3 Mart 2013 Pazar

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA...Kış Bitti...

Kış aylarında kuru bakladan zeytinyağlı iç bakla -Fava- pişirdik. Bilhassa özel günlerdeki sofralarımızda değişik bir çeşni olarak bulundurmayı ihmal etmedik. Şimdi ise o soğuk kış günleri geride kaldığına göre baharın müjdecisi olarak ve "Eski ağıza yeni taam" diyerek zeytinyağlı taze bakla pişireceğiz. 



Ama sadece kendimiz veya yakın çevremiz için. Çünkü, zeytinyağlı taze baklanın ziyafet sofralarına yakıştığı pek söylenemez. Ayrıca, bu sebzenin bir özelliği de kısa ömürlü olması hemen içleniveriyorlar. Zamanı geçmeden içlenip kartlaşmadan bir an evvel bir kaç kere pişirip -tabii ki sevenler için- tadına doymak lazım. 


Bakla, pişirilmesi çok kolay olmayan bir sebzedir. Tüm yemekler için geçerli olan dikkat ve itina bu yemek için biraz daha fazla gerekmektedir. Baklanın iyisi sakız cinsidir. Marketlerde de satılıyor ama tazelik bilhassa bu sebzede önem arzettiğinden semt pazarlarından alınması tercih ve tavsiye edilir. Eğer ki; en iyi en tazesi alınmış ve halis zeytinyağı ile tadı-tuzu yerinde lâyıkıyla pişirilmiş ise bu yemeğin tadına doyum olmaz. 



Zeytinyağlı taze bakla yemeği genel teamül olarak yoğurtla servis edilir. Bizim evde, sade olarak tüketilen yoğurdun başka sofralarda sarımsaklı olarak tercih edildiğini de biliyorum. Lafı fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum ama bilin ki vereceğim tarif hem lezzetli hem sağlıklı hem de çok pratiktir.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

MALZEME:

1 kg. taze Bakla
1 adet Soğan
1 çay bardağından iki parmak eksik Zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz Şeker
1 tatlı kaşığı (tepeleme) Tuz
1 yemek kaşığı (tepeleme) Un
1 su bardağı Su 
Yarım demet Dereotu

YAPILIŞIı:

Baklalar ayıklanır, bol suda yıkanır, pişeceği tencereye alınır. 
Baklaların üzerine ilave edilen doğranmış soğanlar tuz, şeker ve un ile hafif hafif avuçla ovuşturulur sonra yine avuçla tüm malzemenin baklayla karışması sağlanır. 
Dereotunun yarısı serpilir, zeytinyağı gezdirilir, suyu konur, üzerine -dolma pişirirken kullandığınız- porselen tabak kapatılır ve tencerenin kapağı da kapatıldıktan sonra ocağın üzerine oturtulur. 
Ocağın ısısı fazla harlı olmadan orta ısıda tutulur. Tencereden kaynama sesi geldiği zaman ateş kısılır. Tencerenin kapağı katiyen açılmaz. 
Yemek pişerken bir iki defa tencere kulplarından tutulup, hafifçe sallanır. 
Bu yemeğin de diğer zeytinyağlı yemekler gibi yağına kalması gerekir. 
Kaynama sesinden suyunu çektiği anlaşılan yemeğin ateşi kapatılır. 
Kapağı kapalı vaziyette soğumaya bırakılır. 
Soğuduktan sonra servis tabağına alınan yemeğin üzerine kalan dereotu incecik kıyılarak serpilir. 
Arzuya göre sarımsaklı da olabilen yoğurt ile ikram edilir.





11 yorum:

  1. Canımm tek tek okudum ben de tıpkı aynı senin gibi pişirirm baklayı ve tadından yenmez derler ya işte öyle muhteşem oluyor.Acaba bizler baklayı çok sevdiğimizden mi bize çok güzel geliyor:))Çok güzel olmuş canım afiyetler olsun sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Körpesinden taze bakla halis zeytinyağı ile pişerse muhteşem bir lezzet meydana geliyor. Yemelere doyulmuyor. Biz ağzımızın tadını biliyoruz galiba :)) Sevgi ve muhabbetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Ben de pek severim. Çevremde pek seçene rastlamadım, meğer evli olmalarına rağmen beceremedikleri için yapmazlarmış. Geçen yıl kaybettiğim rahmetli Anneciğimden öğrenmiştim. Pek güzel yapardı. Ben de iki kez aldım yaptım, çok güzel oldu. Herkese afiyet olsun.

      Sil
    2. Teşekkür ederim ama keşke isminizi de yazsaydınız. Sizi tanımış olurdum. Anneciğinize Allahtan rahmet, sizlere de sabırlar diliyorum. Bu sayfalarda her zaman sizin yorumlarınızı görmek isterim. İyi geceler, esen kalın.

      Sil
  3. Baklasever olarak bayıldım. Biz sarımsaklı yoğurt ve bol dereotu ile çok severiz. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Tazecik baklalar adeta baharın gelişini müjdeliyorlar değil mi?:)
    Biz sarımsaklı yoğurtla yemeyi tercih ediyoruz.Bu yıl açılışı henüz yapmadık.Bu nefis görüntüden sonra bir an önce yapmam şart oldu:)
    Ellerinize sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. çok severim baklayı :)
    Rabia hanım ziyaretiniz için teşekkğrler sizi takibe aldım bol bol görüşmek dileğiyle yine beklerim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Baklayı annem çok güzel yapar. Sizin de elinize sağlık, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Semi hanım. Benim tarifim de annemden hatıra. Onlar ailelerine pişirdikleri yemeklere çok itina ediyorlardı. Yemekle pişmek diye bir anlayışları vardı. Bu yüzden annelerin yemeklerindeki lezzete ulaşmak kolay değil. Sevgiler...

      Sil
  7. Geçen hafta pazarda gördüm taze baklayı. Elim gitti alamaya da yemeğim vardı diye almamıştım. Bu hafta pişirim diye düşünüyorum. Çok severim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şükür ki sebze çeşitlerimiz çok bol. Çoğu zaman istesek de her sebzeye sıra gelmiyor. Başka başka yerlerden baklaların körpeleri gelmeye devam eder. İçlenmeden bir kaç defa pişirmek lazım. Şimdiden afiyet olsun, esen kalın...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...