18 Şubat 2013 Pazartesi

ARNAVUT Ciğeri mi? EDİRNE Tava Ciğeri mi?

Memleketimizin diğer illerinde durum nasıldır bilemem ama bir İstanbul'lu aile olarak Arnavut Ciğeri, -biz kardeşler daha çocukken- soframızda sıkça yer alırdı. Evimizde, ciğerin pişirilmesine son derece önem verilir. Ciğer, yağda fazla tutulmaz, üç-dört kere çevirip süzgeçle kağıt havlu üzerine alınır. Bu suretle yağda az kalan ciğer sertleşmez, yumuşacık olur. Yanında -üzerine kalan kızartma yağından azıcık dökülmüş- bol maydanozlu soğan ile servis yapılır. 



     Edirne Tava Ciğeri, yanında yağda çevrilmiş kurutulmuş acı biber ve isteğe bağlı
olarak tava yoğurdu ile servis edilir. 

Çocukların beyin gelişimlerinde önemli bir besin olduğunu bildiğim ciğerin ileri yaşlarda tüketilmesi tavsiye edilmediğinden ciğer tüketimimiz azalmış, kışları 2-3 kereyi geçmiyordu. Ta ki; yaz aylarını Edirne'nin ilçesi Keşan'ın sahil şeridinde geçirmeye başladığımızdan beri. 

Uzun yıllar önce misafir olduğumuz Edirne'de bize ikram edilen ciğerin tadını unutmadığımız için iki-üç sene önce, yine bir yaz mevsimi sahilden ilçe merkezine indiğimizde arayıp, sorduk ve Edirne Tava Ciğeri yapan bir yer bulduk. Edirne şehrinde tadına doyamadığımız ciğerin kalitesine erişemese de her yaz bir defa da olsa bu lezzetin peşine düşüyoruz.

Durup, dururken bütün bunları neden yazdığıma gelince... 

Bu gün, bir iş için Kadıköy'e inmiştim. Balık Pazarı'na uğramadan eve dönmek de olmaz. Bir kaç çeşit kahvaltılık aldıktan sonra nicedir aklımda olan kuzu ciğerini almak üzere gözüme kestirdiğim bir ciğerci dükkanına girdim. Ciğeri hazırlayacak satıcı sorunca, Arnavut ciğeri için kuşbaşı istedim ama aynı anda da aklıma Edirne Tava Ciğeri düştü. Gayrı ihtiyari, Edirne usulü ciğeri çok sevdiğimi evde hiç denemediğimi eğer yapabileceğim bir şeyse ciğeri ona göre hazırlamasını istediğimi, gayet kibar ve kararsız kalmaktan dolayı vaktini aldığım için özür dileyerek ifade etmeye çalıştım.

Belki benim alttan alır tavrımdan dolayı veya karakteri icabı Arnavut olma ihtimali yüksek adamcağız, homurdanır gibi sesler çıkararak, zar zor anladığım bir kaç kelime ile Arnavut ciğerinden başkasını tanımadığını, Edirne Ciğerini adeta düşman bir rakip görür şekilde hem anlattı hem de ciğeri kuşbaşı doğradı. Elime de ciğer paketini ve diğer sakatatların pişirilme talimatlarını içeren, müşteriler için hazırlanmış bir küçük risaleyi tutuşturdu.

Elimde ciğer paketim, dükkandan çıkarken hâlâ homurdanmakta olan satıcıya çok şey söyleyebilirdim ama bunun hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini biliyorum. Bilhassa son yıllarda giderek yükselen toplumdaki ayrışma veya ayrıştırma çabaları içinde varsın Arnavut Ciğeri ile Edirne Tava Ciğeri de bundan payını alsın. 

Ne gam!




10 yorum:

  1. bizim evde benden başka arnavut ciğeri tarzında ciğere kedimiz de bayılıyor ,bittiğinde çok zor kabulleniyor .Ellerine sağılık canım.Ben tavuktan yaparım,eee ,benim de sevmediğim şeyler var .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arnavut ciğerini sevmeyen çoktur esasında ama Edirne'nin ciğerine rastlarsanız en azından tatmanızı salık veririm. Çok ince şerit halinde doğrandığı için hafif oluyor.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Halbuki benim Kadıköy çarşısında bildiğim bir ciğerci var adeta sanat yaparcasına anlatır ve ciğeri hazırlar. Ben de ciğeri çok severim geçen günde bir yerde şişte kuzu ciğer yemiştim, süperdi. Nereden aklıma getirdiniz bu saatte? :)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğercinize Edirne ciğerini sorun bakalım, tepkisi ne olacak :)) Şişte ciğeri ben de çok merak ediyorum. Urfa'da sabah kahvaltısı olarak tüketildiğini duymuştum.
      Süper ciğer şiş yiyenlere afiyet olsun :)

      Sil
  3. Bizim oralarda yani Güneydogu mutfaginda ciger mangalda yapilir.Insanlar güne ciger sis yiyerek baslarlar...
    Edirne Tava Cigeri Tv. yemek programlarinda görmüstüm,tadini cok merak ediyorum.
    Ellerine saglik,yiyenlere afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İbrahim Tatlıses'in babası ciğerciymiş de o anlatmıştı, ciğerin sabahları yendiğini. Ben de tatmak istiyorum. Merak ediyorum.
      Edirne ciğerinin özelliği, dana ciğerini çok ince şeritler halinde doğruyorlar. Ciğer yediğinizi anlamıyorsunuz bile, çok hafif.
      Denemenizi tavsiye ederim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  4. BİZ ARNAVUT CİĞERİ OLARAK YAPIP YERİZ HEP BELKİDE EDİRNE TAVA CİĞERİDİR.ÖZELLİKLE BABAM ÇOK GÜZEL YAPAR,BİZ YANINA PATATES KIZARTMASIDA YAPARIZ NEFİS OLUR,ELİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arnavut ciğeri kuzu ciğerinden ve kuşbaşı doğranır, Edirne ciğeri ise dana ciğerinden çok ince şeritler halinde kesilmesi ile oluyor.
      Evet, Arnavut ciğerinin küp doğranmış patates kızartması ile servis yapılması yaygındır. Ona büfe usulü diyorlar.
      Ziyaretiniz için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Arnavut ciğeri derim ama kırkpınar ciğerine de yani Edirne işine de hayır diyemem. Yolum Beyoğluna düşerse soluğu Canım Ciğerim'de alırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç yıl oluyor Ataşehir'in içinde tesadüfen Edirne Tava ciğeri yazılı bir bez pankart görünce pizzayı anında unutup, ciğerciye girdiğimizi hatırlıyorum. Beyoğlu'nda da var demek ki; bu çok kıymetli bir bilgi. Teşekkürler :))

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...