8 Nisan 2019 Pazartesi

SÜTLÜ İRMİK HELVASI...Cevizli ve Tarçınlı...

Helva bence çok talihsiz bir tatlı. Un veya irmik farketmez. Toplumumuzda helva genellikle cenazelerde pişirilip, dağıtılan bir tatlıdır. Cenazenin toprağa verileceği gün mutfak işlerine eli yatkın eş-dosttan bir kişinin başkanlığında diğer yakınların da yardımıyla büyükçe bir tencerede helva kavrulur. Kabristan dönüşü eve gelenlere ve daha sonra yapılan dua törenine katılan misafirlere ikram edilir. Bu arada, ölenin yakınlarına da 'Aç yeri ayrı acı yeri ayrı' diyerek helvadan tatmaları istenir. Israrla bir kaç kaşık da olsa yedirilir.


Anası, babası veya eşi veya evladı ellerinden kayıp gitmiş bir insanın yemek içmek gibi dünyevi istekleri olamaz, aklına bile gelmez. Ancak, gün boyunca ağzına lokma girmemiş acılı insanlara zorla da olsa verilecek bir kaç kaşık helva onlara bir nebze de olsa güç-kuvvet verir, ayakta durmalarını sağlar. Bu bakımdan, cenaze evinde helva kavrulması doğrudur. Hatta cenaze sahipleri dışında acıyı paylaşmak üzere cenaze törenine katılan, kabristana kadar cenazeye eşlik eden eş-dostun da bir şeyler yeme-içme ihtiyacı olacaktır.

Bir de kandil günleri ailenin ölmüşleri için helva pişirip, komşulara dağıtmak adettendir. Demem o ki; un helvası veya irmik helvası bize kaybettiğimiz yakınlarımızı ve o acı günleri hatırlatıyor. Bu sebeplerle soframız için tatlı olarak helva pişirmeyi pek düşünmeyiz. En azından ben öyleyim. Veya öyleydim de diyebiliriz. Çünkü, sağ olsun bazı girişimci insanlar sayesinde öğrendiğimiz dondurmalı irmik helvasının tadına baktıktan sonra irmik helvasının da diğer tatlılar gibi bir tatlı olduğunu kabul ettik.


Benim gibi sizin de canınız ara sıra da olsa helva çekiyorsa. Sokakta satılan ufacıcık kaplardaki bir kaç kaşıklık helva kandırmıyor diyorsanız kendiniz pişirip, doya doya yiyeceksiniz. Hatta, kandil günlerini kollayıp, pişirdiğiniz helvadan komşularınıza dağıtırsanız ayrıca sevap da kazanırsınız. Söylemesi benden, mis gibi helva kokusunu mübarek gecelerde kokutup, komşularınızla paylaşması sizden.


Allah kabul etsin!




MALZEMELER:

1 SU BARDAĞI İRMİK
4 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
4 YEMEK KAŞIĞI İRİ ÖĞÜTÜLMÜŞ CEVİZ VEYA FINDIK

ŞERBETİ İÇİN:

2 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI+2 YEMEK KAŞIĞI TOZ ŞEKER

ÜZERİ İÇİN:

TARÇIN, CEVİZ VEYA FINDIK

YAPILIŞI:

EVVELA HAFİF ATEŞ ÜZERİNDE SÜT ISITILIR.
SÜTÜN İÇERİSİNE İLAVE EDİLEN TOZ ŞEKER HAFİF HAFİF KARIŞTIRILARAK ERİTİLİR.
ŞEKERİN İYİCE ERİDİĞİNDEN EMİN OLDUKTAN SONRA KAYNAMADAN ATEŞTEN ALINIR.

HELVANIN KAVRULACAĞI TENCEREDE TEREYAĞI ERİTİLİR, İRMİK İLAVE EDİLİR VE DEVAMLI KARIŞTIRILARAK KAVURMAYA BAŞLANIR.
İRMİĞİN RENGİ HAFİF DÖNÜNCE İRİ DÖVÜLMÜŞ CEVİZ VEYA FINDIK İLAVE EDİLİR.
ALTIN RENGİNİ ALAN İRMİĞE ŞEKERLİ SÜT DİKKATLİCE İLAVE EDİLİR.
SÜTLÜ İRMİK KARIŞTIRILMAYA DEVAM EDİLEREK, İRMİĞİN SÜTÜ ÇEKMESİ SAĞLANIR.
SÜTÜ ÇEKİP, KIVAMINI ALAN HELVANIN DEMLENMESİ İÇİN TENCERENİN KAPAĞI KAPATILIR.
SICAĞI GEÇMİŞ, ILINMIŞ HELVA İKİ KAŞIK YARDIMIYLA SERVİS TABAĞINA ALINIR.
ÜZERİNE TARÇIN EKİLİR.
ARZUYA GÖRE CEVİZ VEYA FINDIK VEYA HER İKİSİ BİRDEN İRİ DÖVÜLMÜŞ OLARAK HELVANIN ÜZERİNE SERPİLİR. TATLIMIZ SERVİSE HAZIRDIR.

AFİYET OLSUN!






34 yorum:

  1. Ne çok severim helvayı, irmikli un helvasıda var un yarım bardak yarım bardakta irmik tat olarak çok değişen bir şey olmuyor ama un ölçeği azalmış oluyor. Teşekkürler tarif için :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrmikli un helvası, çok enteresan. Hiç duymadım. Belki daha da güzel olur. Ben de sizin tarif için teşekkür ederim. İyi akşamlar...

      Sil
  2. babam da sırf cenazelerde dağıtılmasından kaynaklı hiç yiyemez normal zamanda yapınca..
    psikolojik bir şey demek herhalde ama ben çok severim helva yaaa ayy sabah sabah canım istedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok insan biliyorum helva yiyemeyen. Dediğim gibi biz de yeni yeni alışıyoruz tatlı olarak helva pişirmeye. Çok da kolay geliyor bana, pratik bir tatlı. Ziyaret için teşekkürler, iyi akşamlar...

      Sil
  3. BA-YI-LI-RIM hem buna hem de un helvasına. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden yiyemezdim. Şimdi ara sıra da olsa canım çekiyor. Ama biliyorsun tatlıları abartmıyoruz, sağlık için kararında tüketiyoruz. Sevgiler...

      Sil
  4. İrmik tatlısı vazgeçemediğimiz tatlılardan. Cenazelerle adının daha çok anılması evet bir şansızlık olabilir onun için. Yine de yeri apayrı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesi kendimiz gibi bilmemek lazım demek ki. Helva, sadece kandil günleri kavrulurdu bizim evde. Bir kaç senedir ara sıra tatlı niyetine pişiriyorum. Verdiğim tarif de bana çok pratik geldi. İyi akşamlar, ziyaretiniz için teşekkürler...

      Sil
  5. Ben irmiği sütlü daha çok seviyorum ama eşim helvasını sever. Bu tarifi not alıyorum, bir gün ona yaparım. Teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bir de sütlü irmik tatlısı vardır. O tatlıyı uzun yıllardır unutmuş gibiyim. Belki bir gün onu da pişiririm de sizi anarım. Sevgilerimle...

      Sil
  6. Merhabalar,elinize emeğinize sağlık benimde sevdiğim bir lezzet bilhassa da tahinlisini ayrı bir severim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Vişnap hanım, benden de sevgiler. Maalesef tatlılara karşı zaafım var. Her türlü tatlıyı seviyorum.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Haklısınız Pixselle bu helvayı ben de seviyorum ama bir daha ne zaman yaparım bilmem. Ara sıra olursa daha kıymetli oluyor.

      Sil
  8. Harika görünüyor, ceviz ve tarçına bayılırım. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Beyaz Yakalı. Ceviz ve tarçını ben de seviyorum. Onlarla tatlılar daha da tatlı :)

      Sil
  9. amaniiiiin bu neeee ay çok teşekkürler yaaa oh oh süfer tarifff :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de süper bir helva oldu. Taze taze tüketmek isteyenler için de ideal miktarda. Tarifi beğenip de pişirenlere şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  10. Hem tarif hem anlatim güzel. Ben helvayi tatli olarak da severim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekerden ne kadar uzak durmak istesem de ara sıra da olsa tatlı arıyorum. Yapımı kolay olduğu için de bu kış bu helvayı bir kaç defa kavurdum. Kandil günleri de vesile oldu.

      Sil
  11. Çok severim irmik helvasını. Akşama iftara ne yapsam diye düşünüyordum ilham oldun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun oldum ilham olduğum için ama sizde benim aklımı çeldiniz şimdi. Helvamın tadı geldi aklıma da :)

      Sil
  12. irmik helvasını biz de severiz,uzun süredir yememiştik,ev yapımı irmik tatlıları daha başka oluyor..burdakiler de nefis görünüyolar,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ertuğrul bey. Bu tarifin özelliği miktarının az olması. Her canımız çektiğinde hemen pişirip, taze taze tüketmek mümkün. Madem uzun süredir yemediniz hemen kolları sıvayın bence. Şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  13. Irmak helvasına bayılırım. Nefis görünüyor Rabia hanımcığım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de artık tatlı olarak seviyorum ve misafirlerim için mutlaka kavuruyorum. Tarifdeki miktar az olduğu için de taze taze tüketiliyor, sürüklenmiyor.

      Sil
  14. irmik tatlısı tarifini detaylı bir şekilde sade açık anlaşılır bir dilde uygulaması kolay ve pratik biçimde anlattığınız için arıvehayat bloğu olarak sizlere teşekkürlerimi sunuyorum.. elleriniz ve emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zarifsiniz Arıvehayat. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  15. Ayyy Rabia hanım, ellerinize sağlık. Bayılırım. Çok ta güzel olmuş. Tarifinizi kaydettim. Sizin ölçüler ile 'de mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Emel hanım bu tarif bana çok kolay geliyor. Miktarı da az olduğu için taze taze tüketiyoruz.

      Sil
  16. Çok net ve açıklayıcı bir anlatim olmuş. Tebrik ederim. İlgi cekici ve yeni icerikler uretip ortaya koyabilmek gerçekten harika. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler verimisyon, size de iyi çalışmalar. Esen kalın.

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...