9 Ocak 2015 Cuma

MERHAMET...İçimizi Isıtanlar...

Geçen hafta, yağmurlar sebebiyle aksattığım yürüyüş için dışarı çıktım. Havada yağmur yoktu ama insafsız bir soğuk vardı. Yün atkı, eldiven, manto ve çizmelerimle soğuğa karşı önlemimi almış yürüyordum. Boynum boğazım kapalı, yürüyüş sırasında artan vücud harareti ile üşümüyordum ama soğuk havayla temasta olan yüzümün soğuktan etkilendiğini hissettim. Hatta, çerçeveci dükkanının önünden geçerken göz attığım vitrindeki altın varaklı aynada kızarmış yanaklarımı görünce, utangaç genç kızların kızaran yanaklarına benzettim.




Kafamda iyi-kötü binbir düşünceyle bakınarak yürürken sol tarafımdaki apartmanın giriş katı dairesinin önünde bir adam, balkondaki kadından bir şeyler aldı ve oradan ayrılıp, yanım sıra yürümeye başladı. Bir elinde, içinde iki dilim kakaolu yaş pasta olan bir tabak, diğer elinde büyükçe, kulplu, dumanı üstünde bir kahve kupası tutuyordu. Ayaklarında lastik çizme, başında yün beresi ile sıkı giyindiği belli bu adamın yüzüne baktığımda mesut bir ifade gördüm. Ben de gayrı ihtiyari gülümsedim, duyurmaya çalışarak,
-Afiyet olsun, dedim.
Yüzündeki mesut ifade hafif bir gülümsemeye dönüşürken, başıyla selam vererek, teşekkür etti ve yoldan ayrılarak, sola doğru seğirtti.

Meşhur marketler zincirinin bir şubesi olan dükkana yönelen adamın, marketin önündeki meyve-sebze reyonunda çalışan bir market elemanı olduğunu anladım. Yan apartmanın giriş katında oturan hanımefendi, sıcak evinde belki yalnız, belki de misafiriyle yiyeceği pastasını ve kahvesini yandaki marketin elemanıyla paylaşma gereğini duymuş, belli ki boğazından geçmemiş.

Merhamet, bence bir insanın sahip olabileceği en üstün meziyet. Her insan merhamet sahibi olamaz. Merhamet, içinde daha pek çok başka duyguyu da taşır. İçinde mutlaka sevgi vardır. Bu sevgi kişisel olduğu gibi insana ve diğer tüm mahlukata karşı duyulan uhrevi bir sevgi de olabilir. Sevgi, saygısız mümkün olamayacağına göre saygı ve şefkat de merhametin olmazsa olmazlarıdır. Merhametli insan, -Aman sende! diyemez.
-Bana ne! diye arkasını dönüp, gidemez. O, vicdanının sesini dinler. Çünkü, vicdanımızın sesi bize doğruyu gösteren bir terazidir.

Her türlü havada, kış aylarının dondurucu soğuğunda, yaz aylarının yakıcı sıcaklarında açık hava mekanlarında bizim için çalışan, hatta o şartlarda çalışırken kaprislerimize boyun eğen, sorularımızı cevaplayan ve tüm bunları yaparken, nazik, neşeli ve ilgili olmasını istediğimiz, belki de ufak bir ihmallerinde azarladığımız bu insanlara karşı biraz minnet, biraz mahcubiyet, daha da çok üzerimizde haklarını hissettiğim için olsa gerek; hanımefendinin davranışı ile üzerimde bir hafiflik hissettim.

Teşbihte hata olmaz! "Kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birisini öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de birisinin hayatını kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur." (Maide suresi:32) ayetine atfen, naçizane "kim bir insana merhamet ederse bütün insanlara merhamet etmiş olur," diye düşündüm.

O hanımefendi, üşüyen bir işçinin içini ısıttığını düşünürken aslında hepimizin, tüm insanlığın içini ısıttı.



5 yorum:

  1. Yazınız da bu buz gibi Ankara havasında benim içimi ısıttı sevgili Rabia Hanım...:)
    uzun süredir böyle dolu ve sıcak bir bloğa rastlamamıştım...
    Gönlünüze sağlık...;)

    YanıtlaSil
  2. Cok guz bir yazı olmus ilgiyle okudum Rabia Hanim :) Rabbim sizden razi olsun ve hepimizin icine o merhamet duygusunu yerlestirsin...amin
    Benim blogumada beklerim ilginizi cekerse :)

    YanıtlaSil
  3. gunumuzde merhametın hıc yerı kalmadı aıle ıcınde bıle artık insanlar bir birlerine merhamet etmiyor ne güzel oldu bugün bu yazıyı okumak :)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Rabia sizin yazılarınızı okumayı çok seviyorum tek satırını dahi atlamadan baştan sona kadar emeğinize yüreğinize sağlık Günümüz de merhamet duygusu bazı insanlarımızda azalan bir duygu dediğiniz gibi kişide merhamet oldu mu sevgi de beraberin de geliyor.Güzel yazı için teşekkürler sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Umarim 2015 yilin tüm insanlar icin MERHAMET YILI olur da Dünya da Savaslar, acliklar olmaz....
    2015 yilini da sevdiklerinle beraber huzur icinde gecirmeni diliyorum SEVGiLi RABiA....

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...