18 Aralık 2017 Pazartesi

KABAK TATLISI...Az Şekerli...

Yazının başlığını okuyanların ilk düşündüğü, "Hayrola! kabak tatlısının yanında kahve mi içiyoruz" olacaktır, büyük ihtimalle. N'apalım, tıp ilminin mümtaz temsilcilerinden Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil şekeri uzun zaman önce bize yasakladı. İki lafından biri "Şeker yemeyeceksiniz". Diğer lafı ise malumunuz "Ekmek yemeyeceksiniz". Yiyebileceğimiz ürünler de şarta bağlı. Organik olmalarına dikkat edilecek ve mümkünse evde üretilecek.


Pazardan, marketten aldıklarımızı pişirmekten bile bazen imtina ediyor iken yoğurttan sirkeye kadar her türlü ihtiyacımızı evimizde imal etmeye güç yetirebilir miyiz. Yanlış anlaşılmasın, Canan hocaya saygım sonsuz, dediklerine inanıyorum, hepsi doğrudur ama bir de gerçekler var. Şu meşhur reklamdaki gibi "Hayaller organik, gerçekler fabrik."

Canan hocanın her söylediği çok değerli ve mümkün olduğunca da tavsiyelerine uymak isterim. Lakin, harfiyen değil. Yasakladığı şekeri ve ekmeği soframdan kaldırmadım. Sadece, mümkün olduğunca azalttım, gün geçtikçe de azaltacağım. Çünkü, insan ister istemez etki altında kalıyor. Hoca'ya inanıyorum, dediklerini önemsiyorum ama gel gelelim bir de yılların alışkanlığı var. Tatlıya düşkünlük de bir nevi tiryakilik. Tatlı krizi de bir gerçek.


Her neyse, geçenlerde "İhtiyacımız yok ama en azından hava alırız" düşüncesiyle semtimizin pazarına doğru bir yürüyüş yaptık. Bu düşüncemiz, pazar tezgahlarını görünceye kadarmış meğer. Tezgahlardaki ürünlerin tazeliği karşısında dayanamayıp yine alışveriş yaptık. En son tatlı kabağı tezgahına yanaştığımızda, KABAK TATLISI...Sonbahara Yakışan Tatlı...başlıklı yazımda belirttiğim özelliklere sahip kabakları görünce hiç düşünmeden iki kilo tarttırdım.


Bu defa, Kabak Tatlısını en az şekerle pişirmek kararındaydım. Eski zamanlarda kabak tatlısını ağdalı tadı ile üzerinde kaymakla severdik ve iki kilo kabağı dört-beş su bardağı toz şekerle pişirirdik. Sağ olsun Canan hocanın ekmek ve şeker ikilisi için verdiği mücadeleden etkilenerek her kabak tatlısı pişirdiğimde daha az şeker koyar oldum. Bu gün geldiğim noktada iki kilogram tatlı kabağını iki bardak şekerle pişireceğim.

Bakalım görelim neler olacak, iki bardak şekerle tatlı nasıl olacak.


KABAK TATLISI

MALZEME:

2 Kg. Kestane Kabağı
2 Su Bardağı Toz Şeker

YAPILIŞI:

Pazardan soyulmuş olarak alınan kabak istenen büyüklükte dilimlenir.
Bol suyla iyice yıkanır ve pişeceği tencereye yerleştirilir.
2 su bardağı toz şeker kabakların üzerine gezdirilir.
Tencerenin kapağı kapatılarak kabakların bütün gece şekerde kalması sağlanır.
Ertesi sabah, su koyvermiş olan kabaklar kapağı kapalı tencerede orta ısılı ocakta pişmeye bırakılır.
Kabaklar yumuşayınca, tencerenin kapağı açılır ve ateşi iyice kısılır.
Tencerenin kapağı açık olarak ve kısık ateşte kabaklar suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Kabak tenceresi soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun!





2 yorum:

  1. Buzlukta saklanıyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı kabağını çiğ veya pişmiş olarak hiç saklamadım. Bu konuda tecrübem yok. Ancak, Google araştırmalarımda her iki şekilde de saklandığını öğrendim. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. İyi günler...

      Sil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...