22 Nisan 2014 Salı

PORTAKALLI KEK...Portakal Kokulu...Yumuşacık...

Son kalan portakallar dedik, reçelini kaynattık. Canımız tatlı çekti dedik muhallebinin üzerine sosunu yaptık. Daha nesi kaldı diye düşünürken son defa portakallı kek pişirmeye karar verdim. Son defa diyorum zira bu kış pişirdiğim kekin haddi hesabı yok. Öğleden önce kahveyle birlikte ara öğün olarak veya bilhassa ikindi çaylarının yanına bir dilim kek yakışıyor. Değişik malzemelerle, değişik lezzette kek pişirmek gerçekten çok hoşuma gidiyor ve severek yapıyorum ama bir de bıkkınlık denilen bir gerçek var.


Kış bitti, günler uzadı güneş her gün olmasa da yüzünü gösteriyor, yani bahar geldi. Kış mevsimi boyunca düzenli yaptığım bir çok şey de benim için bitti. Yeni gelen mevsimle beraber yeni şeyler yapma zamanı. Son defa olarak pişirmeye karar verdiğim Portakallı Kek, yumuşacık bir kek. Öyle yumuşak ki; kek hamurunun tam olarak pişmediğini zannediyorsunuz. İlk gün bu yumuşaklık pek hoşuma gitmedi ama bir gün dinlendikten sonra ertesi gün tadına baktığımda kek bambaşkaydı.

Bazen sabır gerekiyor. Düşünmeden, beklemeden, sıcağı sıcağına verilen kararlar çoğunlukla yanlış oluyor zaten. Sonu hüsran olan kararlarımızı düşünürsek acele ettiğimizi, sabırsız davrandığımızı ve adeta rüzgarda savrulan bir yaprak gibi olaylara kendimizi kaptırdığımızı hatırlarız.




Eğer alabilirsek hayatın her anında dersler var. Bizim portakal kokulu, portakal renkli yumuşacık Portakallı Kek'miz de bize sabretmeyi hatırlattı.




Afiyet olsun!



PORTAKALLI KEK:

MALZEMELER:

3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı (yarıyarıya portakal suyu+sıvıyağ)
1 portakalın rendesi
1 kutu krema veya aynı miktar süzme yoğurt
1 kabartma tozu
2,5 su bardağı un

YAPILIŞI:

Yumurtalar, şeker ve portakal kabuğu rendesi (rendenin en ince yerinde rendelenmiş) hep beraber beyazlaşana kadar önce yavaş, sonra hızlı devirde çırpılır.
Portakal suyu ve sıvıyağ karışımı ile bir kutu krema yumurtaların üzerine ilave edilir.
Birlikte tekrar çırpılır.
Un ve kabartma tozu elenir, hamura ilave edilir. Bu defa elle çırpılır.
Kek hamuru, yağlanıp, toz şeker serpilmiş tepsiye dökülür ve fırına konur.
Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Not: Mümkünse bir gün dinlenmeye bırakılır.




9 yorum:

  1. Portakallı kekleri severim. Nefis görünüyor. Okula gitmeden iyi olurdu sabah sabah... Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, çoook güzel görünüyor ♥ Tarifi not aldım, bitmeden alıp da yapayım ben de :)

    YanıtlaSil
  3. Çok severim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Rabia Hanım portakallı kek benim favorim. Ama şimdi insan arkadaşına bunu yapar mı, bir haftadır şekersiz çay içmekle cebelleşiyorum, siz bana kek diyorsunuz, alınıyorum ama... Şaka bir yana çok güzel görünüyor. ben de yapacağım vallahi, şekerse şeker yani ne yapalım... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Rabia eline sağlık canımm bugünler de keki uzun zamandır yapmadığımı hatırladım.Ben de bir ara yapayım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  6. Kekin kokulari buraya kadar geldi,umarim kalmistir bir dilimcik...Ben keklerimi aksamdan yapiyorum,ertesi güne daha bir güzel oluyor tabii ki.Ellerine saglik Sevgili Rabia,yiyenlere afiyetler olsun....

    YanıtlaSil
  7. Portakal kokusu herseye çok yakisiyor. Bu keki de çok severim, elinize saglik;)

    YanıtlaSil
  8. Görüntüdeki kıvamıyla, rengiyle ne kadar lezzetli olduğu zaten anlaşılıyor. Ama portakal hiç bitmiyor siz bence daha çok portakallı şeyler yaparsınız. Ayrıca şubatta yanmayan kaloriferlere şu günlerde yanıyor bizde. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...