13 Mayıs 2013 Pazartesi

NÖBETÇİ ECZANE'den İlaç Satınalmanın Adab-ı Muaşereti...

Eczaneler hastaneden sonra uğradığımız ikinci durağımızdır. Reçetedeki ilaçları tezgahın üzerine bir bir sıralarken devamlı müşterisi olduğumuz bir eczane ise yapacağımız ayaküstü ufak bir sohbet ile hastane ve doktor stresini üzerimizden atar ve yarı yarıya iyileşmiş olarak oradan ayrılırız. Hasta üzerindeki bu olumlu etkisine rağmen eczaneler diğer bir yönüyle de ticarethanedir. Diplomasını alıp eczanesini açan eczacının ilk kaygısının hastalara ne kadar faydalı olacağı değil de dükkanını iyi yere açıp, açmadığı olacaktır. Demek ki eczanelerin manevi yönü olduğu kadar bir de maddi boyutu vardır.



Ancak, öyle bir vakti-saati vardır ki; eczaneler sadece şifa dağıtan yerlerdir. Bu vakit-saat, bütün gece sabaha kadar açık -nöbetçi eczane- oldukları günler ve gecelerdir. Gecenin bir vakti ev kıyafetiyle sokağa fırlamış açık bir eczane bulmak için çırpınan ya çocuğu ya eşi ya da kalp hastası bir büyüğü için bilmediği adreslerdeki daha önce hiç gitmediği eczaneyi arayan ve bulduğunda da mutluluğu gözlerinden okunan insanların gözlerindeki o mutluluk ışığı nöbetçi eczaneye -eczacı ve kalfası- duyulan minnetin ifadesidir.

Bütün bunlar iyi güzel de başlıkta yazdığım "Nöbetçi Eczaneden İlaç Satınalmanın Adab-ı Muaşereti" de nedir diye soracak olursanız; yukarıda da belirttiğim gibi eczane her ne kadar bir nevi ticarethane olsa da nöbetçi olduğu günlerde ticaret kaygısı güdülen yerler değildir. Acil bir durum için aradığınız ve nasıl bir hayati önemi olduğunu en iyi sizin bilmeniz gereken ilaçtan sadece yeteri kadar miktar almanız gerekir. Bu ilaca her zaman ihtiyaç olacak düşüncesiyle vitrindeki bütün ilaçları satın almak isteyen hasta sahibine eczane sahibinin "başka hastaların da olduğunu ve her an bir hasta yakınının daha gelip aynı ilaçtan isteyebileceğini" anlatmasına gerek kalmamalıdır.



Bir kaç gün önce tanıdık bir eczanede yaptığım ayaküstü -nöbetçi eczanede yaşananlar hakkındaki- sohbeti paylaşmak için not almıştım ama 14 Mayıs'ın "Eczacılık Günü" olduğunu öğrenince bu güne yetiştirmek için vakit geçirmeden bilgisayarımın başına oturdum.

Bu vesileyle, tüm tanıdık-tanımadık eczacıların "Eczacılık Günü"nü en içten dileklerimle ve minnet duygularımla kutluyorum.






5 yorum:

  1. Nöbetçi eczanelere siz evinizden çıkmadan da ulaşabilirsiniz.

    http://www.bbskurye.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve bıraktığınız mesaj için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bana göre gece bilmediğim sokaklarda nöbetçi eczane bulmak çölde su bulmak gibidir.

    YanıtlaSil
  3. Tüm eczacı topluluğun günü kutlu olsun

    YanıtlaSil
  4. Sağduyulu olmak gerer.. Önemli bir konuya dikkat çekmişsiniz.. Teşekkürler..

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...