26 Kasım 2016 Cumartesi

HUMUS...Nohut...Ve Daha Fazlası...

Son yıllarda beslenmeyle ilgili hemen hemen her ürün için farkındalık yaratılıyor. Bildim bileli soframızda yer alan, yediğimiz-içtiğimiz gıdalarla ilgili gün geçmiyor ki yararlarını anlatan bir yazı karşıma çıkmasın. Bunlardan biri de nohut. Bizim soframızda nohut değişik şekillerde yeteri kadar yer alır. Rahmetli babamın tabiriyle "ağır makineli" Etli Nohut yemeği, yanında pilav ve karışık turşu ile soğuk kış günlerinin sevilen bir yemeğidir. Derin dondurucuda sakladığım haşlanmış nohutla da ihtiyaç halinde nefis Nohutlu Pilavlar pişiririm. Bazen de çay sofralarında değişik bir renk ve çeşni olarak kızarmış ekmek dilimlerine sürülmek üzere Humus hazırlarım.


Velhasılı biz nohutu seviyoruz ve yeteri kadar da tüketiyoruz. Ancak, bazı insanlar veya aileler nohut yemeklerini sevmiyor olabilir. Çünkü, nohutun sayılamayacak kadar çok faydasının yanı sıra bazı olumsuz yönleri de var. Mesela, bazı insanlarda aşırı tüketime bağlı olarak şişkinlik, gaz ve hazımsızlığa neden olabilmektedir. Aslında, dikkatli davranılırsa hiç bir sorun yaşanmaz. Şöyle ki; iki öğün üst üste değil de belli aralıklarla günde bir öğün tüketildiği takdirde nohutun içeriğindeki zengin protein, vitamin, mineral ve liflerinden mahrum kalmamış oluruz.



Nohut ayrıca kilo vermeye yardımcı, bağışıklık sistemini güçlendirici ve çok iyi bir antioksidandır. Tadını sevmediği için nohuttan uzak duranlara ise bu çok faydalı bakliyattan yararlanmaları için tadını ve kokusunu hissetmeden tüketebilecekleri Humus'u tavsiye ederim


Humus tarifi bana aileden miras değil ama uzun yıllar öncesinden kimbilir hangi gazete veya dergiden hatıra kalmış eski bir tariftir. Nohutun sağlığımıza olan faydalarını öğrendikten sonra daha da sık yapar oldum. Eminim siz de bundan sonra nohut hakkında daha olumlu düşüneceksiniz. Sofralarınızı, damak tadınıza uygun nohutlu yemekler ile donatarak ailenizin sağlıklı beslenmesine yardımcı olacaksınız.

Şimdiden Afiyet olsun!



HUMUS

MALZEME;

2 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Adet Kuru Soğan
2-3 Diş Sarımsak
2 Yemek Kaşığı zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Zerdeçal
10 Sap Maydanoz
3 Yemek Kaşığı Tahin
1 Adet Limonun Suyu

YAPILIŞI;

Soğan yemeklik doğranır. Bir tavada, ağır ateş üzerinde rengi kararmadan kavrulur.
Kavrulan soğanlar soğuyunca diğer malzemelerle birlikte robotta çekilir.
Macun kıvamına gelince servis tabağına alınır.
Kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde ikram edilir.

Not; Damak zevkinize göre tahin, zeytinyağı ve limon suyunu arttırabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...