28 Aralık 2017 Perşembe

ISPANAK YEMEĞİ...Lezzetinde Sağlık Gizli...

Geçen kış, yıkaması zor geldiği için her pazara çıkışta görmezden gelip ıspanak tezgahının yanından geçip, gidiyordum. Kış sonunda bir gün markette demet halinde görünce hoşuma gitti. Pazarcıların kaç kilo diye sormalarından mıdır bilmiyorum yarım kilo sebze almaya alışkın değilim. Market tezgahındaki bağlanmış az miktar ıspanak cazip geldi. Ancak, kazın ayağı öyle değilmiş. Pazardan kilolarca ıspanak alsam yıkamakta bu kadar zorlanmazdım. Demetin bağcığını açtığımda ne göreyim? Ispanağın dallarına, yapraklarına yapışmış kalmış el kadar çamurlar vardı. Temizleyebilmek için kaç su değiştirdiğimi hatırlamıyorum. Bu kötü deneyimden sonra ıspanak yeniden kara listeye girdi elbette.


Ancak, yanlış veya gereksiz olduğuna inandığım hiç bir düşünce ve davranışta ısrar etmem. Kendimde beğendiğim iyi huylarımdan biridir. Bu defa da böyle oldu. Geçen hafta pazara gittiğimde tezgahta gördüğüm ıspanağa bu defa duyarsız kalamadım. Yemeğini özlediğimi farkettim. Tadını özlemişim. Başkalarına kötü, tuhaf gelebilen o kekremsi tadını. Ama yine de tedbirli davrandım ve 750 kg. tarttırdım.

Ispanak, içerdiği, A, C, E ve B grubu vitaminleri, sodyum, potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, iyot gibi mineralleri, karbonhidrat ve proteini ile vücudumuz için faydası saymakla bitmeyen bir kış sebzesi. Vücudumuzdaki hemen hemen her organın sağlıklı çalışmasında payı var. Sahip olduğu mineraller sayesinde kemiklerin güçlenmesinde, vücudumuzun çeşitli hastalıklara karşı direnç kazanmasında önemli rol oynuyor. En önemlisi de yaşlanma belirtilerini azalttığı ve beyni yenilediği ortaya çıkmış. 


Bizim evde Ispanak Yemeği her zaman yoğurt eşliğinde tüketilmiştir. Sadece bir kere dışarıda bir yemekte bildiğimiz Ispanak Yemeğine yumurta kırılarak sofraya getirildiğine şahit oldum ve çok da beğendiğimi hatırlıyorum. Bunu neden yazdığıma gelince, bazı uzmanlar Ispanağın yoğurt yerine yumurtayla tüketilmesini bilhassa tavsiye ediyorlar. Ayrıca, Gut hastalığı olanlar ile Safra ve Böbrek rahatsızlığı olanlar bu sebzeyi unutsalar iyi olurmuş.


Her zaman söylerim, bu dünyada öğrenmemiz gereken çok şey var ama en önemlisi vücudumuz. Okullarda, organlarımızın işlevlerini yediklerimizin bize faydasını veya zararını ana okulundan başlayarak her yıl gelişen bir şekilde bilhassa önemini kavratarak öğretmeliler. Okullarımızdaki mevcut dersler yeterli olabilir ama öğrendiklerimizi uygulamakta yeterli inanç ve gayrete sahip değiliz.

Vücudumuz ile ilgili temennimizin ardından gelelim yemeğimizin tarifine. Bildiğim kadarıyla, dünya mutfaklarında Türk Mutfağının temel taşlarından olan Tencere Yemeklerine rastlayamayız. Tencere yemekleri, lezzetli olduğu kadar yapımının kolaylığı ile de evlerimizde tercihimizdir. Rahmetli annem Ispanak Yemeğinde salça kullanmazdı. Ben, biraz salça ile birlikte yazdan hazırladığım domates püresinden kullandım.

Siz canınızın çektiği gibi pişirin. Çünkü, Ispanak Yemeği her haliyle çok lezzetli.



ISPANAK YEMEĞİ:

Malzemeler;

750 kg. Ispanak,
1 baş Soğan,
150 kg. Kıyma
Yarım çorba kaşığı Domates Salçası
2 yemek kaşığı Domates Püresi,
2 yemek kaşığı kadar Sıvı yağ
1 yemek kaşığı Pirinç
1 tatlı kaşığı Tuz

YAPILIŞI;

Evvela Ispanaklar suya bastırılır. Bir müddet sonra suyu değiştirilir. Su temiz çıkana kadar devam edilir.
Son suya Ispanakların kökleri ayıklanıp, yaprakları doğranarak konur.
Bu arada, yemeğin pişeceği tencerede yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda biraz pembeleştirilir.
Kıyması ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
Arzuya bağlı olarak domates salçası ve püresi de ilave edilir.
Suyunu çekip, cızırdamaya başlayınca üzerine sudaki doğranmış Ispanaklar ilave edilir.
Ispanakların üzerine tuzu ve yıkanan pirinçler serpildikten sonra tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte kaynaması beklenir.
Kaynama başlayınca, ateşi kısılarak pişmeye bırakılır.


Afiyet olsun!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...