16 Kasım 2013 Cumartesi

AYVA REÇELİ...Bazıları Rende Sever...

Reçel dediğin tadı iç bayıltacak, tereyağlı ekmek diliminin üzerine az bir miktar sürülmesi yetecek. Son yaptığım kuşbaşı doğranmış ayva reçelini az su ve az şekerle kaynattığım için iç bayıltmak bir yana hafif tadıyla bilhassa iç açıyor ve yemelere doyamadığımız için de reçel kavanozu tez vakitte boşalıyor.



Semt pazarındaki taze sebze-meyvelere dayanamayıp, her zaman ki gibi ihtiyacımdan fazlasını satın aldığım için bir hafta önce kaynattığım reçel bitmediği halde kalan ayvaları pişirmek için mutfağa girdim. Bu sefer tadı yerinde, tam reçel kıvamında pişirmeye karar verdim. Güzelce yıkadığım ayvaları kabuklarıyla rendelemeye başladım. 

Ayva sert bir meyve, elma armut gibi yumuşak olmadığı için rendelerken zorlandım. Ayvalar adeta rendeye direndiler. Halbuki ben onların iyiliği için uğraşıyorum. Bıraksam çürüyüp, gidecekler. Rendelemek için tüm gücümle kavrayıp, sıkı sıkı tuttuğum ayvayı bir an için insan kafasına benzettim. Rahmetli babamın, yeri geldiğinde anlattığı kıssalarından birinde geçen Taş kafaya. 



"Üç çeşit kafa vardır" derdi, babam. Taş kafa, Boş kafa, Hoş kafa. Hoş kafa iyi kafadır. Hem bilgilidir hem de ben bilirim demez, yeni bilgileri sorar öğrenir. Boş kafa adı üstünde boştur. Söylenenleri dinler, nasihat ve tavsiyeleri kabul eder ama öğrendikleri bir kulağından girer diğer kulağından çıkar. "Taş kafa, kötüdür", derdi. "Taş kafa, bildiğinden şaşmaz, her şeyi o bilir bütün nasihatlere ve tavsiyelere kulaklarını kapatır, kimseyi dinlemez. Taş kafa, düşman başına derdi, rahmetli babam. 

Sapsarı ekmek ayvalarını Taş kafaya benzetmekte acele ettim galiba. Taş kafalar düşman başına, onlarla baş etmek zor ama ayvalar biraz kol gücüyle yola geldiler. Lafımı dinlediler. Çürümeyi değil, kahvaltı sofralarında baş köşeye yerleşmeyi tercih ettiler. Aklın yolu birdir. 

Rendelediğim 5 ayvayı iki bardak suyla kapağı kapalı tencerede orta ateşte ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirdim. 
Daha sonra, ayva başına bir bardaktan 5 su bardağı toz şeker ile beş-on tane ayva çekirdeğini tencereye ilave ettim. 
Kısık ateşte ayvaların rengi kızarana kadar kaynattım. 
Yarım limonun suyunu ilave edip, bir iki taşım kaynattıktan sonra ateşi kapattım. 

Afiyet olsun!






9 yorum:

  1. kafa çeşitlemeleri çok doğru bir tesbitmiş hiç duymamıştım bundan sonra unutmam.reçel çok güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok severim, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Rabbim hepimizi HOS KAFALILARla karsilastirsin ve de onlardan eylesin...
    Babaciginin mekani cennet olsun,bak ben de ne güzel birsey ögrendim,ben de cocuklarima az önce okudum.Paylasimin icin tsk.ediyorum Sevgili Rabia....
    Hem Kafalar icin hem de ayva receli icin:))))

    YanıtlaSil
  4. Rabia Hanım inanılmaz iştah açıcı görünüyor. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. Boş kafa hoş kafa ve taş kafa ne kadar güzelmiş çok sevdim ne kadar doğru demiş babanız..Ve ayva reçeli çok güzel eline emeğine sağlık Sevgili Rabia Sertel afiyetle yiyin,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Yağlı beyaz peynirle reçel veya marmeladın iyi gittiğini yeni keşfettim ki aslında bu beraberlik bana ters. Fakat cidden hoşuma gitti. Az sonra bir dilim tercihen hafif kızarmış ekmekle yağlı beyaz peynirin yanında ayva reçeli yemek isterdim - az sonra, çünkü karnım tok. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim binkelam. Amerikalı'lar için derler, tatlıyla tuzluyu beraber yerler diye ama aslında bizde de var. Ben de beyaz peynirle reçeli beraber ekmeksiz çok severim, güzel olur. Sevgilerimle, esen kalın...

      Sil
    2. Elinize saglik.denedim

      Sil
  7. Teşekkür ederim. Denemenize sevindim. Keşke isminizi de yazsaydınız.
    Sizin de ellerinize sağlık. Afiyet olsun. Sevgiler :)

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...