farklı bir lezzet enjelik erik reçeli tarifi için teşekkür ederiz.
YanıtlaSilMeyvelerin en bol olduğu dolayısıyla ucuzladığı zaman reçelini kaynatmak eski ev kadınlarının ev ekonomisindeki bilgilerini gösterir.
SilGeldiğiniz için ben teşekkür ederim.