10 Ekim 2015 Cumartesi

YA SABIR! Sabret Gönül Bir Gün Olur Bu Hasret Biter...

Ya Sabır! çektiğimiz çok olay olur hayatımızda. Sevdiğinin yolunu gözleyen aşıklar, hastanede yatan hastalar sabretmek zorundadır. Sabır, insanın her türlü zorluğa tahammül etmesi ve musibetler karşısında isyan etmeden metanetle durmasıdır. Ayrıca, güçlüklere göğüs germe ve karşı koyma direncini sağlam tutmasıdır.


Sabır, olumlu bir davranıştır. Sabır, acele karar vermekten korur. Sabreden kişi olayları salim kafayla düşüneceği için harekete geçtiğinde iyi neticeler alır. Sabır, insan hayatının olmazsa olmazıdır. Aile içinde, sosyal hayatta her an her durumda sabretmemiz, sabırlı olmamız gerekir. Sabırlı insan geçinmesi kolay, uyumlu insandır. Çünkü, sabırlı insan fevri davranmaz. Öfkeyle hareket etmez. Dolayısıyla, sabırlı insan sevilir.

Sabrı hem kendimize hem de sevdiklerimize tavsiye ettiğimize göre demek ki sabır, bildiğimiz ama uygulamakta zafiyete düştüğümüz bir durum. Çünkü, aksilikler karşısında ilk yaptığımız şey öfkeye kapılmaktır. Sabır, yaşadıkça, tecrübe edindikçe yani ilerleyen yaşla beraber insan karakterinde yerleşen ve gelişen bir meziyettir. Yaşlı insanın öfkesini yenip, sabretmesi beklenirken, gencin öfkeyle hareket etmesi bizi şaşırtmaz. Kanı deli akan genç, "Öfkeyle kalkan, zararla oturur". ata sözüne inat öfkesine yenilerek yanlışlıklar yapar. Yanlışlıkları yapa yapa da doğruyu öğrenir. Bu insanoğlunun kaderidir. Hatalarımızın çoğu öfkeyle hareket ettiğimiz, aklımızın devreden çıktığı, başımızda gençlik rüzgarlarının estiği yıllarda yapılmıştır.


Sabır sadece kötüler ve kötülükler karşısında değil suya attığımız oltamızla beklerken de lazımdır. Hatta, sevdiğine kavuşmayı hayal eden aşık da sabredecektir. Rahmetli Sadi Hoşses'in bestesi olan "Sabret gönül bir gün olur bu hasret biter. Çekilen acılar canım gün olur geçer" şarkısında da olduğu gibi. Sözlerinin eskiliği nedeniyle bu günün gençliğinin anlamakta zorlanacağını düşünsem de aşkın dili yoktur genellemesine güvenerek, şarkının sözlerini aşağıda sunuyorum. Şarkıda anlatılan aşk acısı nakarat bölümündeki teselli sözcükleriyle bir nebze de olsa aşıklara umut veriyor.



SABRET GÖNÜL

Hicranı açmıştır sinede yara
Zavallı gönlümün neş'esi kara
Talihin zulmeti yol vermez yâra
Bahtım kara, gül kara, sümbül kara

Sabret gönül bir gün olur bu hasret biter
Çekilen acılar canım gün olur geçer

Bir gül için bülbül giymiş karalar
Sinem üzre göz göz olmuş yaralar
Bu dert beni iflah etmez paralar
Benim derdim dermanım bilen yok

Sabret gönül bir gün olur bu hasret biter
Çekilen acılar canım gün olur geçer

Beste: Sâdi Hoşses
Güfte: Karacaoğlan




6 yorum:

  1. Ne güzel bir şarkıymış, teşekkürler. Sabrın sonu selamettir :)

    YanıtlaSil
  2. Her şeyde her yerde sabır mutluluk getirir...

    YanıtlaSil
  3. Sabır ne güzellikler getirir hayatımıza

    YanıtlaSil
  4. Sabır gerçekten de bulunmaz bir hazine gibidir.. Bazen insanlar "sabır sabır da; nereye kadar?" diyebilir. bence her zaman için sabırlı olmak gerekir.. Sabrını yitiren insan hayatın güçlüklerini göğüslemekte zorluk çekebilir...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok severim bu eseri teşekkürler güzel yazınız için yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...