23 Haziran 2015 Salı

GÜLLAÇ...Ramazan'ın Gülü...Sütlü Tatlı...

Bu yıl yine yazlık evimizde idrak ettiğimiz Ramazan'ı Şerif daha yıllarca da yaz aylarında misafirimiz olacak. Ramazan ayı sofralarının iftariyelik, yemek ve tatlıları, her ne kadar yörelere göre değişiklik gösterse de yaşandığı mevsime göre de değişir. Bilhassa, Ramazan davetlerinin olmazsa olmazları tatlılar, mevsimlere göre ister istemez değişiyor. 



Kış aylarının soğuk günlerinde, iftar sofralarına Baklava'dan Revani'ye şerbetli tatlılar ne kadar yakışıyorsa yaz mevsiminin insanı kavuran sıcaklarında da soğukluklar -karpuz, kavun dilimleri- ile buz gibi soğutulmuş üzüm salkımları, armutlar, şeftaliler o kadar yakışıyor. Doğal tatlılar dediğim bu meyvelerin hele ki olgunları seçilirse şerbetli tatlıları hiç aratmıyorlar. 

Ancak, Ramazan iftarlarının bir tatlısı vardır ki; yaza kışa bakılmaz, o olmadan olmaz, o tatlının olmadığı bir iftar daveti düşünülemez bile. Tahmin ettiğiniz gibi Güllaç'tan bahsediyorum. Güllaç, kışa da yaza da yakışır ama illaki yaz mevsimine daha uygun düşüyor. Buzdolabında muhafaza edildiği için soğuk, sütlü olduğu için hazmı kolay, hafif bir tatlıdır.




Her yıl olduğu gibi bu yıl da ritüeli bozmadık, Ramazan Güllacı'mızı aldık ve tatlımızı yaptık ama bu yıl farklı olarak, Bayramda da Güllaç tatlısı yaptım. Bulunduğumuz yörenin taze, mis gibi sütlerinden hazırladığım Güllaç'ımız çok lezzetli oldu. Yemelere doyamadık.  

En eski, en bildik bir marka olan Saffet Abdullah'ın ürününü kullandığım tatlımı, kendi damak tadımıza uygun olarak ve yapımı kolay olduğu için taze taze tüketilsin diye bir paketi ikiye bölerek hazırladım. Yarım paket Güllaç için 1 litre sütü, 1 su bardağı toz şeker ile şeker eriyene kadar karıştırarak iyice ısıttım. Tepsinin içinde bir elimdeki Güllaç yaprağını diğer elimdeki süt kepçesiyle ıslata ıslata tepsiye döşedim. Yaprakların yarısına geldiğimde hazır aldığım öğütülmüş fındıktan döşedim. 





İkram için tabaklara paylaştırılan tatlımızın üzerine yine fındık veya arzuya göre ceviz ile birlikte gülsuyu da çok yakışıyor. Ayrıca, ölçüde bir yanlışlık olur da Güllaç tatlınızın kuru olduğunu hissederseniz porsiyonların üzerine gülsuyuyla birlikte bir miktar da soğuk süt ilave edebilirsiniz. 

Memleketimiz insanı şerbetli tatlıları her zaman için çok sever ama sütlü tatlıları tercih edenler de azımsanmayacak kadar çoktur. Ramazan'dan yadigâr Güllaç tatlısına, diğer sütlü tatlılar gibi günlük hayatımızda neden yer vermediğimizi de hiç bilemem.




10 yorum:

  1. Nefis görünüyor. Markayı öğrenmek isterdim Rabia Hanım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka bilirsiniz, Saffet Abdullah markası çok eskidir.
      Bir kaç yıldır yeni markalar da görüyorum ama denemeyi düşünmüyorum.
      Sevgiler :)

      Sil
    2. İnanın bilmiyordum teşekkürler, ayrıca hiç güllaç yemedim desem şaşır mısınız ? :)

      Sil
    3. Şaşırmadım dersem yalan olur :))
      Ama demek ki hiçbir şeye şaşırmamak lazım :)
      Bu hayatta olmaz dediğiniz her şey olabiliyor.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Ellerinize sağlık nefis görünüyor. Sütlü tatlıları biz çok severiz ama Güllacı sadece ramazanda yapıyoruz nedense. Alışkanlık olmuş demek ki. Ara zamanlarda yapmak aklıma bile gelmiyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, aklımıza bile gelmiyor. Hurma da öyledir ya. Ramazan'la özdeşleşmişler, değiştirmek zor.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Sütlü hafif tam yaz tatlısı ne kadar ramazan tatlısı olsa da ben bir iki kere ramazan dışında da yapmıştım çok güzel görünüyor sevgili Rabia ellerine sağlık sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. merhaba ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor :) blogunuzu keşif etkinliğinden buldum ve takibe aldım bende bloğuma sizleri beklerim esen kalın Hayırlı Ramazanlar !!

    YanıtlaSil
  5. Şuan borcamda ve sütünü hep çekmiş şuan üstüne doksem biraz süt olurmu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çağla maytap, yazımda da bahsettiğim gibi Güllaç'ınızın kuru olduğunu düşünüyorsanız istediğiniz kadar soğuk süt ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...