3 Mart 2013 Pazar

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA...Kış Bitti...

Kış aylarında kuru bakladan zeytinyağlı iç bakla -Fava- pişirdik. Bilhassa özel günlerdeki sofralarımızda değişik bir çeşni olarak bulundurmayı ihmal etmedik. Şimdi ise o soğuk kış günleri geride kaldığına göre baharın müjdecisi olarak ve "Eski ağıza yeni taam" diyerek zeytinyağlı taze bakla pişireceğiz. 



Ama sadece kendimiz veya yakın çevremiz için. Çünkü, zeytinyağlı taze baklanın ziyafet sofralarına yakıştığı pek söylenemez. Ayrıca, bu sebzenin bir özelliği de kısa ömürlü olması hemen içleniveriyorlar. Zamanı geçmeden içlenip kartlaşmadan bir an evvel bir kaç kere pişirip -tabii ki sevenler için- tadına doymak lazım. 


Bakla, pişirilmesi çok kolay olmayan bir sebzedir. Tüm yemekler için geçerli olan dikkat ve itina bu yemek için biraz daha fazla gerekmektedir. Baklanın iyisi sakız cinsidir. Marketlerde de satılıyor ama tazelik bilhassa bu sebzede önem arzettiğinden semt pazarlarından alınması tercih ve tavsiye edilir. Eğer ki; en iyi en tazesi alınmış ve halis zeytinyağı ile tadı-tuzu yerinde lâyıkıyla pişirilmiş ise bu yemeğin tadına doyum olmaz. 



Zeytinyağlı taze bakla yemeği genel teamül olarak yoğurtla servis edilir. Bizim evde, sade olarak tüketilen yoğurdun başka sofralarda sarımsaklı olarak tercih edildiğini de biliyorum. Lafı fazla uzatmadan tarife geçmek istiyorum ama bilin ki vereceğim tarif hem lezzetli hem sağlıklı hem de çok pratiktir.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

Malzeme:

1 kg. taze bakla
1 adet soğan
1 çay bardağından iki parmak eksik Zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı (tepeleme) tuz
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
1 su bardağı su 
Yarım demet dereotu

Yapılışı:

Baklalar ayıklanır, bol suda yıkanır. Pişeceği tencereye alınır. Üzerine konan doğranmış soğanlar tuz, şeker ve un ile hafif hafif avuçla ovuşturulduktan sonra yine avuçla tüm malzemenin baklayla karışması sağlanır. Dereotunun yarısı serpilir, zeytinyağı gezdirilir, suyu konur, üzerine -dolma pişirirken kullandığınız- tabak kapatılır ve tencerenin kapağı da kapatıldıktan sonra ocağın üzerine oturtulur. Ocağın ısısı fazla harlı olmadan orta ısıda tutulur. Tencereden kaynama sesi geldiği zaman ateş kısılır. Tencerenin kapağı katiyyen açılmaz. Yemek pişerken bir iki defa tencere kulplarından tutulup, hafifçe sallanır. Bu yemeğin de diğer zeytinyağlı yemekler gibi yağına kalması gerekir. Kaynama sesinden suyunu çektiği anlaşılan yemeğin ateşi kapatılır. Kapağı kapalı vaziyette soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis tabağına alınan yemeğin üzerine kalan dereotu incecik kıyılarak serpilir. Arzuya göre sarımsaklı da olabilen yoğurt ile ikram edilir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...