17 Mayıs 2012 Perşembe

TEVAZU İBADETTİR...

Başlarını örten kadınlar, genç kızlar bir zamanlar çok aşağılandılar. Üniversite kapıları yüzlerine kapatıldı. Parklarda sevgilileri ile gezmeleri eleştirildi. Toplum içerisinde yadırgandılar, istenmediler ve çoğalmaları endişe ile karşılandı. Ancak, bütün bunlara karşın okul arkadaşları veya inanç özgürlüğüne inanan bir çok insan tarafından desteklendiler. Gelinen noktada, her şey doğru veya yanlış yaşandı bitti. Kötü olaylar anılarda kaldı. Tabii ki; tesettürlü hanımlar için hayat hala süt liman değildir, problemleri devam ediyor olabilir ama bu gün en azından kendilerini ifade edecek ortamları bulabiliyorlar. 



Ancak, bu rahatlığı yaşarken bazılarında bir şımarıklık -kibir- hali görüyorum. Ne tesadüftür ki; bu günkü takvim yaprağında aynen şöyle yazıyor. 
Hz. Ayşe (r. anhâ) buyurdular: "(İnsanlar) en faziletli ibadet olan tevâzûdan gafil kalıyorlar. 


Geçen gün yolda yürürken karşı yönden gelen başı örtülü bir hanımın bakışlarında o kibri gördüm. Mensup olduğu dinin özünden bi'haber, başını örttüğü için kendisini benden üstün gördüğünü, başını -özellikle olduğunu zannettiğim bir şekilde -dikleştirerek, boynumdaki fularıma üstten üstten fırlattığı bakışlarıyla ifade ediyordu.

Ümidediyorum ki; bu davranışı bir anlık dalgınlıktır ve bilerek yapmamıştır. 
Zira, her zaman ki gibi boğazımı korumak için boynuma doladığım fularım yüzünden, üstün ibadet olarak müjdelenen tevazu ibadetinin sevabından mahrum kalacağı aşikardır.



Fazilet  : Üstün, değerli
Tevâzu :  Alçakgönüllülük, kibirli olmamak
Gafil    :  Habersiz olma, aymazlık, unutmak






4 yorum:

  1. Hepimizde bir hazmetme sorunu var maalesef kapalı yada açık ne farkeder içindeki insan önemli, o insan çiğse hep çiğdir açık kapalı muhafazakar yada liberal olmasının önemi yoktur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekilcilik her yerde...Kimse insanlığı aramıyor ki. Şekli kendine benzeyen, onun için makbul...

      Sil
  2. kibirlılıgı bası kapalı ınsanlara özgu bır davranıs olark gormemek lazım aynı şekılde başı açık kıbırlı ınsanlarla da karşılaşmak mumkun bu bır karakter meselesı dıyelım kıbırlı olmak elbette hıc hoş bır davranıs değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeymuran:) Mayıs ayında bir gün sabah vakti takvim yaprağındaki Hadis-i Şerifi okudum, öğleden sonra henüz havalar serin olduğu için boynuma doladığım fularımla yolda yürürken o başı kapalı hanımın sert bakışlarıyla fularıma baktığını görünce çok tesadüfi çıkan bir yazı oldu.
      Bu yazının ana konusu tevazu sahibi olmanın kıymetini hatırlatmak. Yazının kahramanı kapalı-açık kadın veya erkek olabilir...Farketmez...Ortak paydamız insanlığımız.
      Sevgiler...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...