2 Ocak 2015 Cuma

ÜZÜMLÜ KEK...Çekirdeksiz Siyah Kuru Üzümlü Kek...

Bilmemek değil de öğrenmemek ayıptır atasözünden ilhamla bilmediklerimi sormakta beis görmem. Şimdi de size soruyorum.
-Çekirdeksiz siyah kuru üzümün varlığından haberiniz var mıydı?
Çünkü ben, çekirdeksiz kuru üzüm olarak sadece sarı renkli ufak taneli üzümü tanırım. Bildiğim kadarıyla bu kuru üzüm İzmir'in çekirdeksiz üzümünün kurutulmuşudur. Küçük bir çocukken Leblebi-Üzüm ikilisini çok severdim. Ramazan gecelerinin sahur sofralarında da hoşaf olarak yerini alırdı. Şimdilerde ise kuru üzümü keklerimde kullanıyorum. Kuru üzüm, memleketimizin iktisadi durumuna ait ilk ve ortaokul yıllarından aklımda kalan kadim bilgiye göre Ege Bölgesinin başlıca ihraç ürünlerinden biriydi.


Gelelim çekirdeksiz siyah kuru üzüme. Aslında, önce çekirdekli siyah kuru üzümden bahsetmek lazım. Türk kadınlarında sıklıkla görülen kansızlık ve dolayısıyla halsizliğe çare olarak bilhassa kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen siyah üzümden istifade edebilmek için üzümün çekirdeğiyle birlikte tüketilmesi gerekiyor. Çekirdeğini çıkartıp atmak veya çiğnemeden yutmak gayreti içindeyseniz siyah üzümden herhangi bir yarar ummak beyhudedir.

Demem o ki; çekirdekli siyah kuru üzüm kan yapıcı özelliği nedeniyle ilaç niyetine, mecburen tüketilmektedir. Kuru üzümün içindeki koca koca çekirdekler çoğu insanı rahatsız edeceği için çeşit olarak diğer kuruyemişlerin içerisine katılmaz. Daha doğrusu katılmamalıdır. Hal böyleyken; geçen hafta gündelik yürüyüşüm sırasında içimde bir eziklik hissetmiştim de açlığımı bastırmak için yolumun üzerindeki kuruyemişçiye girmiştim.

Memleketimizin münbit topraklarında yetişmiş binbir çeşit, birbirinden lezzetli fındık fıstık, kurutulmuş üzüm incir dut gibi kuruyemişlerin sergilendiği camlı vitrin önünde dikilmiş dururken, satıcı da bir elinde ufak kese kağıdı bir elinde ufak küreği ile karar vermemi bekliyordu. Aslında kuruyemişde son yıllardaki tercihim kavrulmamış çiğ olanları. Ben de çiğ yemişlerin bulunduğu vitrine göz gezdirirken karışık olarak hazırlanmışa karar verdim.


Dükkandan çıktığımda bir an evvel açlığımı bastırmak için kese kağıdından avucuma aldığım bir miktar yemişin içinde siyah kuru üzümleri gördüm. Memnuniyetsiz bir şekilde çekirdeklerini hissetmeyi beklerken aksine, diğer yemişlerin tadı ile birleşen yumuşacık, hafif mayhoş, tadı keskin farklı bir lezzetle karşılaştım. Bu üzümler, bildiğimiz kuru üzüm büyüklüğünde ama tadı cürmünden beklenmeyecek derecede yoğun bir lezzetteydi. O güne kadar çekirdeksiz siyah üzümün varlığından dahi haberdar olmadığım için ne olduğunu tam olarak anlayamadım ama tadı gerçekten çok hoşuma gitti.


Bir kaç zaman sonra kuru siyah üzüm aklımdan çıkmıştı ki, semtimizin pazarında dolaşırken bir tezgahta etiketinde "çekirdeksiz siyah kuru üzüm" yazan sepetin içinde kuru üzümleri gördüm. Pazarlardan meyve-sebze haricinde açıkta satılan ürünlerden satın almak adetim olmadığı halde dayanamayıp, bir miktar aldım ve böylece çekirdeksiz siyah kuru üzümün varlığı da teyit edilmiş oldu ama pazarcı üzümle ilgili bir bilgiye sahip değildi. Ben de üşenmedim üzümler hakkında sağlıklı bilgi almak için kuruyemişçinin yolunu tuttum. Orada mesele anlaşıldı ki; benim çekirdeksiz oluşuna şaşırarak, büyük bir memnuniyetle tükettiğim, tadına doyamadığım siyah kuru üzüm Özbek malıymış. Özbekistan'dan geliyormuş.


Bu vesileyle, hem çekirdeksiz siyah kuru üzümün varlığını cümle aleme duyurmak hem de kek koleksiyonuma bir çeşit daha katmak için aşağıda tarifini verdiğim ve poz poz fotoğraflarını yayınladığım keki pişirdim. Kek görüldüğü üzre gayet başarılı oldu. Darısı merak edip, denemek isteyenlerin başına.



ÜZÜMLÜ KEK

MALZEMELER:

3 YUMURTA
1 BARDAK TOZ ŞEKER
2 BARDAK UN
YARIM BARDAK SÜT
YARIM BARDAK SIVI YAĞ
ÇEYREK LİMON SUYU
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
BİR AVUÇ ÇEKİRDEKSİZ SİYAH ÜZÜM

YAPILIŞI:

YUMURTALAR TOZ ŞEKERLE ÇIRPILIR.
SÜT VE SIVIYAĞ İLAVE EDİLİR VE DÜŞÜK HIZDA ÇIRPILIR
ELENMİŞ UN, KABARTMA TOZU, VANİLYA, LİMON SUYU İLAVE EDİLEREK BU DEFA ELLE ÇIRPILIR.
ÜZÜMLER DE İLAVE EDİLDİKTEN SONRA BİR KAŞIK YARDIMIYLA YAĞLANMIŞ BORCAM BATON KEK KALIBINA BOŞALTILIR.
FIRINDA, ORTA ISIDA KABARIP, ÜZERİ KIZARINCAYA KADAR PİŞİRİLİR.

AFİYET OLSUN!





6 yorum:

  1. Hımm nefis görünüyor. Şimdi olsada yesek valla canım çekmedi desem yalan olur.

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor.yine hem ellerinizden hem yüreğinizden döktürmüssünüz.ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  3. Fotoğrafı görüp olsada yesem diye düşünürken evde BİM'den aldığım ucuz kekin olduğunu hatırlayıp tamamen yıkılmak üzereydim ki yazınız ilgimi bir anda üzerine çekti. Okuduktan sonra da aklıma şu geldi "acaba yediğin üzümlerin çekirdekli olup olmamasına hiç dikkat ettin mi?" etmedim galiba. Ne kadar körü körüne basleniyorum ben böyle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kadar kötü besleniyor olamazsın:)))ama Bim'den kek alacağına, bak burada harika tarif var kır 3 yumurta, 15 dakika sonra fırında, yarım saat, 40 dakikaya da mis gibi pişer... di mi Rabia hanımcığım? Haksız mıyım?:) Dışarıdan kek alan herkese aynı tavsiyeyi veririm gıcığımdır bu konuda:))

      Sil
  4. Çekirdeksiz kuru üzümü ilk kez duydum, iyiymiş:)halsizlik bende yıllardır var, ben de aldım geçenlerde gerçekten iyi geliyor, biraz daha iyiyim. Üzümlü kek çok lezzetli görünüyor...elinize sağlık..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Çekirdeksiz siyah üzümle ilk belli bir markanın sanırım yanılmıyorsam tadım markanın kokteyl karışık kuruyemiş paketlerinin içinde görüp yemiş ve tadını çok beğenmiştim bildiğimiz kuş üzümünden daha büyükçe ama tadı dediğin gibi farklı çok güzeldi.Sonrası bir çok yerlerde aradım sordum soruşturdum ama hiç bir yerde bulamadım Demek Özbek üzümleri bunlar.İnşaAllah bir gün bende rastlarım bu üzümlere.Sevgili Rabia Kek maşaAllahı var ne güzel kabarmış nasılda gel beni ye ya da kalk yap vişnap dedirtti bana elinize emeğinize sağlık afiyetler olsun.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...