12 Kasım 2012 Pazartesi

KURUFASULYE'DEN BİR HİKAYE...

Çocukluk günlerimizden ne çok şey hatırlarız. O günlere gitmek için hipnotize edilmemiz gerekmez. Bir fotoğraf, bir şarkı veya önümüze konan bir tabak yemeğin kokusu bizi şefkatli kollarına aldığı gibi uzun yıllar öncesinde yaşanmış bir an'ın içine yerleştiriverir. 60'lı yılların başlarındayız. Sofranın etrafına dizilmiş oturuyoruz. Tabaklarımızda etli kurufasulye. Babamız soruyor;
-En birinci yemek hangisi?
Kardeşimle birlikte ellerimiz havada işaret parmağımızı kaldırmış, bağırıyoruz;
-Kurufasulyeee !!!



Bütün o yıllar boyunca babamızın bize ısrarla dikte ettirdiği yegâne şahsi fikri -dogması- bu oldu. Hâlâ bilemem, ailemizin en birinci yemeği olduğunu haykırırken gerçekten kurufasulye'yi seviyor muydum? Yoksa, maksadım sadece babamın coşkusuna katılmak mıydı? Freuden düşünceye göre kız çocuklarının ilk aşkı babaları olduğu düşünülürse, burada kuru fasulye sevgisi maalesef ki -fasulyeden- bir durum arzediyor.

Babam çok sevdiği bu yemeğin yapılması için kendi tabiriyle -harcını esirgemez- en iyi fasulye cinsi olarak dermason fasulyeyi tercih ederdi. Kemikli kuzu etini anneme teslim ederken her defasında yemeğin pişirilmesiyle ilgili isteklerini sıralardı. Bunlardan en önemlisi fasulye taneleri dağılmadan pişecek ve yemeğin suyu berrak olacaktı. Kimilerince tercih edilen -helmeleşmiş- kurufasulyeye bizim evde yer yoktu. İstediği gibi pişmişse annemi takdir eder ve "Hanım ellerine sağlık lobya gibi olmuş" derdi.

Gel zaman git zaman bundan bir kaç yıl evvel bir gün bir dükkanın tabelasında Lobiya ismini okudum. Burası her zaman önünden araçla geçtiğim cadde üstünde bir lokantaydı. O gün trafik sıkıştığında uzunca bir süre yolda kalınca farketmiştim. Artık -ne yazık ki- bu dünyada olmayan babama burada bir kurufasulye -lobya- ısmarlamış olmayı ne kadar arzu ettiğimi hissettim ve bir gün denk düşürüp bu lokantaya girdim.

Kurufasulye yemeğinin ne olduğunu, babamın lobya derken ne demek istediğini o zaman anladım. O lokantada hem babamın ruhunu şâd ettim hem de sayesinde benim midem şâd oldu. Tevekkeli değil babam bütün ömrü boyunca her kurufasulye yemeğinde lobya'nın lezzetini ararmış.



Geçtiğimiz kış beklemediğim bir hediye olarak aldığım bir torba kurufasulyenin İspir fasulyesi olduğunu anlayınca lobya -veya lobiya- yemeğini evde denemeye karar verdim. Yaptığım araştırmalara göre lezzetli bir lobya yemeğinin püf noktasında malzeme seçimi çok önemli. Ana malzeme olarak kurufasulye mutlaka İspir kazasının köylerinde yetişen cinsten olacak. 

Fasulyeler önce bol suyla yıkandıktan sonra geceden ılık süte yatırılacak. Ertesi sabah fasulyeler süzüldükten sonra yenilenen su ve süt karışımında ağır ateşte haşlanacak. Tereyağında çevrilmiş soğan, domates ve salçaya ayrı bir kapta haşlanmış ve kemiğinden ayrılmış kuzu eti ve suyu ile haşlanmış fasulyeler ilave edilecek ve birlikte gayet ağır bir ateşte acele edilmeden pişirilecek.

Alt tarafı bir kurufasulye yemeği için bu kadar övgünün biraz fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, işinin ehli bir aşçının elinden lobyanın tadına baktıktan sonra -iddia ediyorum- az bile yazmış olduğumu anlayacak ve bana hak vereceksiniz.





14 yorum:

  1. Yüksek sesle evdekilere de okudum çok hoştu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gülsen :) Babalar ve kızları...Dünya durdukça varolacak bir sevgi :)

      Sil
  2. Süte yatırıldığını ve süt karışımıyla haşlandığını ilk kez duyyorum..
    Bir daha ki yapışımda bu şekilde deneyeceğim..
    Çok severim hemde çok..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli yemeğimiz de diyebiliriz aslında. Seviyoruz kurufasulyeyi.
      Hele yanında bol karışık turşu ile nasıl iştahlı yenir.
      Annem ki; babamın sağlığında sıklıkla pişirdiği için bıkkınlık getirdiği fasulyeyi şimdi benden istiyor :))
      Sevgiler...

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş.
    Bende süte yatırıldığını ilk kez duyuyorum, bir daha ki sefere bu şekilde deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ELANIN TARİFLERİ, İspir fasulyesini araştırırken öğrendim ben de fasulyeleri süte yatırmayı.
      Ziyaretiniz için teşekkürler...Sevgiler...

      Sil
  4. Hem de nasıl hak veriyorum size. Süt olayını ilk duydum ama çok mantıklı. Kuzu etli, tereyağlı kuru fasülye, yanında tereyağlı yeni pişmiş demlenmiş pilav ve de acılı karışık turşu olsa gecenin bu saatinde bile yenmez mi? :))) Çok güzel anlatmışsınız, elinize, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurufasulye ziyafetimize hoşgelmişsiniz :)))
      Menüyü de bir güzel hazırlamışsınız. Yapıp, yiyenlere afiyet olsun.
      İyi dilekleriniz için teşekkür ederim :))

      Sil
  5. Evet,bazen öyle birsey oluyor ki "AH kESKE" diyor insan,hayal ettim biliyor musunuz,sizi ve babanizi "Lobiya" da "Lobya" yerken...Yanimizda olmayan babalarin mekani cennet olsun.
    Maalesef kuru fasulye yapmak istemiyorum,sebebi kaliteli fasulye bulamamam.Hangi markayi denediysem icinde mutlaka pismeyen fasulye kaliyor.
    Süte yatirma olayini aklimda tutacagim,ellerinize saglik.Yiyenlere afiyetler olsun...
    Sevgiyle ve dostca kalin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babalar ve kızlarının muhabbetini beraberce yenmiş ve hatıralarda kalmış kurufasulye yemeğiyle anlatmaya çalıştım. Beğenmenize sevindim ;))
      Sevgiler...

      Sil
  6. Hak verdim bile.Lezzet anılar ile demlenince daha da değer kazanıyor.
    Sütte ıslatma ve pişirme ilginç geldi bana ilk kez duydum,deniycem ama önce ispir fasulyesini bulmam lazım.Ellerinize sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgelmişsiniz SEVALCE LEZZETLER :)) Kız evlat olarak sizleri duygulandırdığımı anlıyorum. Sizin de dediğiniz gibi yemekler, anılarla demlenince daha da lezzetleniyorlar.
      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim :))
      Sevgiler...

      Sil
  7. elbette kuru fasulye deyıp gecmemek lazım Turk mutfagının olmazsa olmazı ellerınıze sağlık cok lezız gorunuyor

    YanıtlaSil
  8. Hikayene bayıldım :)) Kuru fasulye pilav yoğurt muhteşem üçlü :)

    YanıtlaSil

DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Not: Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yazabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...