29 Eylül 2012 Cumartesi

BEN DE YAPTIM! Mutfakta kış hazırlığı...

Kadınlık genleri olsa gerek, kendime engel olamıyorum. Oysa ki bizim evde pek alışılmış bir şey değildir mutfakta kış hazırlığı. Tarhana, erişte, salça, domates-biber sosları, kahvaltılık ve menemenlik v.s. gibi kışlıkları köylü olsun şehirli olsun kadınların zevkle yaptıklarına yıllardır şahit oluyordum ama alışkanlığım olmadığından uzun ve yorucu işler diye kendimi bu işlerden vareste tutuyordum. 



Bazı şeyler için anneden-babadan görmüş olmak çok önemli. Çünkü, bizim evde tarhana da salça da erişte de satın alınır. Biz böyle görüp, böyle öğrenmişiz. Aslında, konu-komşu ve arkadaşlardan heveslenip, tek-tük bir şeyler yapmaya başlamıştım ama hele ki eve internet girdikten sonra bu işler beni iyiden iyiye sarmaya başladı. Evvela, dört-beş yıl önce bir arkadaşımın da yardımıyla salatalık turşusu kurdum. Yazın, bahçemizin eriklerinden kaynattığım marmelatları saymazsak tabii.

Yaz sonu İstanbul'da eve yakın markette armut domatesleri görünce domates püresi kaynatmak üzere domatesleri tek tek seçtim ve bunu yaparken de kendime inanamıyordum. Hele annem! gördüklerine şaşırmış vaziyette, benim bu faaliyetlerim çok garibine gidiyor. 

-"Kızım, kendini ne yoruyorsun. Hazır alırsın" diye yaptıklarıma ilk başta itiraz edecek oldu ama baktı ki ben kararlıyım, şimdi beni sessizce izlemekle iktifa ediyor. 




Domates püresini kaynatıp, kavanozladıktan sonra, domatesli acı biber turşusu hazırlamak için semt pazarında gördüğüm tombul acı biberlerden yarım kilo aldım. Tariflerdeki miktarlar büyük olduğu için kendi ölçümü kendim buldum. 
Biberlerin yarısı kadar domates rendesi, biraz sirke, sarımsak ve kaya tuzunu harmanlayıp, biberlerle birlikte kavanozlara doldurup, bir miktar maydonoz ilave ettikten sonra kapakları sıkıca kapattım. 






Ha, diyebilirsiniz ki; bu anlattıkların iyi güzel de kışlık mutfak hazırlığı bunlarla bitmez ki daha tarhana kurutulacak, erişte kesilecek, salça da lazım. Haklısınız ama şimdilik benden bu kadar. O dediklerinizi de yufkacıdan, marketlerden satın alırım. 

Eee, onlar da ekmek yiyecekler... öyle değil mi?


Not:1 litre suya bir çay bardağı sirke,

       2 çorba kaşığı tuz hesabıyla 
       salatalık turşusunu kurabilirsiniz.
       Suyu tadarak da tuzunu ayarlayın.
       
       
       




12 yorum:

  1. Benim de dolaplarımda hatta mutfakta yer kalmadı ama dediğiniz gibi hangi bloğu açsanız kışlık tarifler. Hepsi de değişik ve sevdiğimiz şeyler. Tabi görünce ben de dayanamıyorum hemen çarşı pazar koyuluyorum yapmaya. Ama anladım ki bu işin sonu yok. Şimdi sizin biber salamuranıza taktım. :))
    Ellerinize sağlık bence de yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abartmadan, tüketeceğimiz miktarlarda hazırlamamız çok önemli.
      Yaz geldiği, tazesi çıktığı halde dondurulmuş veya konserveleri bitmemiş arkadaşların şikayetlerini dinlemişimdir.
      Bir de dua edelim bari; Allah, yedirmeyi nasip etsin :)

      Sil
  2. Ah turşulara bayılırım.Çok güzel görünüyorlar.Küçük salatalık turşuları favorimdir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz, kornişon turşu zannedersem. Yemiş gibi yenebilir. Bilhassa mayonezli salatalarda kullanılıyor.
      Bizim ki kurufasulyenin yanında iyi gidiyor :))

      Sil
  3. Çok güzel kışlık yiyecekler hazırlamışsınız.
    Bloglar arası gezinirken rastladım, bir meraba demek istedim.
    Yazılarınız hoşuma gitti. Sizi izlemeye alıyorum.
    Ziyarete de beklerim, Pırıl.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Pırıl, yazımın başlığından da anlaşılacağı gibi Yemek Bloglarına bir nazire yapayım dedim. Ve, şakacıktan hazırladığım "Ben de yaptım" başlıklı yazım beklemediğim kadar iyi tepkiler aldı:))
    Sizin de beğendiğinize gerçekten sevindim :)
    Görüşmek üzere, kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. anneden,anneanneden görmek sahiden çok önemli ama emin olun birazda hevesle ilgili,benim anneannem herşeyini kendi yapar ama teyzemler ve annem çok da çekmemişler o'na:)işte biraz ben onun yolundan gidiyorum:)elinize sağlık ,afiyetle tüketin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) aslında milleti de bir aile gibi düşünmek gerekiyor galiba. Toplumun gelenek ve görenekleri hepimizi etkiliyor. İllaki kendi annemizden görmemiz gerekmiyor, çoğu zaman. Bir arkadaşımızın annesinin yaptıkları bir şekilde bize de aktarılıyor. Selametle...

      Sil
  6. ellerine sağlık hepsi çok güzel gözüküyorlar.
    bir tadımlık dahi olsa alamamak ne fena Rabia :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salatalık turşusu tuzlu, biberler çok acı...
      Ağzınızın tadını bozarlardı.
      Böylesi daha iyi :)))

      Sil
    2. :))) öyle kolay kurtulamazsın

      Sil
  7. turşuuuuu ... canım çekti şimdi ... olsada yesek :) turşu ve benim aramda büyük bir şşak vardır belirteyim ve annemede yaptırdım ... olmalarını bekliyorum .... açı turşuyada bayılırım bu arada ... rabbim ağız tadı ile yemeği nasip etsin :)

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...