27 Ocak 2020 Pazartesi

ELMALI KEK...Kek Pişirmenin Püf Noktaları...

Kek pişirmeyi sevdiğimi hep söylerim. Sebebi de pratik olması. Kurabiyeler, çörekler gözümde büyür. Çok ender de olsa kurabiye hamurunu yoğurmaya başladığımda hamurla uğraşmanın ne kadar da keyifli ve eğlenceli olduğunu anlıyorum. Ayrıca, kurabiyelere değişik şekiller vermek de hoşuma gitmiyor değil. Elbette bir gün bir kere daha kurabiye hamuru yoğururum. Daha önceleri hem tereyağlı hem de margarinli fındıklı kurabiye pişirmiştim de ne çok övgü almıştım.


Esas övgüyü kendi damağım bana hissettirmişti ama belli etmemiştim. Bir kere kurabiye pişirdim diye övünmek de neyin nesiymiş. Övünmeyi sevmem ama gören, tadan olur da methederse başım üstüne kabul ederim. Malum, marifet iltifata tabidir. İlk denediğimde Fındıklı Kurabiye'm çok lezzetli olmuştu da bir de tereyağlı pişirmiştim. Allah biliyor ya tereyağlı'sının lezzeti bir başkaydı. Bu kadar methettikten sonra merak edip de pişirmek isteyenler için FINDIKLIKURABİYE...Atıştırmalık... ile KURABİYE...Fındıklı...Mis Gibi Tereyağlı... iki çeşit fındıklı kurabiye tarifi emirlerine amadedir. Kolay gelsin.

Başta da dediğim gibi çırpıp, çırpıp fırına verdiğim kekleri pişirmesi kolay geldiği için çok seviyorum. Aslında, bu zorluk ve kolaylıklar da zannedersem kişiden kişiye değişiyor. Kek adını duyduğunda tüyleri diken diken olan arkadaşlarım var. Kek pişiremeyeceklerine o kadar inanmışlar ki; ne dersem diyeyim onları ikna etmem mümkün olmuyor. Onlar, baştan havluyu atmışlar, geçmiş olsun.


Kek pişirmekten korkan arkadaşlarımı ikna etmek için her seferinde bu işin püf noktalarından bahsetmeye çalışıyorum. Sırasıyla;
Malzemeleriniz oda sıcaklığında olsun.
Tariflerde belirtildiği şekliyle malzemelerinizi sırasıyla ilave edip, çırpın. 
En son un ve kabartma tozunu ilave ettiğinizde ise elektrikli çırpıcının uçlarını elinize alıp, el gücüyle çırpın. 
Ben fırını önceden ısıtmıyorum. 
Hamuru döktüğüm tepsi veya kek kalıbını soğuk fırına yerleştirdikten sonra fırını çalıştırıyorum. 
Kekin pişip, pişmediğini kontrol etmek için 20-30 dakikadan önce fırın kesinlikle açılmaz. 
İçerisinde yoğun meyve veya çeşitli malzemeler bulunan kek hamuru geç pişer.


Tüm bu noktalara riayet edildiği takdirde harika kekler pişireceğinizden zerre kadar şüphe etmeyin. Zaten, her işin bir usulü vardır. Usulüne göre hareket edildiği takdirde sonucun kötü olma ihtimali de yoktur. Ancak, korkmuş arkadaş da haklı; vaktiyle bir gün misafirlerine güzel, lezzetli, hem göze hem mideye hitap edecek bir kek yapmaya niyet etmiş ama fırından çıkan, dışı kabuk gibi sert, içi pişmemiş, hamur kalmış, sönük, adeta içine kapanmış gibi kötü görünümlü bir şey. Kek demeye dili varmıyor. Yaşanan bu düş kırıklığı o kişiyi çok etkilemiş. Yıllarca kek yapmaya kalkmadığı gibi aklından bile geçirmiyor.


Maalesef, onları korkularıyla başbaşa bırakmak zorundayım. Zira, yeni bir ELMALI KEK tarifi ile buradayım. Fotoğrafta gördüğünüz içi teflon olan bu kek kalıbını uzun yıllar önce satın aldım ama memnun kaldığımı söyleyemem. Teflon kalıpta pişen kekin içinden kolaylıkla çıkacağını zannederek, yanılmışım. Yine de ara sıra değişiklik olsun diye kullanıyorum. Ayrıca, salata ve çeşitli yemeklerimizde kalıp görevi de gördüğü için iyi bir yardımcı diyebilirim.

Bu kadar gevezelik yeter diyelim ve hemen tarifimize geçelim. Şimdiden afiyet olsun!



ELMALI KEK


MALZEME:

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI YOĞURT
YARIM SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 LİMON KABUĞU RENDE
YARIM LİMON SUYU
1 YEMEK KAŞIĞI MISIR UNU
2 BARDAK UN
1 ADET ELMA


YAPILIŞI:

Yumurtalar toz şeker ile iyice çırpılır.
Sırasıyla yoğurt, sıvıyağ ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
Un elekten elenerek ilave edilir. Üzerine limon suyu dökülen kabartma tozu da ilave edilir.
Mısır unu ve limon kabuğu rendesi de ilave edildikten sonra tüm malzeme birbirine karıştırılır.
Bu aşamada, elektrikli çırpıcı kullanılmaz.
Çırpıcının uçlarıyla karıştırılan kek hamuru bir kaşık yardımıyla yağlanmış kek kalıbına dökülür.
Üzerine ince elma dilimleri yerleştirilir ve fırına verilir.
170⁰'ye ayarlanan fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
20 dakikayı geçtikten sonra bir kürdan yardımıyla pişip, pişmediği kontrol edilir.
Kürdan temiz çıkmışsa kek pişmiş demektir.
Kürdana hamur yapışmışsa ve kekin üzeri iyice kızarmışsa fırının ısısı 150⁰'ye düşürülerek pişirmeye devam edilir. 
5-10 dakika sonra tekrar kontrol edilir. Kürdan temiz çıktığında kek pişmiştir.
Kek ılındığında servis tabağına alınır ve isteğe göre dilimlenir.

Afiyet olsun!



30 yorum:

  1. Hımm bence nefis gözüküyor,afiyet olsun..🙂 Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorum için teşekkürler Ertuğrul Bey. İyi akşamlar, esenlikler diliyorum.

      Sil
  2. Granit döküm kalıplar çıktı şimdi. Kekler çok daha kolay çıkıyor kalıptan. Elmalı kekinizde en çok dikkatimi çeken şey, elma dilimlerini yerleştirme şeklini oldu. Keke çok güzel bir görüntü vermiş. Deyim yerindeyse çiçek gibi olmuş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Granit dökümden kalıp da yaptıklarını bilmiyordum. İnanmayacaksınız ama yazımın ilk başlığı Çiçek Gibi'ydi. Sonradan değiştirdim. Ziyaretiniz ve kıymetli yorumunuz için teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dilerim. Esen kalın.

      Sil
  3. Elinize sağlık, kokusu geldi buralara:) Her hafta kek olur bizim evde, elmalı çoğunlukta, limonlu da çok sevilir. Çabuk pişsin istiyorsam turta kalıbına yapıyorum, kalıba yayıldığı için yarım saatte pişmiş oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, kekleri severiz. Hele Elmalı kek candır. Kokusunu sevdiğim için limonlu kek de güzel olur ama hiç denemedim galiba. Limonlu kek pişirdiğimi hatırlamıyorum. En yakın zamanda deneyip, burada paylaşmayı isterim. Turta kalıbında kek de iyi akılmış. Ziyaretiniz ve kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgilerimle, esen kalın.

      Sil
  4. İyi bir kek için bence öncelikle iyi bir fırın lazım. Ben de kek yapamadığımı sanıyordum. Davul fırında kek yapmaya çalışıyordum. 10 dakikada pişiyordu. Dışı pişmiş içi çiğ kalıyordu. Çıkarmasak bu sefer dışı yanacak. Dereceli bir fırın alınca kek yapabildiğimi fark ettim.

    Ben elmayı tart ya da kurabiyeye daha çok yakıştırıyorum ama bu kek de çok güzel görünüyor. Elinize sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vaktiyle davul fırınımızda annemin el açması böreklerini pişirirdik. Tepsinin içindeki börek nar gibi kızarır kubbe gibi de kabarırdı. Böreği çok güzel pişirirdi ama keki hiç denemedik bile. Elmalı tart ve kurabiye tariflerimi uzun zaman önce paylaşmıştım. Hatırlattığınız iyi oldu. Onları bende çok severim. Bir ara pişireyim de hasret gidereyim. Şule hanım ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Esen kalın...

      Sil
  5. of of saaol kek delisiyim yaaa :)

    YanıtlaSil
  6. Ev keki sevilmezmi.Ellerinize sağlık Rabia Hanım,nefis görünüyor.Afiyet şifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Elbette sevilir de biraz az sevsem daha iyi olacak. Sevgilerimle :)

      Sil
  7. Biraz da kendi yorumumu katarak denedim kekinizi, çok güzel oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun. Bazı eski, klasikleşmiş yemeklerin aslına uygun pişirilmesi taraftarıyım ama kek gibi ürünleri pişirirken içeriğini zenginleştirmek, dışını farklı süslemek en tabii hakkımız. Afiyet olsun...

      Sil
  8. zamanın olursaaa, yeni bir öyküye başladıım, okur musuuun, yeni yazımdaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette. Akşama uğrayabilirim. Görüşmek üzere :)

      Sil
  9. Kek pişirmek benim de kolayıma gidiyor:)
    Elmalısını pek denememiştim bu tarif harika görünüyor mutlaka yapacağım..
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hoş gelmişsiniz. Eminim, siz daha iyilerini yaparsınız. Şimdiden afiyet olsun...

      Sil
  10. keki çok seviyorum. Limonlu ya da elmalı bol tarçınlı daha çok sevsem de genelde çocuklar kakaolu çikolatalı istedikleri istedikleri için onlara göre yapıyorum. Elmalı kekin şekline de bayıldım eminim tadı da görüntüsü gibi şahanedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lerzan hanım, aslında ben de kakaolu kek severim ama bu aralar unuttum galiba. Çok da lezzetli olur aslında. En yakın zamanda bir kakaolu kek pişirmem lazım. Canım çekti. Ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  11. kek güzel olursa iyi pişirilirse heleki de sizinki gibi elmalı kek yapıp böyle de güzel görünürse çok severim ellerinize sağlık çok güzel bir tarif olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim HürPost. İyi bildiniz, keklerin iyi pişmesi çok önemli. Kabarmasını da bu yüzden istiyoruz. Kabaran kekin içi iyi pişer. Mutlu akşamlar...

      Sil
  12. oh kek ve reçel iştahımı açtı yineğğğğ :) hani öykü vardı yaaa, feriha hanım, yeni bölümünü yazdım bu akşam, yani tabisideki okumak istersen yaniii :) uzun öykü yapıcam bunuuu:)

    YanıtlaSil
  13. yaparım ben ama mutfak çok kötü batar :)))

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...