1 Mart 2013 Cuma

GEZELİM - GÖRELİM...Tebdil-i Mekan...

Pazar günü evde hem laflıyor, hem de televizyona bakıyorduk. Ekranda, TRT'nin kıdemli programlarından GEZELİM-GÖRELİM'in kıdemli sunucusu NURAY YILMAZ. Elinde mikrofonu kâh coşkun akan bir suyun kenarındaki kayanın üzerinden kâh yöre yemekleri ile donatılmış zengin bir sofranın başından sesleniyor. Bir ara dikkat ettim hepimiz sus-pus olmuş pür dikkat programı izliyoruz. O an hissettiğim, ailece bulunduğumuz odadan çıkıp oralara kadar gittiğimizdir. Anlayacağınız "içimiz gitti".



İlk defa 1984 yılında başlayan GEZELİM-GÖRELİM programının ekran macerası o günden bu güne kesintilere uğrasa da yine NURAY YILMAZ'la devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Balkanlardaki Türk köylerinde de program yapan ekip yurdumuzu köy köy, köşe- bucak gezip bize tanıtıyor. GEZELİM-GÖRELİM programı, gezi ve tanıtımın yanısıra yaşlılara saygısı, çocuk ve kadınlara karşı özenli yaklaşımı ile topluma örnek olduğu gibi yönetici konumundaki görevlilere de tanıtımlarını yaparak cesaret vermektedir. Velhâsılı, GEZELİM-GÖRELİM misyon sahibi bir program olarak tüm tebrikleri hak ediyor.

Seyahat etmeyi sevmeyen var mıdır bilemem ama benim için seyahate çıkmanın hazırlığı bile heyecan vericidir. "Tebdili mekanda ferahlık vardır" diyen atalarımız boşuna dememişler. Seyahat demek, rutinin dışına çıkmak demek. Aynı çevre aynı ev aynı insanlar kanıksanıyor. Dünyanın en güzel yerinde yaşıyor olsanız bile rutine giren hayat bir süre sonra insanı çemberine alıyor neşe, sevinç ve mutluluğu söndürüyor, öldürüyor.




Ancak, mutluluğumuz daim olsun, neşemiz yerine gelsin diye çıktığınız seyahatler bir süre sonra bünyede tiryakilik yaratabilir. Maddi-manevi imkanları müsait olanlar için bu durum bir sorun yaratmaz ama vakit-nakit açmazına girenler için durum biraz çetrefilli. 




Belki de bu yüzden, bildiğimiz yerleri yadetmek, henüz gitmediğimiz veya gidemeyeceğimizi düşündüğümüz coğrafyaları hiç olmazsa televizyon ekranından görebilmek maksadıyla tüm gezi programlarını çok büyük bir zevkle takip ediyorum. 



Gezi programlarını burada tek tek zikretmek isterim ama hepsini sizlerinde seyrettiğinizi tahmin ettiğim için gerek görmüyorum. Ama seyretmekten en çok zevk aldığım bir kaç program öne çıkıyor tabii ki. 

Mesela, buraya fotoğraflarını aldığım Gülhan'ın Galaksi Rehberi. Sunucusu Gülhan Şen'in sempatik davranışları, anlatımında ortaya çıkan bilgisi farkını ortaya koyuyor. Bir tebrik de Gülhan Şen'e verdikten sonra;

Bahsetmeden geçemeyeceğim bir program da Ayna. Programın aynı zamanda yapımcısı da olan sunucusu Saim Orhan'ın bu güne kadar yaptığı 1 milyon 200 bin kilometre yol gözönüne alınırsa bu yazıdaki üçüncü tebriği de kendisine takdim etmekten onur duyarım.

Seyahat, insana iyi gelir. 







6 yorum:

  1. Kesinlikle teşekkürü hak ediyor :) güzel program.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne yapıyorsak yapalım, sebat çok önemli. Yapılan iş o zaman daha da değer kazanıyor.

      Sil
  2. Neredeyse 30 sene. Nuray Yılmaz'a bravo. Arşivi bir kitaba hatta filme çevirse. Dediğiniz gibi madden seyehat etme olanağı olmayanlar için de rehber olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun soluklu işler bizde az olduğu için bilhassa takdire şayan.
      Tebrikleri hak ediyorlar.

      Sil
  3. Ben de hepsini çok seviyorum, ne zaman karşılaşsam tekrarlarını bile seyrederim. Gezmek çok güzel, hatta dediğiniz gibi hazırlanması bile çok güzel, iyi gelir insana. Mesela, haziranda Karadeniz turu yapacağız biz, şu an içim içime sığmıyor benim. Demiş ya bir padişah (4.Murat galiba tam hatırlamıyorum) Bağdat'ı almaya çalışmak Bağdat'ın kendisinden daha güzeldi" diye bizimki de o hesap :)

    YanıtlaSil
  4. Benim favorim Gülhan sıcacık, zeki seviyorum onu....

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...