18 Şubat 2019 Pazartesi

İRMİKLİ KESME TATLI...Dışı Sert...Tadı İçinde Saklı...

Sıcak yaz günlerinde bol sulu meyveler, soğutulmuş karpuzlar varken tatlı pişirmek, hele şerbetli tatlı pişirmek hiç aklıma gelmez. Ancak, bazı zamanlar vardır ki teslim olur toplumun çoğunluğuna uyarsın. Bayramlardan bahsediyorum. Bir süredir yaz aylarına tesadüf eden Ramazan ve Kurban Bayramı'ndan. Kış soğuklarını yaşarken yaz günleri de aklına nereden geldi derseniz. Bir kenarda taslak halinde duran ve bir türlü elim varıp da yayınlayamadığım tatlı tarifini paylaşmak istiyorum.


Geçtiğimiz yaz Kurban Bayramında yazlık yerde olmamıza rağmen bayram adetlerinden olan bayram tatlısı için balkonlarında baklava yufkası açan komşularımı görünce ister istemez etkilendim. Bazen, bana ne diyemiyorsun. Onlar bana el emeği baklavalarından ikram ederken ben onlara evin önünden geçen karpuzcudan aldığım karpuzu kesersem ayıp olurdu.

Bayramların coşkusunu severim. Çocukluğumda da bayramdan çok bayram hazırlıklarını severdim. Komşularım, sırasıyla balkonları gezerek imece usulü birbirlerinin baklavalarını tepsilere döşediler. Pişirip, tadını vermek üzere herkes evine çekildiğinde ben de pişireceğim bayram tatlısının arayışına girdim. Bildiğim, denediğim çok şerbetli tatlı var ama gönlüm yeni bir tatlı yapmaktan yana. Ancak, bayram tatlısı özelliklerini de taşıması gerekir.


Bayram tatlısının özelliği, acep ne ola ki? derseniz hemen hatırlatayım. Bayram günü gençler bayramlaşmak üzere bir kaç aile büyüğünü evlerinde ziyaret edip, el öperler. Aileye yakınlık derecesine göre de ya bayram sofrasına otururlar ya da sadece bayram tatlısını bir acı kahve veya demli bir çay eşliğinde yerler. Sıradaki diğer aile büyüklerine gidildiğinde de aynı ikramlarla karşılaşırlar. Vakit darlığından, yola çıkılacak olmasından dolayı büyükleri gücendirmemek için ayaküstü uğranılmış bayram ziyaretlerinde bile en azından bayram şekerinden almaları gerekir.

Bilhassa bayram günlerinde tatlı ikram etmenin hatta zorla yedirmenin yerleşmiş bir adet olması hepimizi perişan etse de bu adetten vazgeçemiyoruz. Bu durumun değişmesi için Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil Hoca'nın etkisi elbette olacak ama bence bayram tatlısı adetinin kalkması için daha çok Canan Hocaların çıkması lazım. İşte bütün bu sebeplerden dolayı bayram tatlısının özelliği olarak ufak porsiyonlu olması gerektiğine inanırım. Zaten, komşuların pişirdiği baklava dilimleri de mümkün olduğunca küçük kesiliyor.


Gelelim benim seçtiğim bayram tatlısına. Kesme tatlı diye bir tatlı var ve ben bu tatlının menşeyini bulamadım. Hangi yöreye ait bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa ki bu sadece bir tahmin Tokat'ın meşhur Hira Tatlısına benziyor. Bu Kesme Tatlısı temel malzemeler dışında içine konan irmik, ceviz veya hindistan cevizi ile isim alıyor. Benim seçtiğim kesme tatlısı İrmikli Kesme Tatlısı.

Miktarı az olduğu için mi bilmiyorum ama tadı damağımda kalan bu tatlıyı soğuk kış günlerinde pişireceğiniz gibi biraz bekleyip, bayram tatlısı olarak da düşünebilirsiniz. Tarifini vermesi benden, pişirip, misafirlere ikram etmesi sizden.

Şimdiden afiyet olsun!



İRMİKLİ KESME TATLISI:



MALZEME:

1 Adet Yumurta
Yarım Su Bardağı Yoğurt
Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
Yarım Su Bardağı İrmik
2 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

ŞERBETİ:

3 Su Bardağı Su
3 Su Bardağı Toz Şeker
Yarım Limon Suyu

ÜZERİ İÇİN:

Yarım Çay Bardağı İrmik

YAPILIŞI:

Evvela tatlının şerbeti hazırlanır. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte karıştırılan şerbet zeytinyağı rengi alana kadar kısık ateşte kaynatılır. Limon suyu ilave edildikten sonra bir iki taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. 
Hamur yoğurma kabında evvela yumurta, yoğurt ve sıvı yağ karıştırılır. 
Daha sonra irmik, vanilya ve kabartma tozu ile de karıştırıldıktan sonra un ilave edilerek yoğurulur.
Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
Hamur dört parçaya ayrılır. Her parça, tezgah üzerinde silindir şekline getirilir.
Silindir şeklindeki hamurdan iki parmak kalınlığında parçalar kesilir.
Her bir hamur parçası irmiğe bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir.
180º sıcaklıkta hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Fırından çıkarılan tepsinin ilk sıcağı geçtikten sonra içine soğumuş şerbeti verilir.
Tepsi yeniden kapatılmış fırına konur.
Tatlının şerbetini çekmesi biraz zaman alabilir, endişe etmeyin.
Kesme tatlısı servis edileceği zaman üzeri hindistan cevizi rendesi ile süslenerek sunuma hazırlanır. 




17 yorum:

  1. Kesme tatlı kendine özgü nefis bir tatlı diğer tatlılardan daha çok seviyorum.
    Nefis olmuş elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Sibel'ciğim ben de çok sevdim. Ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkürler.

      Sil
  2. Kesme tatlı hiç yemedim. Yapmadımda. Görünüşü güzel. Eminim lezzetide guzeldir.Denemek isterim. Elijize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı zamanda çok da kolay bir tatlı. Mutlaka denemeniz lazım. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun...

      Sil
  3. İkramd abulunmayı seven bir toplumuz.. Bayram geleneklerimiz de vardır ikram. Ben artık ikramda bulunup, ısrarcı olmamayı tercih ediyorum. Sırf beni kırmamak için sağlığını riske atmak veya perhizini bozmak zorunda değil benim misafirim. Ben de aynı şekilde gittiğim yerde bana karşı ısrarcı olunamamasını tercih ederim. Ama bir dilim enfes kesme tatlısı şimdi olsa yerim.:) Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Zaten irmikli tatlılara bayılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ısrarcı olmak çok yanlış. Biz ev sahibi olarak ikramımızı yaparız ama misafir istediği kadarını alsın. Gerçekten güzel tatlıymış. Ben de ilk defa pişirdim ve yedim. Önceden tadını bilmiyordum. Şekerin zararına inanmasam her öğün yiyesim var. Sevgiler...

      Sil
  4. Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şule hanım gerçekten lezzetli bir tatlı.

      Sil
  5. elinize emeğinize sağlık, nefis gözüküyo..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için teşekkürler Ertuğrul bey. İyi akşamlar...

      Sil
  6. Bizimkilere yapsam evde bir bayram havası. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Beyda Hanım. Espri güzeldi. Bayram tatlısı, evlerde bayram havası estiriyor. İyi akşamlar :)

      Sil
  7. Irmik tatlilara cok yakisiyor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, en başta irmik helvasını çok seviyorum. Sevdiğim için belki çok da kolay geliyor. Ancak, ne kadar da sevsek tatlı yemeyi abartmıyoruz :)

      Sil
  8. Şerbetli tatlıları çok severim ellerinize sağlık harika gözüküyor

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...