Bu yıl da her zaman ki gibi "eski ağıza yeni taam" diyerek başladım yeni çıkan sebzeleri bir bir pişirmeye. Sıra enginara gelince yine annemin usulü iç baklalı pişirdim ve lezzetine doyamadık ama ne kadar lezzetli olursa olsun bir zaman sonra tekrar tekrar aynı yemeği yemek bıkkınlık veriyor. Sağlıklı beslenme adına hem de çok sevdiğimiz enginara soframızda daha fazla yer vermek için değişik tariflere ihtiyaç oluyor.
Dikkat ettiyseniz bilirsiniz, lokantalarda Zeytinyağlı Enginar'ı sadece garnitürlü olarak servis ederler. Lokantalarda iç baklalı olanını hiç görmedim. Baklalı enginardan usanınca ben de bu defa lokanta usulü pişirmek istedim. İç baklayla pişirilenin yeri benim için ayrı ama garnitürlüsü de hiç fena olmadı. Semt pazarından satın aldığım enginarlar da Bayrampaşa olunca bizim lokanta usulü Zeytinyağlı Enginar'ımızın tadına doyamadık vesselam.
Kış bitip de Mart ayı girdiğinde sırasıyla Kıbrıs'dan, Nisan ayından itibaren İzmir'den gelen enginarlarla mevsimi erken açanlar enginarın yemeklerinden bıkmış olabilirler. Ancak, Mayıs ayından itibaren Temmuza kadar devam eden Bayrampaşa Enginar'ını hiç pişirmeden olmaz. Marmara Bölgesinin tüm memlekete nam salmış Bayrampaşa Enginar'ının lezzeti bir başkadır.
Şimdiden afiyet olsun.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR (Garnitürlü)
MALZEMELER:
6 adet Enginar
1 adet Soğan
1 adet Patates
1 adet Havuç
Yarım bardak Bezelye
2 bardak Su
1 çay bardağı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz,
1 tatlı kaşığı Toz Şeker
Dereotu
YAPILIŞI:
1. Patates ve havuç küp doğranır, bezelyelerle beraber tencerenin dibine yayılır.
2. Garnitürün üzerine enginarlar yerleştirilir. Tuzu ve şekeri serpilir.
3. Soğan dörde bölünür, enginarların aralarındaki boşluklara yerleştirilir. Suyu verilir.
4. Zeytinyağı da ilave edildikten sonra porselen tabak enginarların üzerine kapatılır.
5. Tencerenin kapağı da kapatıldıktan sonra orta ateşe oturtulur.
6. Kaynama başlayınca, ateş kısılır.
7. Ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
8. Yağına kalan yemeğimiz ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
9. Servis tabağına önce enginarlar alınır. Üzerlerine garnitür paylaştırılır ve ince kıyılmış dereotu serpilir.
Ne tesadüf. Dün Kıbrıslı bir arkadaşımızda zeytinyağlı-baklalı enginar yedik. Ben enginarı bezelyeli yaparım, öylesi daha güzel geldi. Babam da Kıbrıs kökenli ama o tarzda pişirmeyi bilmiyordum.
YanıtlaSilElinize sağlık, mutfağınız bereketli olsun.
Sevgiler...
Gerçekten güzel bir tesadüf olmuş. İç baklayı ayıklamak zor gelebilir ama da iç bakla ve enginar birbirine yakışan bir ikilidir. Pazarlarda da beraber satılır. Benden de sevgiler...
Silbenimde bu sıcak havalarda en sevdiğim yemektir bu :)
YanıtlaSilMerhaba;
YanıtlaSilAnne yemeklerinin lezzeti ne yaparsak yapalım tutturamıyoruz tabi ki ... Anneciğinize sevgi ve saygılar ... Allah sağlık versin..
Sizin de emeğinize ve tarifinize sağlık.
Kryifli akşamlar
Güzel temennilerine teşekkür ederim didemika. Mutlu bir haftasonu geçirmeni dilerim. İyi günler...
SilSıcaklarda hafif bir zeytinyağlı ellerinize sağlık afiyetle.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Evimin Güncesi. Dediğiniz gibi yaz aylarında biz de zeytinyağlıları soframızdan eksik etmiyoruz. Sevgiler...
SilSevgili arkadaşım ben de çok severim enginarı iç baklalı. böylesi garnitürlü de yaparım bir de favalı yaparım onu da tavsiye ederim harika güzel oluyor hem de bakla kabuğu ayıklama durumu olmuyor.Eline sağlık görselin de çok güzel çok iştah açıcı görünüyor canım...
YanıtlaSil