22 Mayıs 2013 Çarşamba

PATATES TOPLARI... Mayonezli Yoğurdun Katkılarıyla...

Genel manada salatayı tanımlamak gerekirse "Öğünlerde kişiye göre değişen şekliyle ya yemeğin hemen önünden tek başına ya da yemekle beraber iştah açıcı, ferahlatıcı, sindirime yardımcı, ekşili, çoğunlukla çiğ tüketilen ilave bir yiyecektir", diyebiliriz. Sofradaki ana yemeğin çeşidine göre salata da farklılaşır. Mesela, ana yemek balık ise türlü çeşitli otlarla zenginleştirilmiş zeytinyağ, sirke ve limon üçlüsüyle soslanmış kıvırcık salatası, tava ya da ızgara balığın olmazsa olmazıdır.



Veya, yaz günlerinin kraliçe yemeklerinden Karnıyarık yanında dolgun yaz domatesi, çıtır-taze salatalık ve beyaz soğanın minik minik doğranıp, harmanlanarak ve klasik üçlü ile tatlandırılarak yapılmış nefis bir Çoban Salatası olacak ki karnıyarık sofraya gelmeyi kabul etsin.

Salatalar hep vardı ama atfetilen önem bakımından ve buna bağlı olarak çoğalan çeşit bakımından bugün geldiği nokta muazzam. Benim çocukluğumda ikindi çayının yanında salata yenecek deseler inanmazdık. Çayın yanında salata mı olurmuş...tövbe, tövbe! 

Bu kış, misafirlerim için hazırladığım çay sofralarından bazı çeşitleri zaman zaman sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Yoğurtlu, Mayonezli Patates Salatası da bunlardan biri. İlk defa yıllar önce gelinimizin çay sofrasında tatmış ve çok sevmiştik.




Bu salatanın yapımı çok kolay. Haşlanan patatesler -pürüzsüz- püre yapılmak üzere iyice ezilir. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberle damak zevkine göre tatlandırılır. Ufak toplar halinde servis tabağına dizilirler. Üzerlerine, patates topları görünmeyecek şekilde, bir-iki diş sarımsak ve mayonez ile lezzetlendirilmiş yoğurt dökülür. Yoğurdun üstüne şerit halinde kesilmiş salamlar gelişigüzel serpiştirilir.

Patates toplarının daha iyi görünebilmesi amacıyla az yoğurt dökerek fotoğrafladığım salatanın aslında toplar görünmeyecek şekilde yoğurtlanması gerekli ve bir o kadar da önemlidir. Bembeyaz bir yoğurt denizinin içinden çıkan patates topları misafirleriniz için güzel bir sürpriz olacaktır. Bu topları haşlanmış bütün patates sanıp, küçümseyecekler ama tadına bakınca lezzetine inanamayacaklar. 

Sofralar bahane, dostluklar şahane!







9 yorum:

  1. Çok güzel görünüuyor patates salatası.canım istedi valla acıktım:)ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onca işinin arasında vakit ayırdığın için teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor bence de. Ellerine sağlık diyor, kucak dolusunca sıcacık sevgiler gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  3. Rabia hanım görüntü gerçekten süper. Belli ki lezzeti de öyle. Ellerinize sağlık çok değişik bir salata olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ara sıra ben de bir şeyler beceriyorum işte :))
      Ziyaretiniz ve gönül alıcı yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Ne güzel başlık öyle:)
    İnanılmaz cnaım eçkti şu an:)
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür eder. :)
      Sevgilerimle...

      Sil
  5. Okurken aynı şeyi düşündüm acaba küçük taze bütün patateslerle de olur mu diye siz sonunda değinmişsiniz. Çünkü ben bir türlü patatesi köfte şeklinde yapmayı başaramıyorum. On dakika sonra yumuşayıp dağılıyorlar. Görseli de çok güzel ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...