12 Kasım 2013 Salı

ARMUTLU PASTA...

Uzunca bir süredir şerbetli tatlıları hayatımızdan çıkardık ama bizim sofralar tatlısız olmaz. Yaz aylarında çeşit çeşit sütlü tatlılar pişirdim ve birçoğunu da buradan paylaştım. Yaz mevsimi geçip, havalar serinleyince sütlü tatlılar yerine başka bir şey denemek istedim ve bir kaç reçetenin karışımından bembeyaz bir pasta ortaya çıkardım. 



Pasta, çay sofralarına yakıştığı gibi bilhassa doğum günleri, nişan ve düğün törenlerinin baş ikramıdır. Aslında, pastayı pastacıdan satın almayı tercih ederim. Evde amatörce yapılan pastalar, malzeme çeşidinin temininde ve profesyonellik bakımından pastane pastalarıyla boy ölçüşemez.

Ben de pastam ile iddialı değilim ama biraz çalışırsam lezzetli pastalar çıkaracağıma güvenim tam. Pastamızın keki için vereceğim ölçüler çok defalar denendi ve sonuç her seferinde başarılı oldu. Pasta kreması olarak uyguladığım tarif ise yalancı tavuk göğsü dedikleri sütlü tatlı. Bu iki bilineni, bir de meyve ile birleştirince ortaya harika bir pasta çıktı. 






Pastaların lezzetli olması kadar süslemeleri de önemlidir. Son anda karar verip, pişirdiğim için süsleme malzemesinin eksikliği ve zamanın darlığı nedeniyle pastamızı en sade haliyle sofraya getirmek zorunda kaldım. Fotoğraf makinesinin pilleri de bitmiş ancak bir poz çekebildim. 





Acemi pastacıdan da daha fazlasını beklemek biraz insafsızlık olur. Bir daha ki sefere hem damağa hem de gözlere hitap edecek lezzetli pasta pişirmek ödevim olsun. 


ARMUTLU PASTA:

KEK MALZEMESİ:

5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Yarım limon suyu

PASTA KREMASININ MALZEMESİ:

1 kg. Süt
2 çorba kaşığı Un
2 çorba kaşığı Nişasta
1 su bardağı toz Şeker
2 adet Yumurta sarısı
1 çay kaşığı Vanilya

5 adet Armut:
Yarım bardak toz Şeker

ÜZERİ İÇİN:

Hindistan cevizi rendesi, v.s.

YAPILIŞI:

Yumurtalar şeker ile çırpılır. Yağı ilave edilir. Daha sonra diğer malzemelerde katılarak karıştırılıp, tepsiye dökülür. Orta ısılı fırında pişirilir. 

Bu arada, armutlar yıkanır, soyulur, çekirdek yuvaları temizlenir ve dilimlenir. Bir tencerenin içinde yarım su bardağı toz şeker ile dilimlenmiş armutlar kısık ateşte pişirilip, soğumaya bırakılır. 

Krema için tencere içinde evvela un, nişasta ve şeker harmanlanır, içine ilave edilen süt ve yumurta sarıları tel çırpıcı ile çırpılarak pişirilir. En son vanilya ilave edildikten sonra ocaktan alınan pasta kreması kullanıma hazırdır. 

Bıçak yardımıyla enlemesine ortasından kesilen kekin alt parçasına evvela armut dilimleri dizilir üzerine pasta kreması sıvanır. Kekin diğer yarısı kremanın üzerine kapatılır. Pastanın üzerine kalan krema dökülür, muntazam bir şekilde yayılır. Kremanın da üzerine armut dilimlerinin kalan yarısı dizilir. 

Üzerini süslemek için ben hindistan cevizi kullandım. Aslında pasta süslemesi sahibinin zevkini yansıtacağı için yönlendirme yapmak doğru olmaz.

Afiyet olsun!







6 yorum:

  1. iyi geceler Rabia hanım..
    tarifleriniz gerçekten farklı belkide ben çok tarif bilmediğim ve okumadığım için..notlarımı aldım ve ayva reçeli gibi buda öyle güzel görünüyorki yinede size iki şey söylemek istiyorum içimden gelerek..1.ben rejim yapmaya başladım ve kilo veriyorum eğer yaparda yersem sebebi siz olacaksınız ;) şaka yapıyorum..2. tarifleriniz evet çok güzel fakat nedendir bilmiyorum yazılarınız yani anlatımınız beni daha çok etkiliyor ve bir tarzınız var farklı..sizi nurten ablanın tarzına benzetiyorum hemde en baştan beri..sıcak ve ılıman bir iklim gibisiniz.. :) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gülçin nur...Havadan Sudan yazmak için çıktığım bu yolda bazen kendi mutfağımdan paylaşımlar yapıyorum. Kâh annemin yemeklerinden, kâh yemek defterimdeki eski tariflerden. Diyetini sakın bozma. Sıcak ve ılıman bir iklime benzetilmek ne kadar hoş bir iltifat. Çok mutlu oldum. Sevgi ve muhabbetle...

      Sil
  2. Süslemesi eksik kalmamış bence.. Pasta o kadar güzel ki kendinden oluşmuş güzelliği. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim çok zarifsin. Ziyaretin ve nazik yorumun için teşekkür ederim. Mutlu hafta sonları dileğiyle...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...