3 Kasım 2014 Pazartesi

SÜTLÜ TATLI...Kakaolu Sosla Kaplı...

Bizim evde yazın sütlü tatlılar pişirilir, havalar soğuyup kış geldiğinde şerbetli tatlılar sıraya girerdi. Daha sonra ne olduysa oldu mutfağımızda üç beyaz zehir bulunduğunu öğrendik. Korktuk, önce tuzu azalttık, sofralardan tuzlukları kaldırdık. İkinci zehir olan unu ve unlu gıda olarak başroldeki ekmeğin beyaz olanını terkettik, tam buğday olanını da azalttık.




Gelelim üçüncü zehire. Üçüncü zehir şekermiş! Bildiğimiz şeker. İnsanın inanası gelmiyor. Masum bir insanın cinayetle suçlanması gibi bir şey. Adı üzerinde şeker. İyi huylu bir arkadaşımızı anlatmak için şeker gibi deriz. Tatlı dil vardır, yılanı deliğinden çıkarır.  Hem de bırakın şerbetli hamur tatlılarını çayıma kattığım şekeri, beş çayının yanındaki pastayı, dondurmayı, lokumu bile unutmamı istiyorlar. Ben de cevaben; söylediğinizi kulağınız duyuyor mu? diyorum.

Diyorum da içim hiç rahat değil. Ya gerçekten şeker bu kadar tehlikeli ise. Hemen aklıma şeker hastalığı ve İnsülin geliyor. İnsüline bağımlı hasta tanıdıklarım var ve işleri hiç de kolay değil. İnsülin, pankreas tarafından salgılanan ve vücudun şekeri kullanmasına yardımcı olarak kandaki şeker seviyesini normal sınırlarda tutan bir hormon. Bu hormon kan şekerinin kandan ayrılarak hücre içine girmesini sağlıyor ve böylece kandaki şeker düzeyi azalmış oluyor.




Bu durumda aslında hepimiz insülin bağımlısı sayılabiliriz. Yani insülin olmadan yaşamımızı sürdüremeyiz. Herhangi bir sebebe bağlı olarak pankreasımız yeterli insülini salgılayamazsa dışarıdan almamız gerekiyor. Pankreasın yeterli insülini salgılayamaması, genetik olduğu gibi yaşlılık veya hareketsizlik sebebiyle de olabilir. Ailesinde diyabetli olanların genç yaşlardan itibaren şekere mesafeli durmalarında fayda var. Ayrıca, yaşamımızda durağan değil, hareketli olmamız çok önemli.




Pes! yazımın geldiği yere bende şaşırdım, kendime Pes! diyorum. Geçen hafta misafirlerim için hazırladığım sütlü tatlının tarifini vereceğim neler anlatıyorum. Ancak, dediğim gibi ailenizde diyabetli hasta varsa dikkatli olun ama kararında olduktan sonra tatlılarımızdan tamamen vazgeçmemize gerek yok;

Tabii bence!


KAKAO SOSLU SÜTLÜ TATLI

Malzemeler;

1 LİTRE SÜT
50 Gr MARGARİN
2.5 KAHVE FİNCANI UN
1 BARDAK TOZ ŞEKER

Üzeri için kakaolu sos;

1 PAKET KAKAO
1 KAHVE FİNCANI TOZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT

Süsleme;
HİNDİSTAN CEVİZİ RENDESİ

Tatlıyı pişireceğimiz tencerede yağla un kavrulur.
Karıştırmaya devam ederken yavaş yavaş süt ilave edilir.
Kaynama başlayınca şekeri konur.
Bir kaç taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve cam tepsiye dökülür.
Aynı tencerede sos malzemesi devamlı karıştırılarak pişirilir.
Tepsideki muhallebinin üzerini kapatacak şekilde dökülüp, yayılır.
Soğuduktan sonra streçleyip buzdolabına kaldırılır.
Servisten önce üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.


AFİYET OLSUN!








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...