13 Ocak 2016 Çarşamba

AYVA TATLISI...Dünya Tatlısı...

Sonbahar aylarında canlı renkleriyle tezgahları sarıya boyayan ayvalar yavaş yavaş çekilmeye başladı. Sarı ve yeşilimtrak renkleriyle irili ufaklı çeşitli boylardaki ayvalar diğer tüm meyveler gibi yetiştiği bölgenin şartlarına göre farklılıklar gösterir. Kimisi Ayı Boğan'dır. Isırır, çiğner yutarsın daha doğrusu yuttuğunu zannedersin ama tüm lokmalar boğazında dizilmiştir. Nefessiz kalırsın da sırtına yiyeceğin bir yumrukla boğulmaktan zor kurtulursun. Kimisi Ekmek Ayvası'dır, adı gibi yemesi kolay tadı mayhoş suludur ve boğmaz.


Bir de Eşme Ayvası vardır da halk arasında Limon Ayvası olarak bilinir. Diğer ayva çeşitlerine göre en yaygın yetiştirilen ayva cinsidir. Adını kabuğunun renginden alır. Kabuğu limon sarısı, içi de sarımtrak renklidir. Limon ayvası, bol sulu ve mayhoştur. Yemesi kolay, boğucu değildir. Bir de ayvaların en kıymetlisi vardır ki; lezzetinden yemelere doyamazsınız. Çiğ olarak tüketilmesi en kolay, en lezzetlisi olan Altın Ayvası, adını renginden alır. Kabuk rengi koyu sarı olup, meyvesi altın rengindedir. Kabuğunda bulunan pas lekelerinden tanımanız kolaydır. Az suludur, boğucu değildir.

Benim bildiğim ayva çeşitleri bunlar. Ayvanın çeşit sayısı elma ve armut kadar olmasa da yine de mutlaka bir kaç çeşidi daha vardır. Genellikle, iklimi ılıman olan Marmara Bölgesinde yetiştirilen ayva aslında çok kireçli olmamak koşuluyla ve sert rüzgarlara maruz kalmazsa her toprakta yetişir. Farklı topraklarda yetişse de ayva cinslerinde aranan özellikler değişmez. Sulu, mayhoş, meyvesi gevrek ve yutması kolay olmalı, boğmamalıdır.


Ayvanın hasadı Eylül ayında başladığı için Eylül ayından itibaren pazar ve market tezgahları çeşit çeşit ayvalarla dolar. Ayva uygun saklama koşullarında aylarca saklanabildiği için kış aylarında da satışı devam eder. Eskiler, ayvanın bol olduğu yıllarda uzun ve soğuk geçecek bir kışın endişesini duyarlardı. Ayva, diğer meyveler gibi çiğ olarak bol bol tüketilmez. Ekmek ayvası ve altın ayvası çiğ olarak tüketilmeye daha uygundur. Bu sebeple, ayva daha çok çeşitli pişirme şekilleriyle sofralarımızda yerini alır.


En çok bilinenler, ayva reçeli, ayva marmeladı, ayva kompostosu ve ayva tatlısıdır. Ayva tatlısı, hamur tatlılarını sevenler için tatlıdan sayılmasa da meraklısı da çoktur. Meyve tüketiminin artması ve toprağımızda yetişen yerli ürünlerimizin değerlendirilmesi çok önemli. Bu açıdan baktığımızda lokantalarımız bu konuda çok başarılılar ve övgüyü hak ediyorlar. Büyük küçük tüm lokantalarımızda kış boyu harika ayva ve kabak tatlısı bulmamız mümkün.

Ayvadan bu kadar bahsettikten sonra tatlısını da anlatalım ki lafımızı tatlıya bağlamış olalım.


MALZEME:

5 ADET AYVA
2 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI SU
10 ADET AYVA ÇEKİRDEĞİ

YAPILIŞI:

AYVALARI İKİYE AYIRIP, KABUKLARINI SOYDUM.
ÇEKİRDEK YUVALARINI TEMİZLEDİM.
KARNIYARIK TENCERESİNE YAN YAN DİZDİM.
İKİ BARDAK ŞEKERİ ÜZERLERİNE PAYLAŞTIRDIM.
BİR BARDAK SUYU TENCERENİN KENARINDAN DİBİNE DOĞRU İLAVE ETTİM. KAPAĞI KAPALI OLARAK OCAĞIN ÜSTÜNE OTURTTUM.
ORTA ATEŞTE AYVALAR YUMUŞAYINCAYA KADAR PİŞİRDİM.
KAPAĞI AÇIK OLARAK KISIK ATEŞTE SUYUNU ÇEKİNCEYE KADAR KAYNATTIM.
TENCEREDE SOĞUYAN AYVALARI SERVİS TABAĞINA ALDIM.

Bereketi içinde, kısmetlisi çok olsun. Afiyet olsun...





3 yorum:

  1. Çok güzel tarifler bunlar rabia hnm resimleri bile hani olsa da yesek dedirtiyor güzel tariflerin devamını bekler ve iyi yayınlar dilerim ,,

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel anlatıp, hislerimize tercüman olmuşsunuz. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...